RECEPT: Náhrobný kameň – brusnicovo-tekvicová torta z Pečie celé Slovensko

RECEPT: Náhrobný kameň – brusnicovo-tekvicová torta z Pečie celé Slovensko
  • 15.08.2022
  • Redakcia .

    • Zdieľaj:
  • 0

Torta v tvare náhrobného kameňa? A prečo nie! Veď kreativite sa medze nekladú. Takáto netradičná sladká dobrota poteší napríklad aj oslávenca, ktorý obľubuje horory, alebo ju môžete pripraviť na halloweensku párty. Táto brusnicovo-tekvicová torta z Pečie celé Slovensko, ktorú upiekol súťažiaci Miňo, je navyše super lahodná.

Suroviny na korpus:

  • 400 g mletých mandlí
  • 500 g tekvicového pyré 
  • 450 g trstinového cukru
  • 260 g hladkej múky
  • 10 vajec 
  • 2ks  kypriaci prášok
  • ½  KL mletého kardamomu
  • 200g horká čokoláda
  • 20g kakao
  • štipka soli

Suroviny na plnku:

  • 500 g maslo
  • 300 g tekvicové pyré
  • 400 g biela čokoláda
  • 400 g brusnicové pyré
  • 10 g agar

Na zdobenie torty potrebujeme:

  • 250 g biela poťahová hmota
  • 250 g poťahová hmota (telová farba)
  • 1,5 kg  poťahová hmota (čierna)
  • 200 g malinové pyré
  • Potravinárske lepidlo

Na sušienkové cesto potrebujeme:

  • 150 g hladká múka
  • 100 g maslo
  • 50 g práškový cukor
  • 1 žĺtko
  • 10 g čierne kakao

Postup prípravy torty:

Bielky so štipkou soli vyšľaháme na sneh. Žĺtka vyšľaháme s cukrom do bledej peny. Pridáme pyré, premiešame. Pridáme mleté mandle. Zmiešame s múkou, kypriacim práškom, kakaom  a kardamomom. Zmes postupne primiešavame do mokrých surovín. Do cesta vlejeme ešte roztopenú čokoládu a nakoniec opatrne zamiešame vyšľahaný sneh.

Zmes rozdelíme na 2 časti. Vylejeme do pripravených plechov, vystlaných papierom na pečenie. Pečieme   pri 175 °C približne 20 minút. Korpus vyberieme z formy a necháme vychladnúť na izbovú teplotu a oba korpusy prerežeme na polovice na menšie obdĺžniky.

Pripravíme si plnku. Maslo si prešľaháme a pridáme do neho ganache s bielej čokolády a tekvicového pyré. Urobíme si ovocnú zložku z brusnicového pyré a agaru. Brusnicové pyré privedieme do varu a pridáme agar, čím sa nám táto zmes zahustí. Pripraveným krémom z tekvicového pyré a brusnicového pyré plníme korpusy. Po naplnení potrieme zvonka plnkou a obalíme čiernou poťahovkou. Dáme stuhnúť do chladničky.

Z marshmallow a burizonov si spravíme hmotu, z ktorej si vytvarujeme náhrobný kameň a obalíme ho do čierneho fondánu. Medzi tým si spravíme ozdoby na tortu. Z telového fondánu si urobíme prsty a mozog, ktorý potom potrieme malinovým pyré. Tortu dozdobíme ozdobami a posypeme pripravenou „hlinou“, ktorú sme si pripravili zo sušienkového cesta zmiešaním všetkých surovín, piekli pri teplote 180 °C asi 15 minút, nechali sme vychladnúť a potom podrvili. 

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

RECEPT: Makovo-maková torta z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

RECEPT: Makovo-maková torta z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 06.06.2022
RECEPT: Malinový cheesecake z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

RECEPT: Malinový cheesecake z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 11.07.2022
RECEPT: Gaštanová Rubikova kocka z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

RECEPT: Gaštanová Rubikova kocka z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 16.09.2022