Zostaneš v šoku! Toto sú najmladšie matky sveta - je to vôbec možné?!

Zostaneš v šoku! Toto sú najmladšie matky sveta - je to vôbec možné?!
  • 17.03.2023
  • Lenka Biba Slovak

Najmladšie matky sveta alebo ukradnuté detstvo – fenomény ľudstva, ktoré sa diali nielen v dávnej minulosti, ale ešte aj v 21. storočí. O mnohých prípadoch svet nevie, avšak minimálne tie, ktoré vám prinášame dnes, vyvolávajú hrôzu a zdesenie.

Určite sa budete samých seba pýtať – je toto vôbec možné? Vedzme však, že ľudstvo odjakživa sprevádzajú činy, nad ktorými zostáva rozum stáť.

A inak to nebude ani v týchto prípadoch. Nejde pritom „iba" o anomáliu ľudského tela a schopnosť vynosiť dieťa v extrémne mladom veku, ale aj o tú druhú stranu, oveľa horšiu. Zvrátenosť toho, kto sa dokáže dopustiť na malých deťoch týchto zverstiev. A všetci veľmi dobre vieme, že to, bohužiaľ, nie je iba „fenomén" minulosti.

Najmladšia matka sveta - Lina Medina

Lina Medina je považovaná za najmladšiu matku sveta. Lina pochádza z oblasti Ticrapo z Peru a svoje dieťa porodila cisárskym rezom v Lime vo veku (!!!) 5 a pol roka! Jej syn – chlapec Gerardo vážil po pôrode 2,69 kg a meral 47,5 cm.

Rodičia Liny Mediny si najskôr mysleli, že ich dcérka má nádor na bruchu, preto s ňou išli do nemocnice. Tam zistili, že bola už v 7. mesiaci gravidity. Dodnes sa svet nedozvedel žiadne informácie o biologickom otcovi jej dieťaťa.

Odporúčame: Inšpirácia na jarný veniec na dvere: Čo tak si ho vyrobiť?

Najmladšia matka z Indie

Z oficiálnych záznamov je zrejmé, že najmladšou matkou v Indii je dievčatko, ktoré svoje bábätko porodilo vo veku 6 rokov a 7 mesiacov. Dieťatko malo po pôrode cisárskym rezom 1,90 kg a rovnako ako v predchádzajúcom prípade – aj tu bol biologický otec neznámy. Tento prípad sa stal v roku 1932 v Dillí.

Toto dievčatko bolo do nemocnice prijaté taktiež kvôli podozreniu na nádor v bruchu. Avšak, realita, ako sa ukázalo, bola úplne iná.

Navyše, dievča nikdy nemenštruovalo a jej prsia neboli ešte ani zďaleka vyvinuté. Aj napriek tomu dokázala svoje dieťa dojčiť až 9 mesiacov.

Najmladšia matka z Ukrajiny

Ukrajinské dievča s iniciálkami L.P. sa stala matkou v roku 1931, keď mala iba 6 rokov a 9 mesiacov. Otcom jej dieťaťa bol jej 69-ročný starý otec z matkinej strany. Udalosť sa odohrala v Sovietskom zväze, na území dnešnej Ukrajiny.

Na rozdiel od predchádzajúceho prípadu:

  • dievčatko sa fyzicky vyvíjalo oveľa skôr ako jej rovesníčky, pričom jej telo po fyzickej stránke zodpovedalo dievčaťu vo veku 10 rokov, 
  • od 4 rokov mala sekundárne pohlavné znaky a menštruáciu.

Jej tehotenstvo prebiehalo bez komplikácií a lekárske konzílium Charkovskej pôrodníckej a gynekologickej kliniky sa v jej prípade rozhodlo pre prirodzený pôrod a ponechalo možnosť cisárskeho rezu v prípade komplikácií pri pôrode.

Dieťatko však zomrelo v dôsledku prolapsu pupočnej šnúry. Plod bol v dôsledku toho vybratý v celkovej anestézii. Mŕtvy ženský plod bol 50 cm dlhý a vážil 3 kg.

Neprehliadnite: Najškaredšie mestá na svete: Bude ti z nich do plaču!

Otrasné prípady z Afriky

Od roku 1700 bolo postupne zdokumentované obrovské množstvo prípadov, ktoré poukazujú na to, ako dievčatá a ženy na celom svete trpia LEN a LEN kvôli svojmu pohlaviu.

Medzi tieto formy rodovo podmieneného násilia patria aj detské manželstvá a nútené sobáše, ktoré deťom odopierajú právo byť deťmi a zbavujú ich príležitostí na vzdelanie a lepší život. Vystavuje ich tiež bezprostrednému riziku násilia zo strany ich zvyčajne oveľa starších a prirodzene mocnejších manželov.

Správa Girls Not Brides odhalila, že:

  • celosvetovo je viac ako 700 miliónov žien, ktoré dnes žijú a boli vydaté ako malé dievčatká, 
  • 17 % z nich, teda 125 miliónov, žije práve v Afrike.

Asi 39 % dievčat v subsaharskej Afrike sa vydáva pred dosiahnutím svojich 18 rokov, pričom všetky africké krajiny čelia výzve detských a nútených sobášov.

Najmladšie nevesty z Afriky

  • Na základe údajov spomínanej správy má Niger najvyšší počet detských neviest, pričom až 3 zo 4 dievčat sa vydávajú pred dovŕšením svojich 18 rokov.
  • Na druhom mieste je Stredoafrická republika, kde je zákonný minimálny vek na uzavretie manželstva 18 rokov, ale dievčatá sa môžu vydať už v 13 rokoch, pokiaľ to schváli súd a/alebo ak je dievča tehotné.
  • Na treťom mieste je Čad, kde je percentuálny podiel detských sobášov až 67 %.

V niektorých prípadoch sú skoršie manželstvá povolené aj vtedy, ak s tým rodič dievčatka súhlasí.

Dôvody detských či nútených manželstiev sú nasledovné:

  • chudoba,
  • dodržiavanie sociálnych a náboženských tradícií, 
  • konflikty, ktoré nútia mnohých rodičov súhlasiť s detským sobášom ako spôsob ochrany svojich dievčat pred násilím a sexuálnym útokom.

Odporúčame aj: Portréty slávnych žien – Charlize Theron, kráska z Južnej Afriky


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní