Pečená Aljaška s marakujovou zmrzlinou z Pečie celé Slovensko

Pečená Aljaška s marakujovou zmrzlinou z Pečie celé Slovensko
  • 13.01.2023
  • Redakcia .

    • Zdieľaj:
  • 0

Poznáte dezert známy ako pečená Aljaška (baked Alaska)? Ide o dezert v podobe upečenej pusinky, v ktorej sa skrýva zmrzlina alebo zamrznuté ovocné pyré. Kombinácia horúceho a studeného je skrátka dokonalá. To musíte vyskúšať! Pečenú Aljašku s marakujovou zmrzlinou si môžete upiecť podľa receptu od Janky z relácie Pečie celé Slovensko. 

Zmrzlina:

  • 750 ml 33 % smotany na šľahanie
  • 600 ml mlieka
  • 4 žĺtky
  • 1 ks vanilkového struku
  • 100 g medu
  • 250 g hnedého cukru
  • 300 ml marakujového pyré
  • Oranžové potravinárske farbivo

Karamel:

  • 250 g kryštálového cukru
  • 0,5 dcl vody
  • 200 ml 33 % smotany na šľahanie
  • 150 g pekanových orechov
  • 80 g masla

Suroviny na korpus:

  • 500 g polohrubej múky
  • 3 vajcia
  • 95 g kryštálového cukru
  • 20 g kakaa
  • 30 g pekanových orechov
  • 3 PL vody

Sneh:

  • 4 bielky
  • 250 g práškového cukru
  • Vanilková pasta

Postup prípravy pečenej Aljašky:

  1. Do hrnca dáme mlieko, šľahačku, med, cukor, žĺtky a rozrezaný, vydlabaný vanilkový struk. Dobre premiešame a dáme variť. Nesmie to celkom vrieť. Odstavíme a necháme vychladnúť. Vychladnutú zmes vlejeme do zmrzlinovača a necháme pracovať. Keď ju máme na polovicu hotovú, začneme vlievať pyré a necháme vypracovať až do tuhej podoby.
  2. Karamel – cukor dáme do hrnca s vodou a zahrievame, pokiaľ nemá svetlohnedú farbu. Následne prilejeme šľahačku a necháme chvíľku variť. Pridáme maslo a nasucho opražené a posekané orechy. Ešte povaríme. Vznikne hustejšia zmes, ktorú necháme vychladnúť.
  3. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a vodou, bielky so štipkou soli. Do žĺtkovej zmesi pridáme všetky suché suroviny zamiešame, pridáme sneh premiešame a dáme do okrúhlej formy s priemerom 18 cm. Korpus pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 25 až 30 minút. Necháme vychladnúť.
  4. Do misky dáme potravinársku fóliu a začneme vrstviť zmrzlinu, ktorú si rozdelíme na tri časti. Do druhej a tretej pridáme farbivo podľa toho. akú intenzitu chceme. Prvú a druhú dáme na seba. Ak je trochu roztopená dáme do mrazničky stuhnúť. Ďalšia vrstva bude karamelová a na koniec tretia vrstva zmrzliny. Na vrch položíme korpus a dáme do mrazničky.
  5. Bielková pena – do mixéru dáme bielky s trochou soli a začneme miešať. Po častiach pridávame cukor a miešame do tuhej peny. Pred koncom pridáme vanilkovú pastu podľa chuti.
  6. Zmrzlinovú tortu si preložíme na podnos a nastriekame sneh. Následne flambovacou pištoľou opálime sneh.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

Banánovo-čokoládové cupcakes z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

Banánovo-čokoládové cupcakes z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 08.12.2022
Tvarožník s bobuľovým ovocím z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

Tvarožník s bobuľovým ovocím z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 17.10.2022
Penová torta s vanilkovým, kakaovým a kávovým krémom z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

Penová torta s vanilkovým, kakaovým a kávovým krémom z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 21.11.2022