Čokoládová torta Toto je moja bažina z Pečie celé Slovensko

Čokoládová torta Toto je moja bažina z Pečie celé Slovensko
  • 25.12.2022
  • Redakcia .

Toto veľkolepé jedlé dielo inšpirované rozprávkou o Shrekovi a jeho bažine vykúzlil v relácii Pečie celé Slovensko súťažiaci Ďoďo. Táto torta je niečo hlavne pre milovníkov čokolády. Upiecť si ju môžete podľa receptu nižšie. 

Suroviny na cesto:

  • 250 g baby špenátu
  • 30 ml citrónovej šťavy
  • 120 ml oleja
  • 3 vajcia
  • 40 g medu
  • 80 g kryštálového cukru
  • 240 g polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • Štipka soli

Suroviny na plnku:

  • 200 g čokolády
  • 5 PL smotany
  • 1 PL rumu
  • 250 g masla
  • 2 ks vanilkového cukru
  • 750 g tvarohu s vysokým obsahom tuku
  • 250 g mascarpone

Čokoládový krém:

  • 370 g čokolády
  • 200 g masla
  • 20 g kakaa

Želé hadíkovia:

  • 200 ml višňovej šťavy
  • 6 g agar
  • 2 g vitamín C

Ganache:

  • 300 g čokolády
  • 150 ml smotany na šľahanie 33%

Na ozdobenie:

  • Modelovaciu hmotu
  • 150 ml smotany na šľahanie 33 %
  • Farby zelená, červená, biela, hnedá, čierna, ružová
  • Višňový džem na potretie korpusov

Postup prípravy torty:

  1. Korpus pripravíme vo viacerých fázach. Prvou z nich je rozmixovanie špenátu s citrónovou šťavou, ktorá zabezpečí sýtosť zelenej farby. Pridáme aj olej.
  2. Ďalej v osobitnej miske šľaháme vajcia s cukrom a medom do peny. K pene pridáme rozmixovaný špenát a múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva.
  3. Pečieme dvakrát korpus, ktorý prerežeme na polovicu – získame 4 pláty cesta. Môžeme aj naraz v jednej rúre 45 minút pri teplote 170 stupňov.
  4. Krém na plnku pripravíme roztopením čokolády so smotanou a rumom. Postupne, ako čokoláda chladne, vyšľaháme v osobitnej nádobe maslo s vanilkovým cukrom. Keď vznikne pena, pridávame tvaroh a mascarpone. Nakoniec postupne zapracujeme ochladenú čokoládu. Krém pred použitím dáme do chladničky.
  5. Želé hadíky – višňovú šťavu zohrievame s agarom a po varení asi jednu minútu vypneme a pridáme vitamín C. Červenú zmes nalejeme na malý pekáč, alebo inú nádobu. Po vychladnutí a stuhnutí krájame na pásiky.
  6. Imitácia dreva – vyšľaháme maslo a postupne k nemu pridávame vychladnutú čokoládu roztopenú nad parou. Pomocou ozdobnej špičky na papier na pečenie tvarujeme trámy, ktoré prejdeme vidličkou, lyžicou. Imitáciu dreva dáme do mrazničky a pred aplikáciou na tortu zaprášime kakaom.
  7. Shreka vytvarujeme z modelovacej hmoty zafarbenej farbou. Z rovnakej hmoty tvarujeme aj ostatné dekorácie napr. trávu cez lis na cesnak, žabky, húsenicu.
  8. Bažina – čokoládovú ganache pripravíme tak, že nalámanú čokoládu zalejeme horúcou smotanou. Necháme 2 minúty postáť, premiešame a vložíme do chladničky.
  9. Skladanie torty – prvý korpus natrieme džemom, nanesieme vrstvu krému, rozložíme višne, zatrieme krémom a priložíme druhým korpusom. Na ten aplikujeme krém, želé hadíkov, krém a priložíme tretím korpusom. Opakujeme postup ako pri prvom korpuse. Celú tortu jemne obtrieme zvyšným krémom a necháme zachladiť.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní