Jednoduchá papriková pomazánka na hrianky i do jedál

Jednoduchá papriková pomazánka na hrianky i do jedál

Paprika a paradajka - základ pre lečo, ktoré niekto pridáva do maďarského guľášu i kotlíkového guľášu, mieša s praženicou a pod. Ale, paprika má množstvo využití. Skvelá je sama osebe, no jej chuť vynikne aj v mnohých jedlách. 

Čo by ste teda povedali na paprikovú pomazánku? Tá sa hodí na hrianku, no lahodná je aj papriková pomazánka s bôčikom, s cestovinami, pridať ju môžete aj do omáčok, polievok a iných pokrmov.

Čo je na paprikovú pomazánku potrebné a aký má papriková pomazánka postup prípravy? Vyberte si recept nižšie a vrhnite sa do jej prípravy v prípade, že sa vám urodilo veľké množstvo paprík a neviete, čo s nimi. 

Prečo konzumovať papriku a dopriať si aj paprikovú nátierku?

Nie je paprika ako paprika. Na celom svete totižto existuje viac ako 1 000 odrôd paprík, pričom každá z nich vyniká inou chuťou, má inú farbu, veľkosť i vzhľad. Niektoré papriky sú pálivé, ako napríklad čili papričky, ktoré obsahujú kapsaicín zodpovedný za ich pálivosť. Iné sú dužinaté a mnohé nepália vôbec - majú skôr sladkú chuť. 

Paprika - obsah vitamínov a minerálov

Okrem vitamínov a minerálov paprika tiež obsahuje kyselinu listovú, lykopén, betakarotén a ďalšie látky s protizápalovými, antibiotickým a antioxidačnými účinkami. 

Vyskúšaj aj: Dokonalá hokkaido polievka: Jej chuti nik neodolá!

Domáca papriková nátierka recept

  • 1 veľká červená paprika

  • 20 g sušených paradajok bez oleja

  • 1 jarná cibuľka

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 200 g slnečnicových semienok (lúpaných)

  • 1 lyžička citrónovej šťavy

  • 1 lyžička olivového oleja

  • soľ

Papriková nátierka postup:

  1. Aspoň hodinu pred prípravou nasypte lúpané slnečnicové semienka do pohára a zalejte vodou. Nechajte ich namáčať aspoň danú hodinu.

  2. Dajte si vyhriať rúru na 220 °C.

  3. Papriku poriadne umyte, položte na plech na pečenie a pečte v rúre. Keď sa na paprike vytvoria čierne fľaky, vyberte ju z rúry, preložte do misky a prikryte, aby sa sparila. Po vychladnutí ju ošúpte a zbavte vnútorných semienok.

  4. Vrhnite sa na rozmixovanie surovín. To znamená, že do mixéra vložte papriku, ošúpané strúčiky cesnaku, nakrájanú jarnú cibuľku, sušené paradajky, slnečnicové semienka, citrónovú šťavu a olivový olej. Všetko rozmixujte.

  5. Podľa chuti paprikovú pomazánku osoľte a podávajte. Odporúčame ju pred podávaním nechať aspoň hodinku vychladiť. Vychladená domáca papriková nátierka má dokonalú chuť.

Odporúčanie: Papriková pomazánka by sa v chladničke nemala skladovať dlhšie ako 5 dní. 

Pikantná papriková pomazánka

  • 1 kg kápie (červenej pálivej papriky)

  • 1 kg cibule

  • 1 kg paradajok

  • cca 5 feferoniek

  • 1 dcl oleja

  • 1 dcl bieleho octu

  • 1/2 balíčka deka (koreniaci prípravok)

  • 15 dkg cukru

  • 1 malá horčica

Papriková pomazánka recept:

  1. Cibuľu si očistíme a nakrájame. Papriku umyjeme, osušíme a nakrájame na menšie kúsky. Rovnako si nakrájame aj paradajky a feferónky.

  2. Na dno hrnca nalejeme olej, ktorý necháme rozohriať. Pridáme cibuľu a opražíme ju do sklovitá. Pridáme kápiu, paradajky, feferónky a ostatné ingrediencie. Všetko varíme do zmäknutia.

  3. Hotovú paprikovú pomazánku vymixujeme na hladkú kašu, ktorou naplníme pripravené sklenené fľaše (približne 10 fliaš v závislosti od ich veľkosti). Fľaše uzavrieme a sterilizujeme. Paprikovú pomazánku skladujeme na tmavom mieste. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Janka Komadova 31.08.23 20:32

karma
-1.00

Zaujímavý recept rada vyskúšam

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní