Banánová palacinková torta so slaným karamelom z Pečie celé Slovensko

Banánová palacinková torta so slaným karamelom z Pečie celé Slovensko
  • 10.11.2022
  • Redakcia .

Pripravte si spolu s nami túto famóznu palacinkovú tortu. Je vytvorená z banánových palaciniek a vo svojom vnútri ukrýva okrem banánov aj mascarpone so slaným karamelom. Pripraviť si ju môžete podľa receptu od Dominiky z relácie Pečie celé Slovensko. Ako si ju vyzdobíte, je len na vás. Dôležité je, že si na nej rozhodne pochutnáte. 

Suroviny na palacinky:

  • 8 banánov
  • 4 vajcia
  • 2 PL olivového oleja
  • 3 PL medu
  • Štipka soli
  • 640 g hladkej múky
  • 4 ČL sódy bikarbóny
  • 1 l kokosového mlieka

Plnka:

  • Slaný karamel
  • 750 g mascarpone
  • 500 ml smotanovej šľahačky 33 %
  • 3 banány
  • 2 PL práškový cukor

Slaný karamel:

  • 100 g kryštálového cukru
  • 250 ml smotanovej šľahačka 33 %
  • 400 g bielej čokolády
  • 1 KL soli

Postup prípravy palacinkovej torty:

  1. Banány dáme do mixéra spolu so 4 vajcami, olivovým olejom a medom. Rozmixujeme, kým nám nevznikne tekutá hmota. Preosejeme múku a k nej pridáme štipku soli a sódu bikarbónu. K sypkej zmesi prilejeme tekutú banánovú hmotu a metličkou miešame. Keď nám vznikne tuhé cesto pomaly primiešavame kokosové mlieko. Miešame ručne metličkou, kým nám nevznikne tečúce cesto a všetky suroviny sa nespoja. Necháme odležať v chladničke cca 10-15 minút.
  2. Do hrnca vysypeme 100 g kryštálového cukru a varíme, kým sa cukor neroztopí. V druhom hrnci si zatiaľ zohrejeme smotanu, kým nám nezačne vrieť. Keď sa cukor roztopí a má hnedú farbu, pomaly prilievame zohriatu smotanu. Musíme stále miešať, inak sa nám karamel zrazí. Na záver pridáme nalámanú bielu čokoládu a soľ. Dáme do chladničky vychladnúť.
  3. Palacinkové cesto vytiahneme z chladničky a začneme s prípravou palaciniek. Na panvicu si dáme olej. Keď bude dobre rozohriaty, cesto naberieme na malú naberačku a vylejeme na panvicu. Najprv opečieme z jednej strany (cca 40 sekúnd), potom palacinku otočíme. Pred tým, než budeme palacinky plniť je dobré ich nechať dobre vychladnúť, aby sa nám na nich krém netopil.
  4. Krém si pripravíme nasledovne. Mascarpone, smotanu a polovicu z urobeného vychladnutého karamelu dáme do kuchynského robota. Vyšľaháme tuhý krém.
  5. Začneme vrstviť. Položíme palacinku na podložku, na ňu nanesieme 1 lyžicu krému, rozotrieme a jemne polejeme slaným karamelom, ktorý nám ostal. Priložíme ďalšiu palacinku a pokračujeme vo vrstvení. Na vrchnú palacinku nanesieme zostatok krému a môžeme poliať zvyšným karamelom.
  6. TIP – po každej piatej vrstve môžeme naukladať čerstvé banány.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní