Bataty naslano aj nasladko – tieto 2 verzie batatového chleba si zamiluje každý!

Bataty naslano aj nasladko – tieto 2 verzie batatového chleba si zamiluje každý!

Nachádzajú sa bataty vo vašom jedálničku? Tieto oranžové sladké zemiaky, hoc nie sú zemiakmi v pravom zmysle slova, keďže ide o plod povojníka batatového a nie ľuľka zemiakového, sú veľmi zdravé. Obsahujú komplexné sacharidy, vlákninu, vitamíny skupiny B, mangán, draslík, zinok aj betakarotén. 

Niektorí ich majú vo veľkej obľube, mnohí im na chuť úplne neprišli. Predsa len sú sladkasté, kvôli čomu viacerým ako príloha k jedlu skrátka nevyhovujú. Je však mnoho spôsobov, ako bataty pripraviť. Ak človeku nevyhovujú bataty pripravené ako mágané alebo pečené zemiaky, vyskúšajte batatové hranolky. A ak ani tie nie sú vašou šálkou kávy, skúste pripraviť z batatov niečo úplne iné, trebárs polievku, lievance alebo aj múčnik.

Verte, že zo sladkých zemiakov sa dá toho pripraviť neúrekom. My prinášame tip na batatový chlieb, a to v sladkej, ako aj slanej, respektíve neutrálnej verzii. Ktorej dáte prednosť vy?

Batatový chlieb s pekanovými orechami a brusnicami

Suroviny:

  • 2 šálky celozrnnej špaldovej múky

  • 1 šálka roztlačených upečených batatov (1 väčší alebo 2 menšie bataty)
  • 1/2 šálky trstinového cukru
  • 1/3 šálky olivového oleja
  • 1/2 šálky jablkového pyré
  • 1/2 šálky rastlinného mlieka
  • 2 vajcia
  • 1/3 šálky nasekaných pekanových orechov
  • 1/3 šálky sušených brusníc
  • 2 ČL sušenej škorice
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1/2 ČL soli

Postup prípravy:

  1. Bataty si upečieme v rúre domäkka (cca 45 až 60 minút). Po vychladnutí ich ošúpeme a rozpučíme na pyré. 

  2. Vo väčšej miske si zmiešame múku, škoricu, sódu bikarbónu, prášok do pečiva a soľ. 
  3. V druhej miske si vyšľaháme vajíčka. Následne k nim pridáme mlieko, cukor, bataty, olej a jablkové pyré. 
  4. Mokrú zmes postupne primiešavame do suchej zmesi. Poriadne vymiešame jednotné cesto. 
  5. Do cesta zamiešame pekanové orechy a brusnice. 
  6. Cesto vylejeme do silikónovej formy na chlieb, prípadne inej formy vymastenej a pomúčenej alebo vystlanej papierom na pečenie.
  7. Chlieb pečieme pri teplote 180 °C 45 minút. Následne ho prikryjeme alobalom a pečieme ešte 20 minút. 
  8. Pred vybratím chlieb skontrolujeme špáradlom. Ak zostane po zapichnutí čisté, chlieb je upečený. 
  9. Po vybratí necháme chlieb 15 minút chladnúť. Následne ho vyberieme z formy a necháme úplne vychladnúť. Podávame samotný alebo podľa chuti s maslom, medom, lekvárom. 

TIP: Tento batatový chlieb si môžete podľa chuti a preferencií aj trochu obmeniť. Pekanové orechy môžete nahradiť ktorýmikoľvek inými orieškami, sušené brusnice zase sušenými hrozienkami či iným sušeným ovocím. Podľa chuti tiež môžete pridať nasekanú horkú čokoládu. 

Odporúčame: Fantastická polievka z pečených paradajok: Jej chuť vás dostane!

Špaldový batatový chlieb

Suroviny:

  • 500 g hladkej špaldovej múky

  • 200 g pečených batatov
  • 200 ml vlažnej vody
  • 2 ČL morskej soli
  • 1 ČL olivového oleja
  • na kvások: 100 ml vlažného mlieka, 1 balíček (7 g) sušeného droždia, 2 ČL trstinového cukru
  • podľa chuti hrsť čerstvých bylín (tymian, oregano) alebo olejnatých semien (napr. slnečnicové semienka)

Postup prípravy:

  1. Ako prvé si bataty prerezané na polovicu v rúre upečieme domäkka (cca 45 až 60 minút). Po upečení ich necháme ochladnúť, ošúpeme ich a nastrúhame na jemnom strúhadle.

  2. V malej miske si pripravíme kvások. Vo vlažnom mlieku rozmiešame trstinový cukor a sušené kvasnice, necháme postáť asi 15 minút. 
  3. V druhej väčšej miske si zmiešame múku so soľou a olivovým olejom. Pridáme aj bataty a nakoniec primiešame kvások. 
  4. Prilejeme vodu a vareškou vypracujeme cesto. Misku s cestom necháme na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu. 
  5. Vykysnuté cesto opäť premiesime vareškou a zľahka doň zapracujeme podľa chuti nasekané čerstvé bylinky či nejaké semienka.
  6. Na pomúčenej podložke z neho vytvarujeme bochník a položíme ho na vymastený a múkou vysypaný plech.
  7. Chlieb pečieme najskôr 15 minút pri teplote 250 °C a následne ešte 35 minút pri teplote 180 °C.
  8. Po upečení chlieb potrieme vodou. Po ochladnutí nakrájame a môžeme degustovať. 

TIP: Tento špaldový chlieb z batatov si môžete vychutnať na raňajky, ako drobné občerstvenie počas dňa a hoci aj na ľahkú večeru s nejakou chutnou domácou nátierkou. Nižšie prinášame zopár inšpirácií na ich prípravu. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní