RECEPT: Cesnakové slimáky, syrové tyčinky a škvarkové pagáče z Pečie celé Slovensko

RECEPT: Cesnakové slimáky, syrové tyčinky a škvarkové pagáče z Pečie celé Slovensko
  • 25.08.2022
  • Redakcia .

    • Zdieľaj:
  • 0

Dali by ste si skôr cesnakové slimáky alebo škvarkové pagáče? A možno by u vás vyhrali syrové tyčinky. Nech už dostanete chuť na ktorúkoľvek slanú dobrotu, upiecť si ju môžete podľa Nadinho receptu z Pečie celé Slovensko. Tieto slané pochúťky z poctivého kysnutého cesta sú skvelou voľbou na párty či oslavu a určite si na nich pochutná aj návšteva. A najlepšie je, že ich príprava vôbec nie je náročná!

Suroviny na cesto:

  • 1,4 kg hladkej múky
  • 600 ml vody
  • 2 ks droždia
  • 4 čajové lyžičky soli
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • 75 g masla
  • 1 žĺtok

Postup: Z vody, cukru a droždia si urobíme kvások. Necháme 10 minút odpočívať. Zatiaľ si zmiešame múku so soľou. Prilejeme kvások, žĺtok a rozpustené maslo. Miesime do momentu, kým cesto nelepí. Necháme 30 minút kysnúť na teplom mieste. 

1. Škvarkové pagáče

  • 250 g pomletých škvariek
  • 1 uvarený postrúhaný zemiak
  • soľ podľa potreby
  • vajíčko a strúhaný syr grand moravia na dokončenie

Postup: Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, ktorý potrieme škvarkovo-zemiakovou zmesou do 2/3. Preložíme ako papier. Znovu potrieme do 2/3 a preložíme. Rozvaľkáme, ešte raz preložíme a vyvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm. Vykrajujeme kolieska, ktoré necháme ešte 20 minút podkysnúť, potrieme vajíčkom a posypeme syrom. Pečieme cca 20 minút na 200 °C.

2. Cesnakové slimáky

  • 150 g masla
  • 3 strúčky cesnaku
  • 1 lyžička soli
  • 1 žĺtok
  • sezam na posypanie

Postup: Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik. Maslo vymiešame so žĺtkom, soľou a pretlačeným cesnakom. Natrieme na cesto, zatočíme do rolády, ktorú navrchu potrieme ešte trochou plnky, nakrájame cik-cak na trojuholníčky, posypeme sezamom. Pečieme cca 20 minút na 200 °C. 

3. Syrové tyčinky

  • 125 g masla
  • 1 lyžica kyslej smotany
  • 150 g strúhaného syra Grand Moravia
  • olej a mak na dokončenie

Postup: Cesto rozdelíme na 2 časti. Vyvaľkáme rovnaké obdĺžniky. Povolené maslo vymiešame s kyslou smotanou a nastrúhaným syrom. Natrieme na prvý plát, prikryjeme druhým. Narežeme na pruhy cca 2,5 cm hrubé, ktoré zatočíme. Potrieme olejom a posypeme makom. Pečieme cca 20 minút na 200 °C.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

RECEPT: Lieskovoorechová bábovka s púpavou z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

RECEPT: Lieskovoorechová bábovka s púpavou z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 18.06.2022
RECEPT: Mrkvový koláč Earl Grey s mangom z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

RECEPT: Mrkvový koláč Earl Grey s mangom z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 31.07.2022
RECEPT: Brusnicový cheesecake z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

RECEPT: Brusnicový cheesecake z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 29.06.2022