RECEPT: Chlieb s pekanovými orechmi a figami z Pečie celé Slovensko

RECEPT: Chlieb s pekanovými orechmi a figami z Pečie celé Slovensko
  • 26.07.2022
  • Redakcia .

Tento Nadin domáci chlebík, ktorý upiekla v relácii Pečie celé Slovensko, vyzerá skrátka famózne. Nie je to len taký obyčajný chlieb. Je ozvláštnený o chutné pekanové orechy aj sladkasté figy. Ak si ho chcete upiecť, postupujte podľa receptu nižšie. Vychutnať si ho môžete napríklad aj s domácou paštétou z kačacích pečienok. 

Suroviny:

  • 600 g hladkej pšeničnej múky
  • 100 g hladkej celozrnnej pšeničnej múky
  • 100 g žitnej celozrnnej múky
  • 400 ml vody
  • 1 polievková lyžica medu
  • 42 g droždia
  • troška cukru
  • 4 čajové lyžičky soli
  • 100 pekanových orechov
  • 100 g sušených fíg (mäkkých)

Postup:

Z teplej vody, trošky cukru a droždia si necháme vzísť kvások. Medzitým si v rúre opečieme orechy na 8 až 10 minút pri 150 stupňoch. Zmiešame si spolu všetky múky, pridáme soľ, med a kvások. Vypracujeme hladké cesto, do ktorého nakoniec pridáme nasekané orechy a figy. Necháme 40 minút kysnúť. Následne spracujeme bochník chleba, ktorý opäť necháme ďalšiu polhodinku vykysnúť.

Zľahka pomúčime a žiletkou ozdobne nakrojíme. Rúru rozohrejeme na 250 stupňov, v spodnej časti necháme starší plech. Vložíme náš chlebík a do staršieho plechu vylejeme 150 ml teplej vody. Ihneď zavrieme, stiahneme teplotu na 235 stupňov a pečieme 15 minút. Následne teplotu stiahneme na 200-210 stupňov a dopekáme ďalšiu polhodinu. Po zaklepaní na korku musí zvoniť. Ihneď dáme na mriežku vychladnúť.

domáca paštéta

Zdroj: Pečie celé Slovensko

Domáca paštéta z kačacích pečienok

  • 200 g kačacie pečienky    
  • 50 ml šľahačka
  • 75 g maslo
  • 1 lyžica koňak
  • 1 vetvička tymianu
  • 1/2 šalotky
  • soľ, korenie
  • rozpustené maslo, guľôčky ružového korenia na ozdobu

Postup: Na troche masla orestujeme šalotku do zlatista. Potom pridáme očistené a na kocky nakrájane pečienky a tymian a pár minút restujeme, koňak necháme vyvariť. Osolíme, okoreníme. Zalejeme šľahačkou a minútu povaríme. Ešte horúce rozmixujeme a po kúskoch pridávame maslo.  

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní