Zdravé cuketové placky pečené v rúre – bez tuku a stále chutné!

Vedeli ste o tom, že 100 g porcia cukety nemá takmer ani 20 kalórií? To z nej robí perfektnú potravinu aj do diétnejšieho jedálnička. Šancu cukete sa však oplatí dať za každých okolností. Obsahuje vlákninu, menšie množstvo bielkovín, niektoré vitamíny skupiny B, vitamín C aj viaceré minerálne látky. Vďaka luteínu a zeaxantínu má navyše priaznivý vplyv na oči a zrak. 

Cuketa je pritom skvelá zelenina, z ktorej sa dá pripraviť veľké množstvo rozličných dobrôt. Možno ju použiť na prípravu polievky aj rôznych zapekaných jedál či cestovín. Dokonca ju možno pridať do sladkých múčnikov, ktoré budú vďaka nej skutočne šťavnaté. Medzi klasické pokrmy z cukety však bez pochyby patria aj cuketové placky. Ako ich pripraviť chutne a zdravo? Upečte si ich spolu s nami v rúre bez tuku!

Budeme potrebovať:

  • 1 cuketu (asi 600 g)
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 1 menšiu cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 vajíčka
  • 100 g tvrdého syra
  • múku alebo pomleté ovsené vločky podľa potreby
  • soľ a korenie
  • sušenú petržlenovú vňať
  • sušený majorán

Postup prípravy:

Krok č. 1: Ako prvé si cuketu očistíme od šupy a postrúhame ju na širšej strane strúhadla. Trošku posolíme, necháme odstáť a následne dobre vytlačíme všetku prebytočnú šťavu. K cukete následne pridáme najemno nastrúhané zemiaky. Cibuľu ošúpeme a taktiež na hrubšie postrúhame. Nakoniec pridáme i prelisovaný cesnak. 

Pozri aj: Pečené bravčové rebierka: Odoláš tejto chutnej špecialite?

placky z cukety

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Barbora Vizváryová

Krok č. 2: K zeleninovej zmesi pridáme vajíčka, ktoré všetky ingrediencie spoja. Nakoniec nezabudneme na dochucovacie ingrediencie – soľ, korenie, majorán a petržlenovú vňať. Chuť placiek výborne doplní aj najemno postrúhaný syr. Podľa potreby zmes zahustíme múkou. Môžeme použiť jemne mletú celozrnnú múku, ale napríklad aj pomleté ovsené vločky. Všetko dôkladne vymiešame. 

Odporúčame: Zázvorové sušienky: Zahrejú aj v tej najtuhšej zime!

cukinové placky

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Barbora Vizváryová

Krok č. 3: Zmes by mala byť hustá, potom z nej môžeme tvarovať placky. Lyžicou naberáme cuketovú zmes a na plechu s papierom na pečenie z nej tvoríme primerane hrubé kolieska. Placky dáme piecť pri teplote 180 °C. Dĺžka pečenia závisí aj od toho, či chcete placky jemné alebo skôr chrumkavejšie. Odporúčame ich najskôr piecť 15 minút z jednej strany a potom asi 10 minút aj z druhej strany.

TIP: Hotové placky môžete podávať napríklad so zemiakmi (varenými, pečenými, pyré) či s dressingom. Samozrejme, placky pripravené podľa receptu vyššie môžete taktiež pripraviť aj na panvici a oleji. Ak však hľadáte nejaké ľahšie a zdravšie jedlo, dajte šancu plackám z rúry. 

Odporúčame: Recept: Najlepšie jablkové pité od babičky

recept na cuketové placky

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Barbora Vizváryová

Prajeme vám dobrú chuť!

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE