Sladké kysnuté koláče vo veľkonočnom košíčku z Pečie celé Slovensko

Sladké kysnuté koláče vo veľkonočnom košíčku z Pečie celé Slovensko
  • 08.03.2023
  • Redakcia .

    • Zdieľaj:
  • 0

Blíži sa Veľká noc a tá sa bude v mnohých domácnostiach niesť aj v znamení vypekania. Vždy sa dá spoľahnúť aj na tradičné kysnuté koláčiky. Ak chcete tento rok polievačov prekvapiť a upiecť niečo špeciálne, pustiť sa môžete do tohto kysnutého veľkonočného košíčka s koláčikmi s lieskovcovou náplňou. Recept prináša Janka z relácie Pečie celé Slovensko. 

Suroviny na kysnuté cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 500 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 2 žĺtky
  • 250 ml 33 % smotany na šľahanie
  • 1 kypriaci prášok do pečenia
  • 500 ml vlažného mlieka
  • 1 a ½ kvasníc
  • Soľ
  • Vanilková pasta
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 200 g bravčovej masti
  • 1 kôra z limetky
  • Vajce na potretie

Puding:

  • 300 mlieka
  • 100 g kryštálového cukru
  • 30 g pudingového prášku
  • 130 g maslo
  • Vanilková pasta

Suroviny na náplň:

  • 150 g lieskových orechov
  • 100 g kryštálového cukru
  • 80 g masla

Suroviny na ozdobenie:

  • 50 g mandľových plátkov
  • 200 g hladkej múky
  • 100 ml vody
  • 1 PL soli

Postup prípravy veľkonočného košíčka:

  1. Do misky si dáme kvasnice, jednu lyžicu cukru, polovicu mlieka a necháme vzísť kvások. Keď je vykysnutý, pridáme mlieko, z ktorého si odložíme 100 ml, lebo každá múka je iná, aby cesto nebolo riedke. Následne ostatné suroviny, okrem masti, tú pridáme neskôr. Začneme miesiť približne 10 minút a pri menších otáčkach pridáme masť. Dobre premiešame, konzistencia nesmie byť ani hustá, ani riedka. Vypneme a dáme na teplé miesto odpočívať. Pri takomto množstve to bude cca hodinu.
  2. Puding – do hrnca vlejeme mlieko, pridáme cukor, pudingový prášok a uvaríme puding. Odstavíme a ešte do horúceho zamiešame maslo s vanilkovou pastou (podľa chuti) a necháme vychladnúť.
  3. Cesto po vykysnutí vyberieme na dosku a začneme z neho odoberať časti, ktoré tvarujeme na valčeky a dávame na misku o priemere 14 cm, ktorú sme si z vonku obalili alobalom. Spravíme si 4 dlhšie valčeky o priemere 2 cm a preložíme ich cez stred. Potom si spravíme ešte tri valčeky a tie prepletieme pomedzi. Potrieme vajcom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečieme približne 25 až 30 minút.
  4. Z ostatného cesta si začneme tvarovať vtáčiky a to tak, že si spravíme valček dlhý 20 cm a ten zaviažeme ako uzol a vytvarujeme hlavičku a chvostík. Na očká použijeme hrozienka. Potom zajačika, vykrojíme si kvetinky 8 ks, ešte aj rúčku košíčku.
  5. Vtáčiky a zajace dáme piecť spoločne a menšie časti. Na kvietky dáme orech. Všetko potrieme vajcom, aby sa do zlatista upiekli. Po vychladnutí vyberieme košík do ktorého zapichneme špajdľami rúčku, ktorú sme takú ohnutú dali piecť. Na vrch košíka dáme kvetinky, ktoré prilepíme čokoládou. Čokoládu zafarbíme a štetcom nanášame na kvety, rúčku, zajace aj vtáčikov.
  6. Do cukrárskeho vrecka s nadstavcom na šišky si dáme krém a ten vstrekneme do zvieratiek.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

Jahodová torta Fraisier z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

Jahodová torta Fraisier z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 09.02.2023
Medvedie labky z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

Medvedie labky z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 06.03.2023
RECEPT: Croquembouche s lieskovcovým praliné z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

RECEPT: Croquembouche s lieskovcovým praliné z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 15.01.2023