RECEPT: Pomarančovo-mrkvový koláč s mascarpone z Pečie celé Slovensko

RECEPT: Pomarančovo-mrkvový koláč s mascarpone z Pečie celé Slovensko
  • 02.08.2022
  • Redakcia .

Fantastické sladké koláče sa dajú pripraviť aj zo zeleniny, napríklad z mrkvy. Ak neveríte, stačí sa presvedčiť a upiecť nejakú takúto dobrotu u seba doma. Odporúčame napríklad tento mrkvový koláč od Julky z Pečie celé Slovensko s ľahkou príchuťou pomaranča, vlašských orechov a mascarpone. Hor sa do pečenia a maškrtenia!

Cesto na mrkvový koláč:

  • 100 g vlašských orechov
  • 330 g najemno nastrúhanej mrkvy
  • 260 g hladkej múky
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1,5 lyžičky kypriaceho prášku
  • 0,5 lyžičky soli
  • 1 lyžičky škorice
  • 4 veľké vajcia
  • 310 g cukru
  • 240 ml slnečnicového oleja
  • 1 lyžica vanilkového extraktu postup
  • pár kvapiek pomarančovej šťavy

Plnka na mrkvový koláč:

  • 500 g mascarpone
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • práškový cukor podľa chuti
  • lyžička pomarančovej kôry

Ozdoba:

  • 1 mrkva
  • 100 g orechy
  • 150 g kryštálový cukor
  • 100 ml smotana na šľahanie
  • 50 g maslo
  • medovka
  • 100 g cukru
  • 200 ml vody

Postup prípravy mrkvového koláča:

KORPUS: Rúru si predhrejte na 180 stupňov. Formu na pečenie vymažeme maslom a vyložíme papierom na pečenie. Vajcia musia byť v izbovej teplote. V jednej mise zmiešame múku, sódu, kypriaci prášok, soľ, škoricu a dáme stranou. Vajcia šľahajte asi 1 minútu v robote, potom asi na trikrát zašľahajte cukor a vyšľaháme do peny približne 7 minút. Vajcia s cukrom musia byť našľahané tak, že farba bude svetlá. Potom pomaly prilievajte olej a vanilku. Potom zašľaháme múku a nakoniec pridáme orechy a mrkvu a ručne premiešame. Takto hotové cesto nalejeme do formy a dáme piecť do vyhriatej rúry na 25 – 30 minút.

PLNKA: Mascarpone zmiešame s cukrom a prilejeme smotanu na šľahanie a na koniec pomarančovú kôru.

OZDOBA: Mrkvu si očistíme a pokrájame na tenké slížiky. Potom tieto slížiky necháme variť a keď budú mäkké vytvoríme ružičky. Skaramelizujeme cukor, pridáme maslo a smotanu na šľahanie. Keď sa nám to pekne spojí, pridáme orechy. A zdobíme.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní