Zriedkavý Hodgkinov lymfóm – ktoré z bežných príznakov neignorovať?!

Zriedkavý Hodgkinov lymfóm – ktoré z bežných príznakov neignorovať?!

Rôzne druhy nádorov sa na základe typu buniek, na ktoré sa podobajú a z ktorých pravdepodobne i vznikajú, označujú rozličnými termínmi. K najrozšírenejším typom nádorov patria karcinómy, ktoré vznikajú z epiteliálnych buniek. Vyskytujú sa v pľúcach, pankrease, hrubom čreve, prsníku i ďalších orgánoch. Sarkómy zase predstavujú nádory zo spojivového tkaniva, sú to napríklad nádory kostí. Spomenúť však môžeme aj lymfómy, čo sú obvykle zhubné útvary z lymfatických tkanív. Medzi lymfómy patrí aj takzvaný Hodgkinov lymfóm. Ktoré z jeho bežných prejavov rozhodne neignorovať?

Čo je Hodgkinov lymfóm?

Hodgkinov lymfóm je zriedkavým druhom zhubného lymfómu. Ide teda o nádorové ochorenie lymfatického systému, ktoré sa spravidla začína a šíri z lymfatických uzlín (na krku, v podpazuší, hrudníkovej dutine, slabinách i panve), no vychádzať môže z ktoréhokoľvek lymfatického tkaniva. Podstatou vzniku nádoru je mutácia, respektíve zmena buniek lymfatického systému, najčastejšie lymfocytov, na bunky nádorové – začnú nekontrolovateľne rásť, množiť sa a šíriť po ľudskom tele.

Pri Hodgkinovom lymfóme sa vo väčšine prípadov stretávame s prítomnosťou abnormálnych lymfocytov v tele chorého, ktoré nazývame Reedovej-Sternbergove bunky (RS bunky). Toto ochorenie je tiež často nazývané aj ako Hodgkinova choroba. Pomenované je podľa anglického lekára Thomasa Hodgkina, ktorý ho popísal v 30. rokoch 19. storočia. V tomto období bolo ochorenie považované za nevyliečiteľné.

Rozoznávame dve základné formy ochorenia, a to:

  • klasický Hodgkinov lymfóm (95 % všetkých Hodgkinových lymfómov),

  • nodulárny Hodgkinov lymfóm (zvyšných 5 % Hodgkinových lymfómov).

Hodgkinove lymfómy predstavujú asi 0,5 až 1 % zo všetkých nádorov a do 30 % zo všetkých malígnych lymfómov. Okrem toho rozlišujeme i takzvané non-Hodgkinove lymfómy.

Odporúčame: Stres a jeho príznaky – ako sa môže prejavovať nadmiera stresu?

príčiny Hodgkinovho lymfómu

Zdroj: Shutterstock®

Prečo Hodgkinov lymfóm vzniká?

Presné príčiny vzniku Hodgkinovho lymfómu nie sú presné známe. Podobne ako pri mnohých iných typoch nádorových ochorení, ani v tomto prípade odborníci nevedia s presnosťou určiť, čo vedie k zmene zdravých buniek na nádorové a k ich následnému množeniu a šíreniu.

V prípade Hodgkinovho lymfómu sa však hovorí o viacerých rizikových faktoroch, ktoré môžu zvyšovať riziko rozvoja tejto choroby. Predpokladá sa určitý vplyv genetickej predispozície, no nejde o nádor, ktorý by bol priamo dedičný. 

Najviac sa medzi odbornou verejnosťou hovorí o súvislostiach medzi vznikom Hodgkinovho lymfómu a prekonaním infekcie vírusom Epsteina a Barrovej (EBV), čo je vírus vyvolávajúci infekčnú mononukleózu. Do rizikovej skupiny patria osoby s nesprávnou činnosťou imunitného systému, ako aj pacienti s HIV.

Vyšší výskyt Hodgkinovho lymfómu možno pozorovať u mužov a u konkrétnych vekových skupín. Tento typ lymfómu sa najčastejšie rozvíja medzi 15. až 30. rokom života a následne až po 50. roku a u starších jedincov. Vo vyššej miere je zaznamenaný najmä v rozvinutých krajinách v Európe a Severnej Amerike. 

