RECEPT: Mrkvový koláč s bobuľovým ovocím z Pečie celé Slovensko

RECEPT: Mrkvový koláč s bobuľovým ovocím z Pečie celé Slovensko
  • 09.10.2022
  • Redakcia .

No nevyzerá tento mrkvový koláč famózne? V relácii Pečie celé Slovensko ho upiekla súťažiaca Janka. Kombinuje v sebe nielen mrkvu a vlašské orechy, ale aj puding a veľkú kopu šťavnatého bobuľového ovocia. Ak nabudúce nebudete vedieť, aký koláč upiecť, rozhodne odporúčame túto pochúťku. 

Suroviny na korpus:

  • 450 g polohrubej múky
  • 4 vajcia M
  • 100 g medu
  • 150 g hnedého cukru
  • 1 KL škorice
  • Trošku muškátového oriešku
  • ½ vanilkového struku
  • 1 KL prášku do pečiva
  • 1 KL sódy bikarbóny
  • 180 g masla
  • 220 ml mlieka
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 300 g nastrúhanej mrkvy

Suroviny na ozdobenie:

  • 500 g jahôd
  • 500 g čučoriedok

Suroviny na vrch koláča:

  • 250 g ríbezlí
  • 250 g černíc
  • 250 g malín
  • 5 bielok
  • 300 g kryštálového cukru

Puding:

  • 400 ml vody
  • 50 g pudingového prášku
  • 80 g kryštálového cukru
  • Šťava z ½ citróna
mrkvový koláč s ovocím

Zdroj: Pečie celé Slovensko

Postup prípravy mrkvového koláča:

  1. Vajcia, med, cukor, škorica, muškátový orech, vanilkový struk, mlieko, rozpustené maslo, orechy a nastrúhanú mrkvu dáme do misy a všetko dôkladne premiešame. Po častiach pridávame preosiatu múku s kypriacim práškom a sódou bikarbónou. Zamiešame a vylejeme na plech s rozmerom 30x40.
  2. Pečieme približne 25-30 minút pri teplote 180 stupňov v teplovzdušnej rúre.
  3. Bielky zmiešame s cukrom a dáme nad paru pokiaľ sa cukor nerozpustí. Potom ich dáme šľahať na 10 minút do robota. Vznikne nám nádherná lesklá biela hmota, ktorá dokonale drží tvar.
  4. Vyberieme koláč ktorý by mal byť skoro dopečený a na vrch navrstvíme ovocie. Možno sa zdá že ho je veľa, ale nie je. Pokojne dajte aj viac, bude mokrejší. Vypracované bielky si dáme do potravinárskeho vrecka odstrihneme špičku a začneme striekať akoby kvapky. Je na vás, ako tam ten sneh dáte. Môžeme ho natrieť aj na celé cesto.
  5. Koláč vložíme späť do rúry teplotu sme zvýšili na 200 °C a pečieme 10 až 15 minút, kým nezačnú špičky hnednúť. Vytiahneme a dáme vychladnúť.
  6. Do hrnca si dáme vodu, v ktorej rozmiešame pudingový prášok, cukor, citrónovú šťavu a uvaríme redší krém. Necháme vychladnúť a vlejeme do mriežok čo nám vznikli po nastriekaní bielkov.
  7. Do krému naukladáme ovocie.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní