Sezóna tejto bylinky je krátka. Spod zeme vykukne začiatkom marca a hoci vyschne až v máji, staršie listy sú už horké. Navyše sa nedajú sušiť, pretože sušením strácajú nielen účinky, ale aj chuť. Skladovať sa však dajú v oleji. Na zber sa vyberte ideálne od druhej polovici marca do konca apríla, a to nielen kvôli zaujímavej chuti, ale aj kvôli účinkom medvedieho cesnaku.
Recept na vajíčkovú nátierku s medvedím cesnakom:
Potrebujeme:
- 5 varených vajec
- 10 listov medvedieho cesnaku
- 2 PL masla izbovej teploty
- 150 g kyslej smotany
- 4 ČL horčice
- štipku soli a čierneho korenia podľa chuti
Postup:
- Uvarené vajíčka rozdelíme. Bielka nakrájame nadrobno spolu s medvedím cesnakom.
- Žĺtky vymiešame vidličkou v miske spolu s maslom a horčicou. Pridáme aj smotanu a dochutíme.
- Nakoniec pridáme bielka s medvedím cesnakom, premiešame a pred konzumáciou dáme do chladničky na 30 minút.
Odporúčame aj: Rumanček – liečivá bylinka pre zdravú pokožku
Recenpt na vegánsku nátierku z medvedieho cesnaku:
Ak chcete pohostiť vegánov budete potrebovať:
- 50 g rastlinného masla
- 50 g múky
- trochu rastlinného mlieka alebo vody
- 10 g lahôdkového droždia
- 10 listov medvedieho cesnaku
- soľ, korenie a muškátový oriešok
Postup:
V malom hrnci rozpustíme maslo a nasypeme múku. Rýchlo premiešame, ak treba pridáme trochu mlieka a spravíme bešamel. Prisypeme nadrobno nakrájaný medvedí cesnak a lahôdkové droždie, ktoré figuruje ako syr. V nevegánskej verzii môžete použiť mozzarellu alebo parmezán. Vymiešame do hladka. Ochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom a natierame na horúce hrianky. Dobrú chuť
Odporúčame aj: Sezóna je tu: medvedí cesnak. Základná krémová polievka
- Anketa
AKÉ NÁTIERKY PREFERUJETE?
Odpovedalo 8 ľudí