Aké má Hodgkinov lymfóm príznaky?

Ochorenie sa obvykle rozvíja dlhšiu dobu, podobne ako iné typy rakoviny prechádza viacerými štádiami, pričom sprvu sa nezvykne zvlášť prejavovať. Záleží však aj od konkrétnej formy a typu Hodgkinovho lymfómu, niektoré rastú a šíria sa pomalšie, iné sú agresívnejšie.

K prvým typickým prejavom Hodgkinovej choroby patrí zdurenie lymfatických uzlín, ktoré spravidla nebýva bolestivé. Neskôr sa však bolesť uzlín môže objaviť napríklad pri fyzickom preťažení organizmu či po požívaní alkoholu.

Pacient si môže nahmatať jednu alebo viacero zdurených lymfatických uzlín, a to napríklad po stranách krku, v podpazuší či slabinách. Zväčšené uzliny majú následne tendenciu sa postupne zväčšovať. 

Pri Hodgkinovom lymfóme sa môžu objaviť aj tieto príznaky:

  • výraznejšie nočné potenie,

  • zvýšenie telesnej teploty,
  • svrbenie na celom tele,
  • nadmerná únava,
  • chudokrvnosť,
  • nechutenstvo,
  • kašeľ a dýchacie ťažkosti (pri zväčšení uzlín okolo pľúc),
  • zväčšená pečeň alebo slezina,
  • v neskorších fázach chudnutie.

Odporúčame: Apoplexia – čo to je? Spoznajte príznaky aj hlavné príčiny vzniku!

liečba lymfómu

Zdroj: Shutterstock®

Liečba Hodgkinovho lymfómu

Pri výskyte vyššie spomínaných ťažkostí je nevyhnutné konzultovať zdravotný stav s lekárom. Ich príčinou nemusí byť hneď rakovina, no vyskytnúť sa môžu aj pri iných ochoreniach, ktoré si rovnako vyžadujú liečbu nastavenú lekárom. Pri diagnostike Hodgkinovho lymfómu sa uplatňuje viacero vyšetrení. Lekár sleduje prítomné príznaky, potrebné sú spravidla krvné testy, CT vyšetrenie, RTG hrudníka, ultrazvuk a podobne. Potvrdiť diagnózu pomôže najmä preukázanie prítomnosti nádorových lymfocytov a RS buniek pri histologickom vyšetrení po odobratí postihnutej uzliny. 

Liečba závisí od konkrétnej formy a typu nádoru, štádia ochorenia, umiestnenia, veku pacienta, jeho celkového zdravotného stavu a ďalších faktorov, ktoré musí lekár zvážiť. Zvažovať sa môže uplatnenie rádioterapie i chemoterapie, často sa pristupuje ku kombinácii oboch metód liečby. V niektorých prípadoch pacient podstupuje transplantáciu kostnej drene. O možnostiach liečby by sa mal pacient informovať predovšetkým u lekára, ktorý ho oboznámi s výhodami a nevýhodami rôznych metód liečby, ako aj s množnými vedľajšími účinkami. 

Prognóza Hodgkinovho lymfómu

I prognózu a pravdepodobnosť úspešnosti liečby je potrebné konzultovať priamo s lekárom. Prognózy sa môžu u jednotlivých pacientov značne líšiť, opäť má vplyv viacero faktorov. Často do významnej miery záleží na tom, v akom štádiu bolo ochorenie diagnostikované, v akom rozsahu je rakovina po tele rozšírená a ako pacient reaguje na liečbu. Vo všeobecnosti však platí, že v prípade liečby Hodgkinovho lymfómu bývajú prognózy veľmi dobré a pacienti s týmto ochorením mávajú dobré vyhliadky. Liečba dosahuje úspešnosť v priemere až v 80 % prípadov. U približne tretiny pacientov však môže dôjsť časom k relapsu, čiže opätovnému výskytu ochorenia. 

Odporúčame: HDL a LDL cholesterol – aký dopad majú na naše telo, cievy a srdce?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní