Lístková roláda s kôprovou plnkou z Pečie celé Slovensko

Lístková roláda s kôprovou plnkou z Pečie celé Slovensko
  • 08.01.2023
  • Redakcia .

    • Zdieľaj:
  • 0

Lístkové cesto sa dá pripraviť snáď na milión sladkých a slaných spôsobov. Jedným z nich je aj plnená roláda. Vyskúšajte si doma pripraviť vlastné lístkové cesto a upečte z neho fantastickú roládu so zemiakovou plnkou, v ktorej sa ukrýva chuť kôpru a lososa. A podávať ju môžete s chutným šalátom z rukoly, kozieho syra a granátového jablka. Recept prináša Janka z relácie Pečie celé Slovensko. 

Lístkové cesto vodové:

  • 150 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 1 žĺtok
  • 2 ČL octu
  • 75 ml vlažnej vody

Cesto tukové:

  • 250 g 82 % masla
  • 100 g hladkej múky

Zemiaková plnka:

  • 500 g zemiakov
  • 70 g kôpru
  • 150 g údeného lososa
  • muškátový orech
  • soľ
  • 10 g čierneho sezamu
  • Korenie
  • 2 vajcia

+ na potretie 100 g masla a 1 vajce

Šalát:

  • 150 g rukoly
  • 15 g vlašských orechov
  • 20 g kozieho syra
  • granátové jablko
  • 15 ml olivového oleja

Postup prípravy rolády:

  1. Tukové cesto – na dosku preosejeme múku a nastrúhame maslo. Musí byť z chladničky inak sa nám bude veľmi lepiť. Zapracujeme suroviny do seba a dáme do chladničky. Vytvarujeme si štvorec 20 x 20 cm. Suroviny na vodové cesto dáme do misky a miesime, pokiaľ sa nám už nelepí na ruky a steny misky.
  2. Vodové cesto rozvaľkáme na doske 50x50 cm a do stredu vložíme tukové cesto a strany preložíme. Pomúčime zabalené cesto, nech sa nelepí a rozvaľkáme na 60x60 cm a zasa ho poprekladáme na štvorec a dáme do chladničky na 15 minút. Takto zopakujeme 2x.
  3. Plnka – zemiaky dáme variť do osolenej vody do mäkka. Scedíme a necháme vychladnúť. Vychladnuté zemiaky, popučíme, pridáme nasekaný kôpor, muškátový orech, korenie, opražený na sucho čierny sezam, vajcia, soľ a dôkladne premiešame. Cesto vytiahneme z chladničky prekrojíme na polovicu. Polovičku cesta rozvaľkáme na 40x80 cm potrieme rozpusteným maslom a rozotrieme plnku, ale iba na polovicu cesta. A to preto nech sa nám to pri pečení neroztrhne a vynikne krásne vrstvenie. Hrúbka cesta by nemala byť vyššia ako 2 mm vo vnútri. Na vrch poukladáme lososa, ktorý sme si trochu natrhali.
  4. Po stranách zahneme okraje cca 4 cm a začneme rolovať. Prenesieme na plech a potrieme rozšľahaným vajcom. Keďže zemiaky sú mokré, potrebujú byť v rúre dlhšie, preto si nadstavíme rúru na 180 stupňov a pečieme približne 30 až 40 minút alebo do zlatista.
  5. Šalát – do misky si dáme rukolu, syr, granátové jablko, orechy opražené na sucho. Zľahka premiešame a pokvapkáme olejom.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

Banánovo-čokoládové cupcakes z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

Banánovo-čokoládové cupcakes z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 08.12.2022
Tvarožník s bobuľovým ovocím z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

Tvarožník s bobuľovým ovocím z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 17.10.2022
Penová torta s vanilkovým, kakaovým a kávovým krémom z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

Penová torta s vanilkovým, kakaovým a kávovým krémom z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 21.11.2022