RECEPT: Orechové laskonky z Pečie celé Slovensko

RECEPT: Orechové laskonky z Pečie celé Slovensko
  • 23.09.2022
  • Redakcia .

    • Zdieľaj:
  • 0

Poznáte laskonky? Tento zákusok nepozná asi len málokto. Ide o jeden z tradičných zákuskov, ktoré často nachádzame na stoloch na svadbách či rôznych oslavách. Ich príprava pritom nie je zvlášť náročná. Upiecť si ich zvládnete aj doma. Postupovať môžete podľa receptu od Jožky z Pečie celé Slovensko. 

Snehová hmota bezé:

  • Cukor kryštálový – 200 g
  • Cukor práškový – 56 g
  • Bielky – 95 g ( približne 3 ks)
  • Voda – 56 g
  • Mandle strúhané – 130 g

Maslový krém orieškový:

  • Cukor kryštálový – 107 g
  • Cukor vanilínový – 5 g
  • Žĺtky – 1 ks
  • Krémový prášok, zlatý klas – 20 g
  • Mlieko – 190 g
  • Maslo – 250 g
  • Oriešková griláž mletá – 110 g

Oriešková griláž:

  • Cukor kryštálový – 150 g
  • Lieskové orechy pražené – 75 g

Postup na prípravu snehovej hmoty bezé:

  1. 65 g cukru a vodu dáme variť na 114°C (skúška pomocou dráteného očka Ø 8mm, namočíme a fúkneme – vznikne retiazka).
  2. Bielky a 135 g cukru vyšľaháme na tuhý sneh prilejeme uvarený cukrový rozvar, zašľaháme, mierne vychladíme.
  3. Zľahka primiešame zmes preosiateho práškového cukru a mletých mandlí.
  4. Bezé hmotu rozotrieme cez šablóny na plech pokrytý mastným papierom.
  5. Pri teplote 100 – 110°C sušíme približne 50 – 60 minút.
  6. Po usušení opatrne odlepíme, otočíme a naplníme orieškovým krémom, vždy dve spolu.

Postup na prípravu orieškovej griláže:

  1. Cukor rozpustíme na karamel, pridáme mleté opražené lieskové orechy a hotovú griláž rozotrieme na mastný papier.
  2. Necháme stuhnúť, nalámeme, pomocou mixéra zomelieme na jemno, 110 g griláže použijeme na dochutenie krému.

Postup na prípravu maslového krému:

  1. 2/3 mlieka, cukor kryštálový, vanilínový rozmiešame, dáme variť.
  2. 1/3 mlieka, zlatý klas, žĺtok rozmiešame, zmes vlejeme do vriaceho mlieka, uvaríme základný žĺtkový krém.
  3. Za občasného premiešania vychladíme.
  4. Do vychladnutého krému zašľaháme maslo, vznikne hladký krém, ktorý dochutíme zomletou orieškovou grilážou.
  5. Pomocou cukrárskeho vrecka plníme upečené laskonky.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

RECEPT: Lieskovoorechová bábovka s púpavou z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

RECEPT: Lieskovoorechová bábovka s púpavou z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 18.06.2022
RECEPT: Mrkvový koláč Earl Grey s mangom z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

RECEPT: Mrkvový koláč Earl Grey s mangom z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 31.07.2022
RECEPT: Brusnicový cheesecake z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

RECEPT: Brusnicový cheesecake z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 29.06.2022