Domáca bazová limonáda, víno, likér či med – recepty z bazy, ktoré musíte poznať

Domáca bazová limonáda, víno, likér či med – recepty z bazy, ktoré musíte poznať

Baze čiernej, latinsky Sambucus nigra, pripisuje ľudová medicína mnohé blahodarné účinky. Je známym posilňovačom imunity a pomocníkom pri horúčkových stavoch i prechladnutí. Priaznivý vplyv má aj na hladinu cholesterolu a cukru v krvi či trávenie. Uplatňuje sa pri bolestiach kĺbov a povrchových zápaloch. Baza je známa aj vysokým obsahom antioxidantov, ktoré bojujú s voľnými radikálmi a chránia bunky pred poškodením. 

A navyše je aj veľmi chutná. Kto by nemiloval napríklad tradičný bazový sirup? Poďte sa spolu s nami pozrieť na rôzne možnosti využitia zdraviu prospešných bazových kvetov. Ktorý recept vyskúšate?

Kedy kvitne baza?

Pravdepodobne najčastejšie zbieranou časťou z bazy čiernej sú jej jemne voňavé biele až jemne žltkasté kvety. Na zber bazy je teda potrebné sa vydať v čase kvitnutia, a to obvykle od polovice jari do začiatku leta. V závislosti od konkrétnej oblasti možno bazové kvietky zberať už v priebehu mája a júna až do júla, miestami až na začiatku augusta.

Zber však neodkladajte. Kvety totiž postupne odkvitajú a na prelome leta a jesene sa na kríkoch už začnú objavovať tmavé plody. Pre zber bazy si nezabudnite vybrať hlavne čisté prostredie, miesto ďaleko veľkých ciest. Odporúča sa nezberať kvety ráno, pretože na nich môže byť rosa. Pri následnom sušení môžu kvety zhnednúť. Na zber je vhodné slnečné poludnie. 

Po zbere je vhodné kvety čo najskôr spotrebovať alebo vysušiť v tieni v tenkej vrstve či v umelých podmienkach pri teplote do 40 °C. Vysušenú bazu možno skladovať v dobre uzatvárateľných nádobách.

Baza čierna – jedovaté časti

Z bazy čiernej sa zberajú na rôzne účely aj ďalšie časti, vrátane tmavých plodov (bobule musia byť čierne, ich stonky červenkasté). Avšak, pri zbere si treba dávať pozor, pretože viaceré časti sú mierne jedovaté, vrátane listov, kôry či spomenutých plodov. Surové plody bazy môžu vyvolať žalúdočné ťažkosti, hnačku či bolesti hlavy. Po tepelnej úprave sú však bezpečné na použitie. Z plodov sa pripravuje napríklad džem, sirup alebo aj tinktúra. 

Odporúčame: ​Ako pripraviť domáci púpavový med? Objavte jeho jedinečné účinky!

Domáca bazová limonáda

Ingrediencie:

  • 10 kvetov bazy

  • 1 citrón (chemicky neošetrený)
  • 250 g trstinového alebo kokosového cukru
  • 3 l vody

Postup: Bazové kvety podľa potreby trochu prepláchneme pod vodou. Poukladáme ich do veľkého zaváracieho pohára a pridáme na plátky nakrájaný citrón. V hrnci privedieme k varu zmes vody a cukru a zalejeme ňou bazu s citrónom. Uzavrieme a necháme pri izbovej teplote postáť asi hodinu. Potom dáme lúhovať do chladu na 24 hodín. Následne scedíme a môžeme podávať vychladené kockami ľadu. 

Recept na bazové víno

Ingrediencie: 

  • 2 veľké kvety bazy čiernej

  • 220 g cukru
  • 870 ml vody
  • 0,17 g živnej soli
  • kvasinky
  • 2,2 g kyseliny citrónovej

Postup: Kvety očistíme pod vodou a skrátime im čo najviac stopku. Následne ich sparíme roztokom cukru vo vode. Pridáme živnú soľ, kyselinu citrónovú a po vychladnutí vzklíčené kvasinky. Pripravenú zmes necháme cca 7 dní v kvasnej nádobe zatvorenej uzáverom. Následne scedíme a z kvetov vytlačíme čo najviac šťavy. Mušt necháme ďalej kvasiť. Po usadení kalu ho stočíme a naplníme do litrovej sklenej fľašky. 

Recept na bazový likér

Ingrediencie: 

  • 10 – 20 bazových kvetov

  • 7 až 10 dcl vodky
  • 1 citrón
  • 1/4 šálky medu

Postup: Bazové kvety podľa potreby prepláchneme pod vodou a necháme osušiť. Ostriháme im stonky a naložíme do veľkého zaváraninového pohára alebo fľaše. Následne úplne zalejeme vodkou. Navrch položíme na plátky nakrájaný citrón, uzavrieme a necháme 3 týždne lúhovať.

Potom kvety odstránime a výluh scedíme cez gázu. Primiešame med a necháme ho rozpustiť. Môžeme uskladniť. Odporúčame podávať s vychladenou minerálkou či šampanským. 

Odporúčame: ​Vajíčkový šalát na 5 spôsobov – skúsite retro recept či modernú verziu s ananásom?

Bazový med

Ingrediencie:

  • 100 bazových kvetov

  • 1,5 l vody
  • 2 citróny 
  • 1,5 kg kryštálového cukru

Postup: Vodu si prevaríme a necháme vychladnúť. Kvety zbavíme hrubých stoniek a zalejeme vodou v hrnci. Pridáme nakrájané citróny, ak nie sú chemicky ošetrené, šupky môžeme ponechať. Vodu s bazou a citrónmi necháme zovrieť a varíme asi 5 minút. Potom zakryjeme pokrievkou a necháme vychladnúť.

Na tmavom a chladnom mieste necháme lúhovať 24 hodín. Potom scedíme cez gázu a z kvetov ešte poriadne vytlačíme šťavu. K výluhu pridáme cukor. Dáme na oheň a na miernom plameni ohrievame do rozpustenia cukru. Následne varíme do zhustnutia asi 90 minút. Ešte horúci bazový med nalejeme do čistých pohárov, uzavrieme a necháme vychladnúť otočené hore dnom. 

Sirup z bazy čiernej

Ingrediencie: 

  • 4 litre vody

  • 60 bazových kvetov
  • 3 citróny
  • 4,5 kg cukru
  • 3 ČL kyseliny citrónovej
  • podľa chuti listy mäty alebo medovky

Postup: Z kvetov odstránime zdrevnatené stonky. Dva citróny nakrájame na plátky, jeden odšťavíme. Kvety namočíme do prevarenej a vychladnutej vody, pridáme citrónovú šťavu aj nakrájané citróny, prípadne aj trochu mäty alebo medovky. Necháme lúhovať 24 hodín. 

Bazový výluh scedíme a z kvetov vytlačíme všetku tekutinu. Potom dáme výluh v dostatočne veľkom hrnci na oheň, pridáme kyselinu citrónovú a následne postupne aj cukor. Varíme do rozpustenia všetkého cukru. Necháme prevrieť a odstavíme zo sporáka. Mierne ochladnutý sirup nalejeme do čistých fliaš, uzavrieme a odložíme do tepla (necháme v deke odstáť pár dní do úplného vychladnutia). 

Recept na bazový čaj

Ingrediencie:

  • 1 – 2 PL sušených bazových kvetov

  • 300 ml vody
  • podľa chuti citrónová šťava a med

Postup: Kvety zalejeme horúcou vodou a necháme lúhovať 15 minút. Scedíme a podľa chuti pridáme med s čerstvo vytlačenou citrónovou šťavou. Bazový čaj je skvelý nielen pre svoju úžasnú chuť, ale odporúča sa pri ochoreniach dýchacích ciest, vrátane nádchy či chrípky. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní