RECEPT: Kornútky z lístkového cesta s krémom z Pečie celé Slovensko

RECEPT: Kornútky z lístkového cesta s krémom z Pečie celé Slovensko
  • 18.09.2022
  • Redakcia .

    • Zdieľaj:
  • 0

Hľadáte tip na sladký dezert, ktorý pripravíte na oslavu, pre návštevu, alebo len tak k nedeľnému obedu? Skúste tieto kornútky z domáceho lístkového cesta plnené bielkovým krémom s lyofilizovanými malinami od Jožky z Pečie celé Slovensko. Tieto sladké dobroty zmiznú zo stola raz-dva!

Surovina na maslové lístkové cesto:

  • maslo – 250 g
  • múka hladká špeciál – 250 g
  • Múka hrubá – 50 g
  • Soľ – štipka
  • Ocot – 1 polievkové lyžice (10 g)
  • Žĺtky – 1 ks
  • Voda – 125 g

Suroviny na bielkový krém:

  • Cukor kryštálový – 150 g
  • Bielky – 75 g (2-3 ks)
  • Voda – 500 g
  • Cukor vanilínový – 5g
  • Citrónová šťava – z 1/5 citróna
  • Lyofilizované maliny – 25g

Príprava lístkových kornútkov s krémom

  • Postup na krém: Bielky a cukor kryštálový, vanilínový, citrónovú šťavu za stáleho miešania zohrejeme vo vodnom kúpeli na 70 °C. Následne vyšľaháme hustý krém. Polovicu bielkového krému dochutíme zomletými lyofilizovaným malinami 20 g, zvyšné maliny použijeme na dozdobenie.
  • Na prípravu lístkového cesta potrebujeme dve časti tukovú kocku a vodové cesto.
  • Maslo a 250 g hladkej múky zmiešame spolu, vytvoríme kocku, zabalíme do fólie, dáme do chladničky stuhnúť.
  • Zvyšné suroviny múku hladkú 200 g, múku hrubú, žĺtok, soľ, ocot, vodu zmiesime, vytvarujeme hladký nelepivý bochník, ktorý na povrchu narežeme, prikryjeme fóliou, alebo vlhkou utierkou, necháme odležať 30 min., aby sa uvoľnil a ľahko vaľkal.
  • Po odležaní rozvaľkáme do tvaru štvorca, stred hrubší.
  • Zabalíme maslovú kocku (uhlopriečne).
  • Opäť rozvaľkáme do tvaru štvorca, prekladáme na 3 časti, vznikne nám cesto zložené z troch vrstiev.
  • Cesto zabalíme, necháme opäť odležať 20 minút.
  • Postup opakujeme 3 krát.
  • Lístkové cesto zabalíme, necháme odležať, aby sa ľahšie vaľkalo.
  • Polovicu rozvaľkáme na obdĺžnik hrubý 2-3 mm, široký 30 cm.
  • Potrieme rozšľahaným žĺtkom s vodou, krájame pásy široké 3 cm a natáčame na kovové formičky kornútikov od širšej časti smerom nadol.
  • Ukladáme na plechy pokryté papierom spojom dole.
  • Pečieme v rozohrejeme rúre na 230 °C – pečieme 5 minút, potom teplotu znížime na 180 °C – pečieme 10 minút (spolu 15 min) do zlatohnedej farby.
  • Po upečení a miernom vychladnutí zložíme dole z formičiek.
  • Plníme bielkovým krémom, polovicu krému dochutíme zomletými lyofilizovaným malinami. Vhodne odzdobíme.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

RECEPT: Lieskovoorechová bábovka s púpavou z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

RECEPT: Lieskovoorechová bábovka s púpavou z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 18.06.2022
RECEPT: Mrkvový koláč Earl Grey s mangom z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

RECEPT: Mrkvový koláč Earl Grey s mangom z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 31.07.2022
RECEPT: Brusnicový cheesecake z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

RECEPT: Brusnicový cheesecake z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 29.06.2022