Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci - 13. MESIAC života dieťaťa

Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci - 13. MESIAC života dieťaťa
  • 01.06.2023
  • Lenka Biba Slovak

V tejto chvíli už máte za sebou prvý rok života vášho drobčeka! Teraz sa pripravte na mnohé momenty plné ďalších vzrušujúcich míľnikov rastu a vývoja. Keď sa mobilita vášho batoľaťa zlepší, dieťatko bude doslova dychtivé objavovať svet okolo seba.

Očakávajte, že sa dostane na veľa miest, ktoré budete musieť zabezpečiť – ako napríklad dvierka na kuchynskej linke či zásuvky na skriniach v spálni.

A aj keď vaše batoľa možno ešte veľa nehovorí, stále nájde veľa spôsobov, ako svoje posolstvo odovzdať – ukazovaním na to, čo chce, ťahaním za nohavice do kuchyne alebo chytením telefónu priamo z vašej ruky. A čo ešte môžete očakávať od svojho 13-mesačného malého pokladu?

13. mesiac života bábätka

Vedeli ste, že batoľatá v tomto veku potrebujú približne 11 až 14 hodín spánku denne? V tomto veku si väčšina z nich zdriemne ešte dvakrát denne, pričom každý tento spánok by mal vo všeobecnosti trvať približne jednu až dve hodiny. 

Väčšina batoliat potrebuje denne vypiť nielen mlieko (materské alebo pokojne už plnotučné kravské mlieko), ale aj čistú vodu. Je čas piť priamo z pohára, a to predovšetkým pri jednotlivých jedlách počas dňa.

Odporúčame: Cestovný pas pre deti - čo treba na jeho vybavenie a aké sú poplatky?

Ako môžeme pomôcť dieťatku vo vývoji?

Keď sa vaše batoľa stáva čoraz mobilnejším a čoraz sebavedomejším, možno budete musieť v dome urobiť nejakú ďalšiu ochranu pre jeho bezpečnosť. Nebudete však môcť zabrániť každému zraneniu. Občasná rana na hlave a odreté kolienko sú normálnym a častým javom u mnohých rodičov a ich detičiek.

Teraz, keď vaše dieťatko už začína chodiť, bude potrebovať pár topánok, keď sa vydá von.

Vnútri môže stále chodiť naboso alebo nosiť protišmykové ponožky.

  • Aby ste svoje 13-mesačné dieťa postavili na správnu nohu, musíte najprv zmerať jeho malé chodidlá.
  • Batoľaťu vždy nasaďte topánky, keď stojí, nie sedí.
  • Keď nájdete správnu veľkosť, skontrolujte dĺžku topánky stlačením palca tesne nad špičkou jeho najdlhšieho palca – malo by tam byť asi pol palca miesta.
  • Aj keď batoľatá z topánok rýchlo vyrastú, odolajte nutkaniu kúpiť si trochu väčší pár.
  • Topánky, ktoré nesedia správne, môžu spôsobiť podráždenie a pľuzgiere, nehovoriac o tom, že chôdza bude ešte náročnejšia, ako už je.

13. mesiac života bábätka - fyzický vývoj

Teraz už môže vaše batoľa chodiť alebo to môže trvať trochu dlhšie, kým urobí prvé kroky. Deti zvyčajne prechádzajú na chôdzu niekedy okolo 14. mesiaca, ale niektorí čakajú do 15. mesiaca alebo aj neskôr.

Netrápte sa príliš nemotornosťou – teda častými pádmi a množstvom narážaní do vecí, pretože vnímanie hĺbky priestoru u vášho dieťaťa, ako aj samotná koordinácia, sú stále vo vývoji.

13. mesiac života bábätka - kognitívny vývoj

Väčšina batoliat v tomto veku bude tiež schopná:

  • piť z pohára,
  • povedať aspoň jedno alebo dve rozpoznateľné slová,
  • ukázať na to, čo chcú.

Intelektuálne je to teraz všetko o príčine a následku: „Ak zhodím lyžicu, niekto ju zdvihne... znova a znova a znova."

13. mesiac života bábätka - emocionálny vývoj

Na emocionálnom fronte očakávajte prvé pokusy o priateľstvo, ako aj širokú škálu nálad a správania, od náklonnosti a láskavosti až po frustráciu a plnohodnotnú tvrdohlavosť.

13. mesiac života bábätka - sociálny vývoj

Váš drobec vás tiež môže napodobňovať ako profík – vy sa dotknete svojho nosa, on sa dotkne svojho. Menej rozkošné je, že výmena plienok sa môže stať bojom vôle, pretože vaše dieťa môže mať problém zostať v pokoji.

Niektoré batoľatá zamávajú rodičom na rozlúčku takmer bez spätného pohľadu – no iné sa úplne zrútia, keď odídu a dieťa zostane s niekým iným. Pomôžte im prekonať separačnú úzkosť tým spôsobom, že necháte svoju rozlúčku stručnú a nenútenú – ak ste smutní a naštvaní pri pomyslení na odchod, bude také aj vaše dieťa.

To isté platí, keď prídete domov. Dramatické privítanie spôsobí, že k vám priľne oveľa ťažšie, keď budete nabudúce musieť odísť. Správajte sa, akoby to nebol veľký problém, a časom to bude úplne v poriadku.

Neprehliadnite: Chodítko pre deti - prečo „klasický" pavúk nie je najvhodnejší?

13. mesiac života bábätka - príprava na spánok

Rutina je najlepším priateľom batoliat. A dáva to zmysel! V takom veľkom, nepredvídateľnom svete je útecha vedieť, čo bude nasledovať. Ak ste to ešte neurobili, teraz je ten správny čas zaviesť rutinu pred spaním – ideálne takú, ktorá trvá približne 30 až 45 minút a každú noc vždy nasleduje tie isté kroky.

  • Kúpeľ – keďže teplá voda upokojuje, začnite s upokojujúcim kúpeľom. 
  • Pyžamko – po kúpeli prezlečte svoje dieťa do pohodlného pyžama – oblečenia, ktoré signalizuje, že je čas ísť spať.
  • Ponúknite občerstvenie pred spaním – ak od večere už nejaký čas uplynul, zažeňte nočné návaly hladu kombináciou sacharidov a bielkovín, ako je materské mlieko či šálka mlieka.
  • Umyte si zuby – teraz je ten správny čas začať si čistiť zuby, ak ste to ešte neurobili. Baktérie z potravy sa môžu cez noc nahromadiť a prispieť k zubnému kazu.
  • Čítajte knihu – vyberte si jednoduchý, upokojujúci príbeh alebo dva a prečítajte ho jemným hlasom.

Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci

Zdroj úvodnej fotky - redakcia KAMzaKRASOU.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní