Ako skladovať jablká? Chrumkavé ostanú 6 týždňov aj dlhšie jedine vďaka tomuto!

Ako skladovať jablká? Chrumkavé ostanú 6 týždňov aj dlhšie jedine vďaka tomuto!

S príchodom jesene ovocná sezóna ešte nekončí. Toto je totižto ideálny čas na zber jabĺk. A hoci si na nich pochutnávate už pár týždňov, najlepší čas na ich zber a uskladnenie úrody je na prelome mesiacov september a október.

Nech už máte akúkoľvek odrodu jabĺk alebo si nejaké kúpite na trhu, pamätajte na základné pravidlo – jablká vhodné na uskladnenie sú také, ktoré nemajú žiadne výrazné poškodenie. To znamená, že by nemali byť obité a ani nahnité. Mäkké jablká sú znakom toho, že sú prezreté a už nie sú vhodné na dlhšie skladovanie. Z takýchto jabĺk môžete pripraviť detskú výživu alebo ich rozvariť a spraviť si chutný kompót na obed k mäsku, poprípade ich pridať do jesenného jablkového koláča.

V prípade, že máte chrumkavé a tvrdé jablká, tak je to polovica úspechu toho, aby vám vydržali niekoľko mesiacov. Druhú polovicu úspechu tvorí správne skladovanie. Ako skladovať jablká, aby ostali chrumkavé?

Ako si vybrať najlepšie jablká na skladovanie na dlhé mesiace?

Ak ste niekedy počas sezóny jabĺk zbierali jablká a vrátili ste sa domov s kopou jabĺk, viete, že použiť všetky z nich môže byť problém. Existuje niekoľko spôsobov, ako uchovávať jablká, aby zostali čerstvé mesiace – dokonca až rok. Ako skladovať jablká a ako pre ne pripraviť ideálne prostredie? To všetko vám prezradíme v nasledujúcich riadkoch.

Skladovať úrodu jabĺk môžete rôznym spôsobom, ako napríklad:

  • skladovanie v chladničke,
  • uskladnenie jabĺk v debničkách napríklad v pivnici.

Nájsť vhodné úložné priestory pre jablká je preto veľmi dôležité, aby vám vydržali čo najdlhšie. Podstatným krokom je aj kontrola jabĺk.

Ako skladovať a spracovať jablká, aby sa uchovali zdravé a svieže jablká?

Uskladnenie jabĺk je dôležitý krok k tomu, aby ste si uchovali šťavnaté jablká a chrumkavé jablká čo najdlhší čas. Pri skladovaní jabĺk dbajte na to, aby ste si vybrali najlepšie jablká na dlhodobé skladovanie a tie, ktoré sa pokazia, rýchlo spotrebujte. Vytvorte preto ideálne podmienky pre skladovanie jabĺk, aby vám dobré skladovanie ovocia prinieslo "úrodu" počas celého roka.

Pre správne skladovanie jabĺk dbajte aj na:

  • správny zber jabĺk,
  • vytriedenie jabĺk - rozdeliť jesenné odrody jabĺk a zimné odrody jabĺk,
  • chladné prostredie,
  • tmavé prostredie,
  • vlhkosť a teplota,
  • oddelené skladovanie,
  • kontrolu a vzduch.

Čo robiť, ak doma skladujete jablká?

  1. Oddeľte zhnité jablká od tých zdravých.Pomliaždené jablká držte ďalej od tých, ktoré chcete uložiť.
  2. Skladujte iba zdravé, chrumkavé a čerstvé jablká. Najlepšie jablká na dlhodobé skladovanie majú hrubú šupku a sú chrumkavé a kyslé. POZOR - sladšie jablká ako Golden Delicious nevydržia príliš dlho.
  3. Jablká s neporušenými stopkami vydržia dlhšie ako tie bez stopiek. Mikroorganizmy sa môžu dostať do jabĺk s oddelenými stonkami, čo vedie k ich rozkladu.
  4. Ak chcete jablká skladovať na dlhší čas, získajte jablká priamo z jablone alebo zo samozberu jabĺk. Jablká z obchodu s potravinami sú už dlho skladované, čo skráti čas, počas ktorého ich môžete skladovať u vás doma.

Zaujme vás: Jablkový koláč inak: Odštartuj sezónu jabĺk s touto lahôdkou!

Ako skladovať celé jablká?

Chcete si na kuchynskej doske alebo jedálenskom stole vytvoriť ovocnú misu? Tak v tom prípade si ju môžete pokojne spraviť z jabĺk. Počítajte však s tým, že takto vám jablká vydržia približne týždeň. Je však potrebné zaistiť im správne podmienky. Keď si jablka vyložíte v kuchyni, nemalo by na ne dopadať priame slnečné žiarenie. V opačnom prípade by vám mohli rýchlo zhniť.

Jablká je možné uskladniť v chladničke, kde vám čerstvé a chrumkavé vydržia až 6 týždňov. Zabaľte ich do vlhkej papierovej utierky a vložte do plastového vrecka s dierkami. Dbajte však na to, aby ste ich neskladovali pri inom ovocí a zelenine.

Jablká totižto obsahujú „hormón dozrievania,“ ktorý spôsobuje rýchlejšie dozrievanie iných druhov ovocia i zeleniny. Samozrejme, vďaka tomuto hormónu, resp. plynu, dochádza k zmäkčovaniu šupky i dužiny samotných jabĺk aj po ich odtrhnutí zo stromu.

Ako jablká vydržia v skladovaní čo najdlhšie?

Tento druh ovocia je možné uskladniť aj v miestnostiach, kde je teplota v rozmedzí od 0,5 do 4 °C a kde je vyššia vlhkosť vzduchu – aspoň 80 %. Ideálne je, ak nie je do miestnosti prístup svetla, ale je dostatočne vetraná. Takými miestnosťami sú predovšetkým pivnice.

  • Jablká naukladajte do drevenej debne a skladujte na policiach.
  • Pozor však na rôzne plesne a baktérie, ktoré sa v pivniciach nachádzajú.
  • Aby ste predišli hnitiu vašej úrody, je vhodné steny pivnice natrieť vápnom.
  • Keď pivnicu v dome alebo paneláku máte, ale nie je tam vysoká vlhkosť, môžete ju zvýšiť vedrami s vodou a mokrou prevesenou handrou.
  • Poprípade je vhodné debničky s ovocím obaliť fóliou, čím predídete vysúšaniu jabĺk.

Skladovanie nakrájaných jabĺk

Aj nakrájané jablká je možné skladovať, avšak nepočítajte s ich dlhou výdržou. Plátky jabĺk pri správnom uskladnení vydržia približne 3 až 5 dní. Vložte ich do uzatvárateľného vrecúška alebo vzduchotesnej nádoby a vložte do chladničky.

Aby vám plátky jabĺk nezhnedli, pokvapkajte ich citrónovou šťavou. Alebo, ak ich chcete zužitkovať hneď, tak si upečte ten najlepší koláč – jablkové pité, ktorému sa nedá nikdy odolať!

Pozri aj: Pranie oblečenia na 40 °C: Kedy to môže byť problém?

Sušené jablká so škoricou

Je vaša úroda bohatá a neviete, čo s toľkými jablkami budete robiť? Okrem toho, že ich môžete porozdávať rodine alebo susedkám okolo, tak si ich vysušte. Sušené jablká sú skvelou a hlavne zdravou náhradou za zemiakové lupienky, čiže ide o zdravé chipsy. A keďže sa nám blíži zimné obdobie, najlepšou kombináciou sú jablká a škorica.

Budete potrebovať jablká, citrónovú šťavu a mletú škoricu. Jablká umyte, ošúpte (alebo sušte aj so šupkou) a nakrájajte na plátky. Rozložte na plech, pokvapkajte citrónovou šťavou a posypte mletou škoricou. Sušte ich v rúre asi 3 hodiny pri 50 °C. Počas sušenia ich nezabudnite pravidelne otáčať. Následne ich dosušte na radiátore približne 3 dni. Využiť však môžete aj sušičku na sušenie ovocia.

Aktualizované na 10.10.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Marika Michálková 06.10.22 16:02

MM
karma
107.00

Vďaka za tip na sušené jablká so škoricou, vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Beáta Havala 02.11.22 08:41

BH
karma
-1.00

nekupujeme jablka tak ze by som ich potrebovala skladovat v nejakej pivnici, kupujem len to co zmestim bud do spajze alebo do chladnicky

  • 0
Odpovedať

Inga Lodr 07.11.22 08:10

IL
karma
-1.00

m co mame svoje jablka tak ich davame do komory ale nikdy nam nejako dlho nevydrzia

  • 0
Odpovedať

Linda Nijkl 11.11.22 09:45

LN
karma
-1.00

mame spravenu super pivnciu kde davame nase domace jablka ale ked kupim v obchode tak ich davam do chladnicky

  • 0
Odpovedať

Anna Nusk 16.11.22 07:59

AN
karma
-1.00

mame kupenu velku chladnicku od oravy a väcsinu ovocia ja skladujem v nej, maloco mam v spajzi

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní