RECEPT: Jablkovo-orechová štrúdľa z Pečie celé Slovensko

Štrúdle, hoci patria primárne k rakúskym dezertom, možno zaradiť aj medzi tradičné múčniky slovenskej kuchyne. Veď rôzne chutné štrúdle a záviny sa u nás pečú už od nepamäti. Akú štrúdľu máte najradšej vy? Plnka môžete byť skutočne rôznorodá, preto si každý príde na svoje. Úplnou klasikou je napríklad aj jablková štrúdľa. Ak sme vám narobili chúťky, neváhajte vyskúšať túto jablkovo-orechovú štrúdľu od Petry z Pečie celé Slovensko. 

Cesto na štrúdľu:

  • Hladká múka 250 g
  • Soľ 2 g
  • Vajíčko 1 ks
  • Vlažná voda 100 g
  • Slnečnicový olej 20 g

Suroviny na plnku:

  • Strúhanka 50 g
  • Maslo 25 g
  • Citrón 1 ks
  • Jablká na plátky 800 g
  • Kryštálový cukor
  • Mletá škorica
  • Vlašské orechy 50 g
  • Maslo na potretie

Postup prípravy jablkovo-orechovej štrúdle

  • Príprava cesta: 15 minút
  • Oddych cesta v chlade: 30 minút (zatiaľ príprava plnky)
  • Ťahanie cesta a naplnenie: 15 minút
  • Pečenie: 30 – 40 minút pri 190 °C

Cesto na štrúdľu:

  1. Zmiešajte všetky suroviny na vláčne cesto. Rozdeľte si ho na dva bochníky.

  2. Natrite ich olejom a zabaľte do potravinovej fólie.
  3. Dajte cesto oddychovať do chladu minimálne na 30 minút. Jedno cesto Vám ostane ako rezervné.
  4. Cesto po oddychnutí najprv trochu vyvaľkajte na pomúčenom obruse do obdĺžnika a potom ho vo vzduchu zospodu začnite ťahať. Ťaháte ho cez hánky prstov/chrbty rúk.
  5. Dostatočne naťahnuté cesto si položte na obrus a pokračujte stále dookola až dokým bude roztiahnuté celé. Cesto musí byť priesvitné a bez trhlín.

Plnka:

  1. Vlašské orechy na drobné kúsky si upražte na panvici.

  2. Upražte si na masle strúhanku do zlatista.
  3. Očistite jablká a nakrájajte na tenké malé kúsky 800g. Pokvapkajte ich citrónovou šťavou.
  4. Zo všetkých surovín si pripravte plnku, ktorú podľa sladkosti jabĺk dochutíte kryštálovým cukrom a škoricou.

Štrúdľa:

  1. Štrúdľu stáčajte pomocou obrusu.

  2. Po naplnení ju natrite roztopeným maslom.
  3. Pečte do zlatista na 190°C cca 30-40min.
  4. Štrúdľu natrite roztopeným maslom aj hneď po upečení.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE