Jarná polievka z medvedieho cesnaku na krémový spôsob

Jarná polievka z medvedieho cesnaku na krémový spôsob
  • 21.03.2022
  • Angelika Kutišová

Čo by sme mohli napísať o medveďom cesnaku, čo ešte neviete? Svoj názov dostal preto, lebo je to obľúbená maškrta hnedého medveďa. Rastlinku miluje natoľko, že ju vyhrabáva aj spod zeme v rannom štádiu jej rastu. A s veľkou obľubou ju konzumujú aj diviaky. Vedeli ste, že medvedí cesnak volajú aj divý cesnak alebo pruská cibuľa? 

Má biele kvetinky a rastie na začiatku jari v lesoch pod stromami, lebo miluje vlhkosť.

Na čo si treba dávať pozor?

Táto lahôdka rastie od skorej jari (vykúka už v marci) do začiatku leta a prekrýva sa s rastom konvaliniek. Preto sa treba mať pri zbere veľmi na pozore. Riaďte sa hlavne silnou cesnakovou vôňou, ktorá je pre medvedí cesnak typická a na listoch konvalinky absentuje. Zámena je nebezpečná, nakoľko konvalinkové listy sú až smrteľne jedovaté.

Odporúčame aj: Placky s medvedím cesnakom, ktoré nahradia aj chlieb

Medvedí cesnak

Zdroj: Shutterstock®

Na čo použiť medvedí cesnak?

  • na krémovú cesnakovú polievku
  • podobne ako špenát na prívarok
  • na výrobu pesta a iných nátierok
  • na dochutenie masla
  • ako bylinku pri pečení rôznej zeleniny a mäsa
  • namiesto vňatky na varené zemiaky či batáty
  • na ochutenie kváskového chleba a iného kysnutého pečiva

Pozor na staré listy cesnaku, tie už môžu byť horké a pokazia chuť jedla. Oproti iným bylinkám sa medvedí cesnak nesuší, pretože po usušení nemá žiadnu chuť. Vyskúšajte ho však nasekať do olivového oleja a tak zamraziť.

Odporúčame aj: Sterilizovaný medvedí cesnak: Liek do zásoby, ktorý využiješ kedykoľvek

Polievka z medvedieho cesnaku

Zdroj: Redakcia - Angelika Kutišová

Základná krémová polievka z medvedieho cesnaku

Suroviny:

  • 1 stredná cibuľa
  • olivový olej
  • 2 zväzky medvedieho cesnaku
  • 1 zemiak alebo batát
  • 400 ml vývaru
  • 200 ml smotany na varenie/šľahanie/rastlinnej smotany
  • soľ, korenie podľa chuti a citrón
  • parmezán a 1 ČL cream cheese (alebo mascarpone, lučina, či bánovecká nátierka)

Postup:

  1. Na lyžici olivového oleja osmahneme cibuľu. Keď je mäkká a zlatá, pridáme nadrobno nakrájaný zemiak a zalejeme vývarom.
  2. Keď sa zemiaky uvarili, pridáme nakrájaný medvedí cesnak, zalejeme ho smotanou a rozmixujeme úplne dohladka. Ochutnáme, dochutíme soľou a korením.
  3. My ľúbime krémové polievky dochucovať aj citrónom
  4. Naberte polievku do taniera, pridajte za lyžičku krémového syra, posypte parmezánom a nakrájanou hriankou alebo pagáčikom.
- Anketa

ZBIERATE A POUŽÍVATE DOMA MEDVEDÍ CESNAK?

Odpovedal 1 človek  

Áno, vždy sa teším na jeho sezónu.
100%
Nie, nezberám ho a ani nepoužívam v kuchyni.
0%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Anna Jasná 19.04.22 11:45

AJ
karma
-1.00

Ešte mám v mrazáku minuloročné zásoby medvedieho cesnaku, takže polievočku veľmi rada vyskúšam pripraviť:)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní