Čo by sme mohli napísať o medveďom cesnaku, čo ešte neviete? Svoj názov dostal preto, lebo je to obľúbená maškrta hnedého medveďa. Rastlinku miluje natoľko, že ju vyhrabáva aj spod zeme v rannom štádiu jej rastu. A s veľkou obľubou ju konzumujú aj diviaky. Vedeli ste, že medvedí cesnak volajú aj divý cesnak alebo pruská cibuľa?
Má biele kvetinky a rastie na začiatku jari v lesoch pod stromami, lebo miluje vlhkosť.
Na čo si treba dávať pozor?
Táto lahôdka rastie od skorej jari (vykúka už v marci) do začiatku leta a prekrýva sa s rastom konvaliniek. Preto sa treba mať pri zbere veľmi na pozore. Riaďte sa hlavne silnou cesnakovou vôňou, ktorá je pre medvedí cesnak typická a na listoch konvalinky absentuje. Zámena je nebezpečná, nakoľko konvalinkové listy sú až smrteľne jedovaté.
Odporúčame aj: Placky s medvedím cesnakom, ktoré nahradia aj chlieb
Na čo použiť medvedí cesnak?
- na krémovú cesnakovú polievku
- podobne ako špenát na prívarok
- na výrobu pesta a iných nátierok
- na dochutenie masla
- ako bylinku pri pečení rôznej zeleniny a mäsa
- namiesto vňatky na varené zemiaky či batáty
- na ochutenie kváskového chleba a iného kysnutého pečiva
Pozor na staré listy cesnaku, tie už môžu byť horké a pokazia chuť jedla. Oproti iným bylinkám sa medvedí cesnak nesuší, pretože po usušení nemá žiadnu chuť. Vyskúšajte ho však nasekať do olivového oleja a tak zamraziť.
Odporúčame aj: Sterilizovaný medvedí cesnak: Liek do zásoby, ktorý využiješ kedykoľvek
Základná krémová polievka z medvedieho cesnaku
Suroviny:
- 1 stredná cibuľa
- olivový olej
- 2 zväzky medvedieho cesnaku
- 1 zemiak alebo batát
- 400 ml vývaru
- 200 ml smotany na varenie/šľahanie/rastlinnej smotany
- soľ, korenie podľa chuti a citrón
- parmezán a 1 ČL cream cheese (alebo mascarpone, lučina, či bánovecká nátierka)
Postup:
- Na lyžici olivového oleja osmahneme cibuľu. Keď je mäkká a zlatá, pridáme nadrobno nakrájaný zemiak a zalejeme vývarom.
- Keď sa zemiaky uvarili, pridáme nakrájaný medvedí cesnak, zalejeme ho smotanou a rozmixujeme úplne dohladka. Ochutnáme, dochutíme soľou a korením.
- My ľúbime krémové polievky dochucovať aj citrónom
- Naberte polievku do taniera, pridajte za lyžičku krémového syra, posypte parmezánom a nakrájanou hriankou alebo pagáčikom.
- Anketa
ZBIERATE A POUŽÍVATE DOMA MEDVEDÍ CESNAK?
Odpovedal 1 človek