RECEPT: Plnené kysnuté slané pečivo z Pečie celé Slovensko

RECEPT: Plnené kysnuté slané pečivo z Pečie celé Slovensko
  • 22.08.2022
  • Redakcia .

    • Zdieľaj:
  • 0

Najlepším občerstvením pre návštevu alebo na oslavu sú rôzne slané chuťovky, ktoré sa dajú pripraviť napríklad aj z lístkového cesta. Ak však máte naviac trochu času, neváhajte ich upiecť z domáceho kysnutého cesta. Verte, že to bude stáť za to. Prinášame tip na slané pečivo z kysnutého cesta s oškvarkovou, syrovou a cesnakovou plnkou. Tieto chuťovky pripravil v relácii Pečie celé Slovensko súťažiaci Miňo. 

Suroviny na prípravu košíka:

  • 600 g polohrubá múka
  • 250 g hera
  • 2 KL soľ
  • 150 až 200 ml voda
  • 100 g biely a čierny sezam

Suroviny na kysnuté cesto:

  • 400 g hladká múka
  • 400 g polohrubá múka
  • 500 ml mlieko
  • 2 žĺtka
  • 2 KL soľ
  • 1 KL cukor
  • 10g sušené droždie 
  • ½ prášok do pečiva
  • 100 ml bravčová masť
  • 5 cl olej

Suroviny na cesnakovú plnku:

  • 100 g maslo
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 100 g olivy zelené bezkôstkové
  • 20 g oregano
  • soľ (podľa chuti)

Suroviny na oškvarkovú plnku:

  • 160 g oškvarky mleté
  • soľ, mleté korenie (podľa chuti)

Suroviny na syrovú plnku:

  • 120 g maslo
  • 140 g strúhaný eidam
  • 1 KL gyros korenie
  • 1 KL červená paprika mletá
  • 1 KL vegeta

+ na potretie 2 ks vajíčka

Postup prípravy slaného pečiva:

Ako prvé si pripravíme cesto na košík, na servírovanie, zmiešaním všetkých surovín. Hneď potom si pripravíme kysnuté cesto, kde si tiež všetky suroviny dáme do robota a miesime. Cesto dáme kysnúť. 

Cesto na košík si rozvaľkáme do požadovanej hrúbky a krájame na pásy. Nerezovú misu si obalíme alobalom a kladieme na ňu pásy z cesta a pletieme košík. Potrime žĺtkom. Urobíme si aj pletenú obrubu okolo košíka a tiež potrieme žĺtkom, a to posypeme sezamom. Dáme piecť do predhriatej rúry na 200 °C asi 20 minút. 

Vykysnuté cesto si rozdelíme na 3 časti:

  • 1. cesto si rozvaľkáme a naplníme syrovou plnkou. Stočíme do rolády a krájame asi 1 cm kolieska, potrieme žĺtkom,

  • 2. cesto si rozvaľkáme a naplníme oškavarkovou plnkou, stočíme do rolády a krájame trojuholníky, potrieme žĺtkom a posypeme sezamom,
  • 3. cesto si rozvaľkáme a do polovice naplníme cesnakovou náplňou, pridáme natrhané olivy a posypeme oreganom, preložíme a utlačíme kraje, narežeme na pásy a stočíme do špirály, potrieme žĺtkom a posypeme oreganom. 

Všetko pečieme v predhriatej rúre na 200 °C asi 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť a servírujeme v pripravenom, upečenom košíku.  

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

RECEPT: Torta ube chiffon s maracujou z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

RECEPT: Torta ube chiffon s maracujou z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 20.07.2022
RECEPT: Mrkvový chlieb s pistáciami z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

RECEPT: Mrkvový chlieb s pistáciami z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 05.08.2022
RECEPT: Maková torta s pečenými slivkami z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

RECEPT: Maková torta s pečenými slivkami z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 25.07.2022