Rakovina kože ohrozuje každého z nás. Tu je 7 hlavných zásad prevencie!

Rakovina kože ohrozuje každého z nás. Tu je 7 hlavných zásad prevencie!

Pojem rakovina kože v sebe celkovo zahŕňa rôzne zhubné nádorové ochorenia kože. V praxi sa pritom možno stretnúť s tromi hlavnými typmi malígnych kožných nádorov, a to bazocelulárnym karcinómom, spinocelulárnym karcinómom kože a najzriedkavejším, no spravidla aj najzákernejším melanómom

Rôzne kožné nádory sa môžu líšiť svojím vzhľadom, ako aj závažnosťou, no okrem iného ich spája hlavne to, že za najvýznamnejší rizikový faktor je považovaná expozícia ultrafialového žiarenia, ktorého zdrojom je v prvom rade slnko. 

A keďže sme prakticky všetci slnečným lúčom vystavovaní, problematika rakoviny kože, ktorá tvorí až okolo 40 % zo všetkých nádorových chorôb, sa týka každého z nás. Pozrime sa spolu na preventívne opatrenia, ktoré nám pomôžu znížiť riziko tejto zákernej choroby. 

1. Správne používajte prípravky s ochranným slnečným faktorom

Najdôležitejšou formou prevencie rakoviny kože je používanie ochranných prípravkov s dostatočne vysokým SPF faktorom a ochranou pred UVA a UVB lúčmi. Na vzniku rakoviny kože sa pritom podieľa vo väčšej miere hlavne UVB žiarenie, UVA žiarenie zase prispieva k starnutiu kože, alergiám a pigmentovým škvrnám. 

Asi mnohí by povedali, že opaľovacie prípravky používajú, no pravdou je, že nie všetci ich používajú správne. Pri používaní ochranných prostriedkov na pokožku sa ľudia dopúšťajú mnohých chýb, ako je napríklad:

  • používanie prípravkov s nedostatočne vysokým SPF faktorom,
  • aplikácia veľmi malého množstva prípravku, 
  • vynechávanie častí tela pri aplikácii (napr. uši, viečka, dlane, chodidlá),
  • jednorazová aplikácia prípravku na opaľovanie (teda prípravok nie je aplikovaný podľa potreby v priebehu dňa opakovane),
  • používanie opaľovacích prípravkov len v lete.

Správna aplikácia opaľovacieho prípravku zahŕňa dôkladné ošetrenie všetkých častí tela dostatočným množstvom krému (alebo mlieka, oleja, emulzie) s dostatočne vysokým SPF. Ochranný SPF faktor je vhodné voliť vždy čo najvyšší, minimálne však svetlé typy (fototyp I a fototyp II) SPF 30 až 50+.

Opaľovací prípravok je nutné počas celodenného pobytu na slnku opakovane aplikovať, a to v priemere každé 2 hodiny. Pri pobyte vo vode však ochrana vydrží obvykle menej, a to 60 až 90 minút. A nakoniec je dôležité myslieť na to, že opaľovacie prípravky nie sú len záležitosťou leta. Odhalené časti tela, a teda najmä tvár, je nevyhnutné chrániť pred slnkom celoročne, hoci aj na zimnej lyžovačke. 

Odporúčame: ​Hugh Jackman vyzýva fanúšikov, aby sa chránili pred slnečnými lúčmi. Bojuje opäť s rakovinou?

2. Znížte čas pobytu na priamom prudkom slnku

Hoci máme opaľovacie prípravky s ochranou pred slniečkom, odborníci aj napriek tomu odporúčajú sa čo najviac vyhýbať najprudším slnečným lúčom. V čase medzi 11. a 15. hodinou, hlavne v letných dňoch, je ideálne znížiť pobyt na priamom slnku na čo najnižšiu možnú mieru. Vtedy je intenzita slnečného žiarenia najvyššia. 

3. Nepreháňajte to s opaľovaním, snažte sa vyhnúť spáleniu

Odborníci a kožní lekári rovnako odporúčajú nepreháňať to s opaľovaním. Bronzová pokožka je síce krásna, no je potrebné myslieť na to, že táto forma skrášľovania tela predstavuje pre zdravie riziko. Ak sa opaľujete, je nevyhnutné urobiť všetko preto, aby sa pokožka nespálila, teda používať ochranné prípravky a ideálne sa opaľovať mimo spomínaných rizikových hodín.

Každé spálenie kože totiž so sebou nesie zvýšenie rizika vzniku kožných nádorov. Veľmi rizikové a nebezpečné je hlavne opakované spálenie pokožky v detskom veku. 

4. Nepoužívajte soláriá

Návšteva solárií je preukázaným rizikovým faktorom vzniku rakoviny kože. U ľudí, ktorí pravidelne navštevujú soláriá, je prítomné vyššie riziko vzniku zhubného nádorového ochorenia kože. Často o soláriách kolujú mýty, že zabezpečia ochranné opálenie a znížia riziko následného spálenia na slnku a podporia produkciu vitamínu D. Žiadne z týchto tvrdení však neboli preukázané. 

V prípade využívania solária je dôležité myslieť na ochranu kože prípravkami a hlavne nepreháňať to s návštevami. Osoby so svetlými fototypmi, mladiství do 18 rokov, osoby s rakovinou kože v rodine, ako aj osoby užívajúce lieky spôsobujúce precitlivenosť na slnko by sa mali soláriám vyhýbať úplne. 

5. Chráňte kožu vhodným oblečením

Pokožku možno pred slnkom veľmi účinne chrániť aj oblečením. Voľné dlhšie odevy z ľahkých prírodných materiálov sú cez leto úplne ideálne. Chrániť treba aj pokožku hlavy, a to o to viac, pokiaľ na nej absentujú vlasy. Nezabúdajte ani na slnečné okuliare. Nádor môže vzniknúť aj na očnom viečku, dokonca priamo v oku (očný melanóm). 

Odporúčame: ​Seboroická keratóza kože: U koho sa vyskytuje a prečo vzniká?

6. Chráňte kožu pred mechanickou iritáciou

V rámci prevencie kožných nádorov je potrebné pokožku chrániť nielen pred slnkom, ale aj mechanickou opakovanou iritáciou. Náchylná k patologickým zmenám v dôsledku opakovaných drobných poranení a poškodení môže byť hlavne pokožka s materskými znamienkami. Hlavne väčšie znamienka môžu byť dráždené opakovaným holením, tesným oblečením, ale aj prítomným kožným ochorením (napr. ekzémom).

7. Dbajte na dobrú imunitu

Nakoniec môžeme spomenúť ešte posilnenie imunity. Dobrej imunite sú vo všeobecnosti pripisované ochranné účinky pred nádorovým ochorením. K rizikovým faktorom patrí napríklad znížená imunita organizmu v dôsledku užívania imunosupresívnych liekov. V takomto prípade je nevyhnutné myslieť na ostatné zásady prevencie ešte viac. 

Imunitu možno prirodzene podporovať zdravým spôsobom života – zdravou stravou, dostatkom pohybu, kvalitným spánkom i minimalizovaním stresu. Podporiť zdravie pokožky možno antioxidantmi, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi. Tie prispievajú k starnutiu kožných buniek a rozvoju nádorových ochorení. Antioxidačné vlastnosti má napríklad zinok, selén, vitamín C aj betakarotén. 

Kedy vyhľadať kožného lekára?

V súvislosti s rakovinou kože je obrovskou výhodou fakt, že koža predstavuje orgán, na ktorý si, takpovediac, vidíme. Rôzne zákerné nádory môžu v tele rásť dlhšiu dobu bez vonkajších špecifických príznakov a zostávajú neraz istý čas bez povšimnutia. Avšak, podozrivé kožné zmeny sú obvykle ľahšie spozorovateľné. 

Sledovať pritom treba celú svoju pokožku, nielen materské znamienka. Mnohí si myslia, že kožné nádory vznikajú hlave zo znamienok, no v skutočnosti až 2/3 nádorov sa vyskytujú na bežnom kúsku kože. A ktoré kožné zmeny neprehliadať? Návštevu kožného lekára neodkladajte, ak:

  • ste na materskom znamienku spozorovali akékoľvek zmeny v tvare, veľkosti alebo farbe,
  • sa objavilo na koži nové materské znamienko,
  • má znamienko značne asymetrický tvar s nejasným okrajom,
  • sa materské znamienko začalo olupovať alebo krváca,
  • je materské znamienko zrazu vypuklé alebo začne svrbieť,
  • sa na pokožke objavila zväčšujúca sa škvrna s tmavšími a svetlejšími odtieňmi hnedej,
  • ste ste si na pokožke našli vriedky, hrbolčeky alebo vyvýšeniny,
  • je na pokožke prítomný lesklý uzlík s viditeľnými malými cievami,
  • sa na koži objaví drsná šupinatá plocha s červeným ohraničením. 
- Anketa

MYSLÍŠ NA PREVENCIU RAKOVINY KOŽE?

Odpovedali 3 ľudia  

Áno, dôsledne používam opaľovacie prípravky a držím sa aj ďalších zásad prevencie.
33%
Dávam si pozor, ale asi nie v úplne dostatočnej miere.
33%
Priznávam sa, prevenciu rakoviny kože podceňujem.
33%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní