Citrusové tiramisu s pomarančmi z Pečie celé Slovensko

Citrusové tiramisu s pomarančmi z Pečie celé Slovensko
  • 05.11.2022
  • Redakcia .

Tiramisu pripravené podľa tradičných talianskych receptov je skutočná dobrota. No skúsili ste niekedy pripraviť tento zákusok aj v trochu netradičnej verzii? Tiramisu isto neuškodí, ak ho obohatíme napríklad o sviežosť citrusových plodov. Pomarančové tiramisu pripravila v relácii Pečie celé Slovensko súťažiaca Janka. Skúsite ho tiež?

Cesto:

  • 3 vajcia veľkosti M
  • 105 g kryštálového cukru
  • 100 g polohrubej múky
  • 1 PL vanilínového cukru
  • 1 PL krupicového cukru
  • Štipka soli

Mascarpone plnka:

  • 500 g mascarpone
  • 1 vanilkový lusk
  • 250 ml smotany 33 %
  • 150 g trstinového cukru

Pomarančová plnka:

  • 130 g kryštálového cukru
  • 200 g pomarančovej dužiny
  • 100 ml mandľového likéru

Ozdoba:

  • 70 g kryštálového cukru
  • 150 g čokolády
  • 3 pomaranče

Postup prípravy tiramisu:

  1. Oddelíme si bielky od žĺtkov. Do žĺtkov pridáme cukor a začneme miešať do peny. Bielka vymiešame zo štipkou soli do tuhej peny.
  2. Do žĺtkovej zmesi vmiešame postupne múku a zľahka primiešame bielky.
  3. Na plech dáme papier na pečenie a cukrárskym vreckom s odstrihnutou špičkou striekame piškóty dlhé 10 až 12 cm. Posypeme ich cukrom (aj krupicovým aj vanilínovým) a necháme odpočívať 10 minút. Po uplynutí času dáme do rúry, ktorú sme si rozohriali na 150 stupňov. Pečieme 10 až 15 minút.
  4. Mascarpone dáme do robotického mixéra spolu s cukrom a vanilkovým luskom. Začneme miešať a postupne pridáme celú šľahačku.
  5. Pomarančová zmes - v hrnci si rozpustíme cukor, keď je bez kryštálikov, vlejeme mandľový likér. Pridáme dužinu z pomaranča a varíme, pokiaľ nie je zmes lepkavá. Odstavíme a necháme vychladnúť.
  6. Kôru z pomaranča si zošúpeme škrabkou alebo nakrájame najemno a zasypeme 70 g kryštálového cukru.
  7. Vychladnuté piškóty si poukladáme na podnos, na ktorom budeme podávať. Vytlačíme si šťavu z pomaranču a tou potrieme piškóty, aby boli nasiaknuté.
  8. Do vrecka bez špičky dáme polovicu zmesi a nastriekame ju na piškóty. Postupne navrstvíme pomarančovú zmes. Na vrch dáme daľšie piškóty, ktoré tak isto potrieme pomarančovou šťavou.
  9. Druhú polovicu mascarpone si dáme do vrecka so špičkou a začneme striekať vzor. Na vrch poukladáme kôru z pomaranča a ozdobu z čokolády.
  10. V hrnci nad parou si roztopíme čokoládu. Odstavíme a necháme trošku vychladnúť. Na tácku si dáme papier na pečenie a malou lyžičkou urobíme akoby plné kruhy, ktoré prejdeme vidličkou a vznikne nám krásna ozdoba.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní