RECEPT: Orechovo-pomarančová torta v tvare úľa z Pečie celé Slovensko

Ak máte v rodine včelára, máme pre vás tip na dokonalú narodeninový tortu, ktorá dozaista poteší aj malých milovníkov včeličiek. Tento krásny a isto i chutný úľ upiekol v relácii Pečie celé Slovensko súťažiaci Miňo. Kombinuje v sebe chuť orechov, pomarančov a, samozrejme, medu. Čo na tento medový úľ poviete vy? Veru, škoda ho i nakrojiť. 

Suroviny na cesto (3x):

  • 6 vajec
  • 100g pr. cukor
  • 80g medu
  • 100g polohrubá múka
  • 100g zomleté orechy
  • ½ balíčku pr. do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 balíček sušená pomarančová kôra
  • šťava z dvoch pomarančov

Suroviny na plnku:

  • 600 g maslo
  • 300 ml smotana na šľahanie
  • 400 g čokoláda 52 %
  • 100 g pr. cukor
  • 300 g Pomarančové pyré
  • 50 g kr. cukor
  • 20 g gustin

Chrumkavá zložka:

  • 150 g biela čokoláda
  • 50 g orechy
  • 50 g ľanové semiačka
  • 50 g slnečnicové semiačka

Ozdoba:

  • 1 kg Čierny fondán 
  • 0,5 kg biely fondán
  • 0,7 kg žltý fondán
  • 0,5 g žltá čokoláda Master Martiny (poleva)
  • 100 g mandľové lupienky

Postup prípravy torty:

  • Cesto: Žĺtka s cukrom a medom si vyšľaháme do peny, pridáme múku, orechy, prášok do pečiva a vanilkový cukor. 
  • Cesto vylejeme do pripravených foriem a pečieme v rozohriatej rúre pri 185 °C asi 30 minút. 
  • Medzitým si pripravíme plnku. Maslo s cukrom vyšľaháme, zo smotany a čokolády si pripravíme ganáž (necháme trocha vychladnúť). Do vymiešaného masla vyšľaháme ganáž a plnka je hotová.
  • Ešte si urobíme ovocnú zložku, a to tak, že pomarančové pyré privedieme do varu, pridáme cukor a gustin a uvaríme polotekutú hmotu, ktorú budeme po vychladnutí natierať na pláty cesta.
  • Vychladnuté cestá prekrojíme a začneme plniť. Najskôr natrieme pomarančovou zmesou a potom plnkou.
  • Na spodné cesto chrumkavú zložku a postupne na každé poschodie čokoládová plnka a pomarančová zmes.
  • Z fondánov si urobíme včielky, ktoré budú ako prekvapenie v torte. 
  • Zo žltej polevy si spravíme „medové plásty“.
  • Tortu obtrieme zvyšnou plnkou a obalíme čiernym fondánom a žltým fondánom. Na tortu si z hnedého fondánu urobíme maličký úľ, ktorý dáme na vrch torty. Tortu dozdobíme kvetmi a medovými plastami zo žltej čokolády.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE