RECEPT: Syrová lístková roláda z Pečie celé Slovensko

RECEPT: Syrová lístková roláda z Pečie celé Slovensko
  • 01.01.2023
  • Redakcia .

Keď sa povie roláda, možno niekomu ako prvý príde na um nejaký sladký zákusok. Avšak, rôzne druhy rolád sú aj v slaných verziách. Napríklad chutné lístkové rolády s mäsitými alebo bezmäsitými plnkami sú skvelou formou občerstvenia na párty, oslavu alebo pre návštevu. Nabudúce vyskúšajte túto syrovú roládu z domáceho lístkového cesta od Aničky z Pečie celé Slovensko. 

Maslové cesto:

  • 250 g masla (82 %)
  • 100 g hladkej múky

Vodové cesto:

  • 150 g hladkej múky
  • 75 ml vlažnej vody
  • 1 žĺtok
  • 1 PL octu
  • štipka soli

Plnka:

  • 1 pór
  • 1 väčšia mrkva
  • 50 g masla (82 %)
  • 0,12 g šafránu
  • 2 väčšie zemiaky
  • 200 g balkánskeho syra
  • 100 g strúhanej mozarelly
  • 150 g syra niva
  • 5 ks fíg
  • 1 vajce na potretie
  • 30 g vlašských orechov
  • štipka soli

Postup prípravy rolády:

  1. Maslové cesto – múku do masla zapracujeme veľmi rýchlo, aby nám maslo príliš nepovolilo. Výsledný bochník zabalíme do potravinárskej fólie a dáme stuhnúť do chladničky.
  2. Vodové cesto – v múke urobíme jamku, v ktorej zmiešame vodu, ocot, soľ a žĺtok. Vypracujeme vláčne cesto, vytvoríme bochník a necháme na poprášenej doske zakryté nejakou nádobou odpočívať 15 minút.
  3. Z papiera na pečenie si vytvoríme štvorcovú obálku so stranou dlhou 20 centimetrov. Maslové cesto vložíme do obálky a rozvaľkáme ho na rozmer obálky.
  4. Z vodového cesta vyvaľkáme štvorec, ktorý je o trochu väčší ako štvorec z maslového cesta. Je potrebné, aby sme mohli na vodové cesto šikmo položiť maslové cesto. Rohy vodového cesta preložíme cez maslové cesto, tak aby ho celé prekrylo. Spoje vodového cesta dokonale utesníme, tak aby sa nám maslové cesto pri vaľkaní cesta nedostalo von. Výsledný štvorec opatrne rozvaľkáme na dlhý pás. Oba konce preložíme do stredu a v polovici cesto ešte raz preložíme. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme odpočinúť aspoň na 15 minút do chladničky. Potom cesto opäť rozvaľkáme po dĺžke na dlhý pás a znovu prekladáme, ako predtým. Zabalíme do fólie a dáme chladiť. Celkom vyvaľkáme zložíme cesto 4-krát. Potom je cesto pripravené ku spracovaniu. Vyvaľkáme a ukladáme naň náplň.
  5. Náplň – mrkvu a pór nakrájame na pásiky a dáme na 5 minút variť, scedíme a podusíme na masle. Necháme vychladnúť.
  6. Medzitým si uvaríme zemiaky. Uvarené zemiaky popučíme na kašu. Vychladnutú kašu zmiešame s postrúhaným balkánskym syrom a mozarellou.
  7. Na lístkové cesto si uložíme pás podusenej mrkvy a póru. Na túto vrstvu dáme vrstvu zemiakovej kaše so syrmi, na túto vrstvu uložíme nakrájaný syr niva a nakoniec plátky fíg. Lístkové cesto zložíme v roládu a potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme vlašskými orechmi. Pečieme pri teplote 180 stupňov 30 minút.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní