RECEPT: Dobošové rezy z Pečie celé Slovensko

RECEPT: Dobošové rezy z Pečie celé Slovensko
  • 25.09.2022
  • Redakcia .

    • Zdieľaj:
  • 0

Hoci dobošové rezy nepochádzajú zo Slovenska, ale z Maďarska, aj u nás patria k tradičným zákuskom, ktoré sa často objavujú na slávnostných stoloch. Ich príprava nie je úplne jednoduchá a rýchla, ale zase nie je ani zvlášť náročná a zdĺhavá. Výsledok však v každom prípade bude stáť za to. Postupovať môžete podľa receptu z Pečie celé Slovensko. Hor sa do pečenia!

Suroviny na korpus:

  • 160 g žĺtky
  • 240 g bielky
  • 160 g cukor krupica
  • 48 g roztopené maslo
  • 160 g polohrubá múka

Suroviny na krém:

  • 250 g vajcia
  • 250 g cukor krupica
  • 22 g vanilkový cukor
  • 295 g maslo
  • 250 g horká čokoláda
  • 44 g kakaové maslo
  • 44 g 100 % horká čokoláda, čokoládový likér

Karamelová ozdoba:

  • 200 g cukor krupica

Postup prípravy dobošových rezov

Korpus:

  1. Žĺtky miešame s 1/3 cukru dovtedy, kým sa cukor úplne nerozpustí. Keď má zmes konzistenciu peny, prilejeme vlažné maslo.
  2. Spenené žĺtky s roztopeným maslom iba jemne premiešame tak, aby sa nezmenšil objem peny.
  3. Bielky s 2/3 cukru vyšľaháme na tuhý sneh.
  4. Opatrne primiešame spenené žĺtky.
  5. Postupne po malých častiach pridáme múku.
  6. Na 3 plechy, pokryté papierom na pečenie, následne namastených a pomúčených rovnomerne rozdelíme hmotu
  7. Pláty pečieme zo začiatku na nízkej teplote (približne 160 °C).
  8. Keď sa korpus zdvihne, teplotu zvýšime na 180 °C a pečieme 8-10 minút.
  9. Po upečení nožom opatrne oddelíme korpus od plechu a rozdelíme na polovicu po dĺžke pravidelné obdĺžniky.

Krém:

  1. Vajcia spolu s cukrom zohrejeme počas stáleho miešania na približne 75 °C, potom až do vychladnutia šľaháme, kým nevznikne pena.
  2. Maslo speníme spolu s vanilkovým cukrom.
  3. Čokoládu, kakaové maslo a kakaový likér roztopíme (max. na teplotu 40 °C), zmiešame a postupne pridáme k spenenému maslu.
  4. Počas miešania ku kakaovému krému pomaly prilievame vychladnutý základ z vajíčok.

Karamelová ozdoba:

  1. Cukor roztopíme tak, aby bol úplne hladký a zlatohnedý.
  2. Nalejeme ho na zvyšný 6. plát, rovnomerne rozotrieme a pred úplným stuhnutím nožom rozdelíme.
  3. Takto nachystaný plát položíme na tortu.
  4. Ešte raz potrieme obvod torty maslovým krémom.

Dokončenie:

  1. 5 korpusov natrieme vrstvou krému v hrúbke korpusu a postupne vŕšime na seba.
  2. Krémom natrieme aj obvod torty a vrch a necháme stuhnúť.

Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

RECEPT: Mrkvová torta s mascarpone z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

RECEPT: Mrkvová torta s mascarpone z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 09.08.2022
RECEPT: Malinová Rubikova kocka z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

RECEPT: Malinová Rubikova kocka z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 07.09.2022
RECEPT: Pepermintové tiramisu s malinami z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

RECEPT: Pepermintové tiramisu s malinami z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 30.10.2022