Fazuľové donutky bez múky a cukru

Fazuľové donutky bez múky a cukru
  • 14.03.2022
  • Angelika Kutišová

    • Zdieľaj:
  • 0

Fazuľa už dávno nie je doménou varenia. Fantasticky chutí aj v koláčoch!

Tento koláčik môžete pripraviť aj ako brownie. Pevnejšiu konzistenciu dosiahnete, ak použijete aj 1-2 lyžice ľubovoľnej múky. Múku môžete zvoliť klasickú obilninovú (pšeničnú, špaldovú, hladkú alebo celozrnnú), orechové múky alebo bezlepkové varianty múk. Nebojte sa experimentovať. Najhoršie, čo sa vám môže pri tomto recepte stať je, že koláčik zjete lyžičkou z misky s kopčekom zmrzliny alebo šľahačky. Ak použijete tieto suroviny, ktoré uvádzame v recepte, koláčik bude pevný až po vychladnutí.

Donutky z fazule

Zdroj: Redakcia - Angelika Kutišová

Prečo použiť fazuľu v koláči?

Strukoviny sa do koláčov dostali vďaka obsahu bielkovín a vlákniny. Klasické „babičkine“ koláče pozostávajú hlavne z cukru, múky a tuku, čo je najhoršia kombinácia pre naše zdravie. Ak patríte medzi tých, čo si radi doprajú sladkú bodku za obedom, tento koláčik je váš. Odporúčam nemixovať suroviny dlho, aby sa čo najlepšie zachovala celistvosť vlákniny. A budete sa čudovať, ale nikto by si netipol, že v koláči je fazuľa. Navyše, okrem čokolády tam nie je žiadny pridaný cukor ani iné sladidlo.

Potrebujeme:

  • 1 konzerva červenej fazule (čistá hmotnosť bez nálevu cca 225 g)
  • 1 malý jogurt
  • 1 vajce
  • 10 g holandského kakaa
  • 60 g čokolády podľa chute

Postup:

  1. Všetky suroviny dáme do misky a jednoducho ich zmixujeme ponorným mixérom. Potom ich lyžicou naberieme do silikónovej formy na mini donutky alebo do muffinových foriem. Upiecť tento koláčik môžete aj v mini tortovej forme.
  2. Pečieme 25 minút na 180 stupňoch. Necháme trocha vychladnúť a vyklopíme. Môžeme podávať s čerstvým ovocím alebo aj so zmrzlinou, či šľahačkou. Z tejto porcie mi vyšlo 18 mini donutiek. Použila som 3,7 % jogurt. Kalorické hodnoty sa zmenia podľa použitého jogurtu a čokolády.

Energetická hodnota celej tejto porcie je: 872 kcal

  • B: 42 g
  • T: 40 g
  • S: 76 g
  • V: 27 g

    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

RECEPT: Makovo-maková torta z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

RECEPT: Makovo-maková torta z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 06.06.2022
RECEPT: Orechové laskonky z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

RECEPT: Orechové laskonky z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 23.09.2022
RECEPT: Malinová Rubikova kocka z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

RECEPT: Malinová Rubikova kocka z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 07.09.2022