Halušky tu nenájdete. Aké sú najobľúbenejšie jedlá Slovákov?

Halušky tu nenájdete. Aké sú najobľúbenejšie jedlá Slovákov?

Zrejme mnohí by na otázku „Aké je najobľúbenejšie jedlo Slovákov?“ bez mihnutia odpovedali „bryndzové halušky“. Iste, bryndzové halušky sú najtradičnejšie jedlo, nesmrteľný folklór slovenskej kuchyne, highlander salašov, kolíb a tradičných reštaurácií. Objednávajú si ich však Slováci v podnikoch najčastejšie? Odpoveď, ktorá možno prekvapí či dokonca zamáva národným sebavedomím, je nie. Slováci dávajú prednosť iným jedlám. Ktoré to sú?

cestoviny

Zdroj: unsplash.com/@nerfee

Kuracie mäso na všetky spôsoby

Soté, rezeň, Cordon Bleu, pečené stehno, steak či šaláty, kde hrá prím kuracie mäso. Reštaurácie na Slovensku dokázali z tejto suroviny urobiť absolútny hit. Alebo za tým stoja samotní zákazníci? Nech je, ako chce, variabilita tohto jedla je neuveriteľná.

Na prírodno, grilované, obaľované, s hranolkami, s ryžou, so šalátom, s pečenou zeleninou a nesmieme zabúdať ani na legendárnu prílohu „pol na pol“. Kuracie mäso je surovina, ktorá si svoju pozíciu zastane v ľudových jedálňach, ale tiež vo fine diningových podnikoch. A zabudnúť nesmieme ani na kuracie prsia s broskyňou a syrom.

Pizza na slovenský i taliansky spôsob

Celosvetovo milované talianske jedlo dokázalo dobyť srdce aj toho najortodoxnejšieho Slováka. Získalo si takú popularitu, že pizzu bežne obsahuje aj obedové menu v reštauráciách, ktoré majú s Talianskom spoločné iba to, že kuchár strávil letnú dovolenku v Bibione.

Niet sa čomu čudovať, pizza je ďalším jedlom, ktoré prináša neskutočné možnosti. Od jednoduchej a zároveň lahodnej neapolskej Margherity cez vášnivé debaty vyvolávajúcu Hawai až po poslovenštenú „gazdovskú“ so slaninou, cibuľou, klobásou a bryndzou. A teraz úprimne, poznáte niekoho, kto by nezbožňoval pizzu?

Na cestoviny nedáme dopustiť

Pasta, alebo aj cestoviny. Ďalší taliansky hráč, ktorý sa bez problémov zaradil do rebríčka najobľúbenejších jedál Slovákov. Ľahké, rýchle, cenovo dostupné a opäť, nekonečno príchutí prinášajúce jedlo. Penne, farfalle, macaroni, lasagne, rigatoni, fusilli, ravioli. A samostatnou kategóriou sú špagety. S kečupom a eidamom ako prvá pomoc nezásobenej domácnosti a špagety carbonara, ako ultimátna lahôdka, ktorú vám pripraví obľúbené bistro.

Navyše, omáčky či pestá na cestoviny prinášajú toľko možností, že si medzi nimi nájde to svoje azda každý Slovák. Od tradičných pest, ako Genovese či Pesto Rosso, cez slovenské originálne smotanové, brokolicové, nivové či ďalšie syrové omáčky až po jednoduché špagety aglio e olio iba s orestovaným cesnakom a lahodným olivovým olejom.

Vyskúšaj aj: 3-krát recept na francúzske toasty – dokonalé sladké raňajky

burger

Zdroj: unsplash.com/@jonathanborba

Dobrý burger nemôže byť nikdy zlý

Fast food, s ktorým sa dajú robiť veľké veci. Šikovný kuchár dokáže vyladeným hamburgerom potešiť aj toho najnáročnejšieho zákazníka. Napríklad grilovaný hovädzí burger so slaninou, tekutým cheddarom, jalapeňo papričkou, cibuľovými krúžkami, Red Salsou, Carolina Reaper papričkou a chipotle majonézou vynesie do neba každého milovníka pálivého. Alebo skôr do pekla?

Hamburger je však tiež skvelým záchrancom pred vlčím hladom po piatočnej žúrke. Je tak pochopiteľné, že si našiel svoje miesto v rebríčku najobľúbenejších jedál Slovákov. A ktoré je to vaše?

Dostal si chuť na niektoré z týchto jedál? Objednávaj cez ultra rýchlu donášku foodpanda.sk.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní