RECEPT: Domáce šišky s tvarohom a višňami z Pečie celé Slovensko

RECEPT: Domáce šišky s tvarohom a višňami z Pečie celé Slovensko
  • 27.09.2022
  • Redakcia .

    • Zdieľaj:
  • 0

Z času na čas má človek chuť zamaškrtiť si na niečom, hoc aj nie úplne zdravom. A tým niečím môžu byť napríklad aj tradičné domáce šišky. Samozrejme, ide o kalorickejšiu dobrotu, no keď si ju nedoprajeme dennodenne, tak prečo nie? Chutné šišky s tvarohom a višňami si môžete raz-dva pripraviť podľa receptu z relácie Pečie celé Slovensko. Dobrú chuť!

Suroviny na cesto:

  • 200 g plnotučné mlieko, vlažné
  • 7 g suchého droždia
  • 50 g vajec
  • 320 g polohrubej múky
  • 50 g cukru krupica
  • ½ ČL jemnej soli
  • 42 g masla izbovej teploty
  • Olej na vyprážanie

Ganáž:

  • 110 g smotana
  • 65 g čokoláda horká
  • 65 g čokoláda mliečna
  • 25 g maslo

Suroviny na tvarohovú náplň:

  • 100 g tvaroh jemný
  • 50 g pochúťková smotana kyslá
  • 60 g med
  • ½ ks vanilkový lusk
  • ½ ks citrónová kôra

Višne:

  • 250 g višne mrazené
  • 100 g višňové pyré
  • 60 g med
  • 20 g griotka

Postup prípravy domácich šišiek

Cesto:

  1. Zmiešajte ½ vlažného mlieka so štipkou cukru a vsypte droždie.

  2. Prelejte do misy od mixéru s hákom. Pridajte vajce a druhú polovicu mlieka premiešajte.
  3. Pridajte múku, cukor a soľ a miešajte na pomalom stupni kým sa suroviny nespoja.
  4. Pridajte maslo a miešajte na strednej rýchlosti.
  5. Nechajte vykysnúť 45 min, alebo kým nezdvojnásobí objem.
  6. Rozdeľte na 10 častí a vytvarujte guličky.
  7. Nechajte vykysnúť 15 minút.
  8. Pred dokysnutím vytvarujte pohárom jamku.
  9. Nechajte dokysnúť
  10. Vyprážajte z obidvoch strán do zlatista na teplote 170 °C.

Ganáž:

  1. Smotanu zohrejeme pod bod varu.

  2. Pridáme maslo a čokoládu.
  3. Dôkladne rozmiešame.

Tvarohová náplň:

  1. Tvaroh premiešame s pochúťkovou smotanou.
  2. Pridáme med, citrónovú šťavu, vanilkový lusk.
  3. Vymiešame hladkú náplň.

Višne:

  1. Višňové pyré, med, višne krátko povaríme, redukujeme vodu.
  2. Dochutíme griotkou.
  3. Omáčka musí mať hustejšiu konzistenciu.

Ďalší postup:

  1. Namočte do polovice šišku jamkou do čokolády.

  2. Jamku naplňte tvarohom a polejte višňami.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

Penová torta s vanilkovým, kakaovým a kávovým krémom z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

Penová torta s vanilkovým, kakaovým a kávovým krémom z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 21.11.2022
RECEPT: Pistáciová torta s malinami z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

RECEPT: Pistáciová torta s malinami z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 06.10.2022
RECEPT: Svieža bazová torta so želé z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

RECEPT: Svieža bazová torta so želé z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 19.09.2022