Recept na domáci pribináčik z tvarohu a smotany – chuťou ani cenou sa mu ten z obchodu nevyrovná!

Tvaroh je skvelá výživná potravina. Je v prvom rade kvalitným zdrojom bielkovín, vďaka čomu nás dobre zasýti a podporí naše svalstvo. Samozrejme, bielkoviny v tele plnia obrovské množstvo funkcií, preto nám nesmú chýbať. V tvarohu ďalej nájdeme potrebné tuky a menšie množstvo sacharidov. Je skvelý na doplnenie vápnika, niektorých B vitamínov či vitamínu K

Ako zaradiť tvaroh do jedálnička? Jeho výhodou je, že sa dá pripraviť v slanej aj sladkej verzii. Na slano napríklad v podobe chutnej nátierky zo zeleninou, na sladko zase s ovocím miesto jogurtu. Tiež sa dá použiť v dezertoch či pri pečení. Čo ďalšie z tvarohu pripraviť? Pridajte k nemu šľahačkovú smotanu a pripravte smotanový domáci pribináčik!

Pribináčiky sú chutné tvarohovo-smotanové dezerty, ktoré obľubujú nielen deti, ale aj dospelí. Máme pre vás tip, ako si ho jednoducho a rýchlo pripraviť doma z pár ingrediencií bez rôznych umelých aróm, konzervantov, dochucovadiel a podobne. Preto je skvelou voľbou i pre vaše ratolesti. Poďme na to!

Suroviny na domáci vanilkový pribináčik:

  • 250 g kvalitného jemného tvarohu
  • 1 smotana na šľahanie 33 % (250 ml)
  • 50 až 100 ml mlieka
  • 3 až 4 PL medu
  • 1 vanilkový struk

Vyskúšaj aj tento recept z tvarohu: 

Tvarohovo-jablkové knedle, ktoré chutia ako od babičky!

 

pribináčik z tvarohu

Zdroj: Depositphotos

Ako pripraviť domáci pribináčik?

  1. Pripravíme si potrebné prísady. Ako prvé si do polotuha vyšľaháme smotanu.
  2. Následne začneme postupne pridávať mäkký tvaroh, pričom stále šľaháme, aby sa ingrediencie dobre prepojili a zmes začala hustnúť.
  3. V procese mixovania pridáme tekutý med. Vanilku pozdĺžne prerežeme a vyberieme semienka, ktoré pridáme k smotane a tvarohu.
  4. Šľaháme ďalej a podľa potreby pridáme mlieko na zriedenie. Ak je zmes primerane hustá, môžeme pridať len trochu mlieka, ak je hustá až príliš, pridáme mlieka viac.
  5. Dôsledne celú zmes prešľaháme a nakoniec hotový pribináčik porozdeľujeme do malý sklených nádobiek a dáme do chladničky.
  6. Dobre vychladený domáci pribináčik môžeme priamo podávať, prípadne si ho môžete aj dochutiť podľa preferencií či toho, čo nájdete doma. Niekoľko tipov na dochutenie nájdete nižšie. Dobrú chuť!

Tipy na ochutenie domáceho pribináčika

Tento, povedzme, falošný pribináčik, ktorý je ale chuťovo dokonalý, môžete ešte vylepšiť pridaním rôznych surovín, či už podľa vlastnej chuti, alebo podľa toho, čo obľubujú vaše ratolesti. Obľubujete kakaový pribináčik? V tom prípade pred koncom šľahania pridajte 1 ČL kvalitného kakaa.

Ak chcete chuťovo intenzívny čokoládový pribináčik, tak na konci prípravy pridajte 1 PL rozpustenej čokolády. Banánový pribináčik vyčarujete pridaním polovice zrelšieho banána, jahodový pribináčik zase pomocou pár rozpučených jahôd. Zmes po pridaní ovocia poriadne rozmixujte.

Domáci pribináčik môžete podávať aj inak. Pripravte ho podľa receptu vyššie a s jeho použitím vytvorte napríklad vrstvené tvarohové poháre. Na spodok pohára dajte rozdrvené sušienky alebo piškóty, na to pridajte nakrájané ovocie alebo džem a následne vrstvu pribináčika.

Vrstvy zopakujte a na vrch ešte môže prísť čerstvé ovocie či strúhaná čokoláda. Tento domáci tvarohový dezert odložte na pár hodín chladničky a pred podávaním ho ešte môžete ozdobiť šľahačkou.

Tipy na ďalšie tvarohové recepty:

1 komentár
Kristína Mušková

Kristína Mušková

14.12.2023 11:01

Keďže mam malé deti, pribinacik som im robila už viac krát, je to dobrota

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE