RECEPT: Ražno-pšeničný kvet z Pečie celé Slovensko

RECEPT: Ražno-pšeničný kvet z Pečie celé Slovensko
  • 17.07.2022
  • Redakcia .

    • Zdieľaj:
  • 0

Aj vy milujete vôňu čerstvo upečeného chleba? V tom prípade si možno vlastný chlieb pečiete i v pohodlí domova. Ak hľadáte dobrý recept na chlieb alebo chcete vyskúšať niečo nové, pustite sa do tohto ražno-pšeničného chlebíka s čiernym sezamom v tvare kvetu. V relácii Pečie celé Slovensko ho upiekla súťažiaca Lucia. A rovno si k nemu pripravte aj chutnú tuniakovú nátierku. 

Cesto:

  • 450 g pšeničná chlebová múka
  • 100 g ražná chlebová múka
  • 100 g ražná celozrnná múka
  • 1/2 droždie
  • 350 g voda
  • 11 g soľ
  • čierny sezam

Nátierka:

  • 2 konzervy tuniak
  • 100 g tavený syr
  • 1 ks šalotka
  • 50 g krájané olivy
  • 50 g malé kapary v náleve
  • korenie
  • soľ
  • polievkové bylinky
  • vegeta natur
tuniaková nátierka

Zdroj: Pečie celé Slovensko

Postup:

  1. V hnetacej mise zmiešať 300 g vody so všetkou múkou, hnietiť cca 5 minút. Prekryť a nechať prebiehať autolýzu cca 15 minút.
  2. Zarobiť si vo zvyšku vody a droždia kvások a 5 minút ho nechať aktivovať. Pridať do zamieseného cesta a miesiť cca 5 minút. Prekryť na cca 15 minút.
  3. Pridať soľ a opäť hnietiť. Preložiť do mierne vymastenej misy, prekryť a nechať kysnúť na teplom mieste cca 45 minút.
  4. Nátierka: Scedíme tuniaka, pridáme nakrájanú na drobno šalotku, nakrájané olivy, kapary, tavený syr a poriadne premiešame, okoreníme a osolíme. Dáme do chladu.
  5. Zapneme rúru na 230 °C, 2 plechy necháme predohriať.
  6. Po vykysnutí cesto vyklopiť na pomúčenú dosku, rozdeliť na 10 rovnakých dielov (odvážiť). Jeden diel vytvarujeme do gule, jemne pokropíme a vyvaľkáme v čiernom sezame, odložíme stranou mierne podkysnúť. 9 dielov vyvaľkáme do rovnakého tvaru lúčov a umiestnime na pečiaci papier tak, že sezamová guľa bude stred a od nej pôjde 9 lúčov, tie postupne pozatáčame jedným smerom, aby sa vytvorila špirála. Lúče pomúčime cez sitko a na sezamovú guľu cez šablónu vytvoríme vzor.
  7. Ak ostane čas, necháme ešte pár minút podkysnúť.
  8. Keď je rúra predohriata, vytiahneme horný plech a rýchlo naň preložíme chlebík s papierom, vložíme do rúry a do spodného plechu nalejeme vriacu vodu. Necháme piecť 10 minút. Potom plech s vodou vyberieme, znížime teplotu na 210 °C a necháme piecť ďalších cca 20 minút. Po dopečení necháme vychladnúť na mriežke.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

RECEPT: Lieskovoorechová bábovka s púpavou z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

RECEPT: Lieskovoorechová bábovka s púpavou z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 18.06.2022
RECEPT: Mrkvový koláč Earl Grey s mangom z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

RECEPT: Mrkvový koláč Earl Grey s mangom z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 31.07.2022
RECEPT: Brusnicový cheesecake z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

RECEPT: Brusnicový cheesecake z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 29.06.2022