Tradičný recept na fánky: Odoláš tejto fašiangovej dobrote?

Fašiangy na Slovensku predstavujú obdobie od Troch kráľov po polnoc pred Popolcovou stredou, po ktorom nasleduje 40 dní trvajúci pôst. U starých Slovanov sa kedysi spájali s vyháňaním zimy a privolávaním jari. V súčasnosti sú typické plesmi, karnevalmi, ale aj zabíjačkami. K fašiangovému obdobiu, ktoré je plné radosti, veselia a osláv, okrem iného neodmysliteľne patrí i jedlo, a to hlavne rozličné sladké dobroty a múčniky. Na stole by tradične nemali chýbať chutné smažené šišky

Avšak zabudnúť nemôžeme ani na tradičné fánky, nazývané aj božie milosti. Ak ste náhodou túto smaženú a poriadne chrumkavú dobrotu ešte neochutnali, je čas to zmeniť. Pripraviť si ich môžete aj podľa nášho receptu. Nebudeme klamať, nie je to najrýchlejšia dobrota na prípravu, no stojí za to v kuchyni stráviť pár chvíľ naviac. Veď presvedčte sa sami!

Na prvé cesto budeme potrebovať:

  • 500 g hladkej múky
  • ½ prášku do pečiva
  • 2 PL mletého cukru
  • štipku soli
  • 2 žĺtky
  • 1 PL octu
  • 2 PL rumu
  • 2 dcl piva
  • 2 dcl mlieka

Na druhé cesto budeme potrebovať:

  • 100 g hladkej múky
  • 100 smetolu

Postup prípravy:

Krok č. 1: Najskôr si pripravíme prvé cesto. Všetky vyššie uvedené sypké ingrediencie premiešame a následne pridáme aj vajíčka, ocot, rum, pivo a mlieko. Zmes trochu spracujeme lyžicou alebo vareškou. Potom ho dáme do hnetača aspoň na 20 minút. Podľa potreby dolievame mlieko. Hotové cesto musí byť vláčne, ani príliš hutné, ani veľmi riedke.

Pozri aj: Zdravé cuketové placky pečené v rúre – bez tuku a stále chutné!

cesto na fánky

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Barbora Vizváryová

Krok č. 2: Počas toho si pripravíme druhé cesto zmiešaním múky so smetolom. Dávajte pozor na to, aby mal izbovú teplotu, inak sa s ním bude ťažšie robiť. Cesto spracujeme do tvaru kocky a necháme chvíľu odpočívať.

Krok č. 3: Prvé cesto vyberieme z robota. Malo by mať trochu lepkavú a nepoddajnú konzistenciu. Následne začneme spracovávať cesto búchaním o dosku, až dokým sa neprestane odlepovať. Podľa potreby ho môžeme trošku pomúčiť. S múkou to však nepreháňame, inak budú fánky tvrdé.

príprava fánok

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Barbora Vizváryová

Krok č. 4: Keď máme už prvé cesto spracované, rozvaľkáme si ho do tvaru obdĺžnika. Následne do stredu položíme rozvaľkané druhé cesto. Okraje prvého cesta preložíme na druhé cesto tak, aby sme ho celé zakryli a znovu rozvaľkáme. Potom necháme aspoň hodinu odpočívať.

Pozri aj: Lahodná lososová nátierka pre každého labužníka

ako urobiť fánky

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Barbora Vizváryová

fašiangové fánky

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Barbora Vizváryová

Krok č. 5: Nasleduje lístkovanie cesta, ktoré musíme opakovať trikrát. Rozvaľkané cesto preložíme ako obálku (do seba). Dostaneme tak dlhý pás, ktorý tak isto preložíme ako obálku. Takto poskladané cesto znovu vyvaľkáme. Celý postup s prekladaním zopakujeme trikrát, ale medzitým vždy necháme cesto aspoň hodinu odpočívať. Odporúčame cesto pripraviť deň predtým, než chceme fánky vysmážať. 

Pozri aj: Pečené bravčové rebierka: Odoláš tejto chutnej špecialite?

recept na fánky

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Barbora Vizváryová

Krok č. 6: Nalístkované cesto vyvaľkáme asi na hrúbku 0,5 cm a vykrojíme tvary na božie milosti. V hlbokej panvici roztopíme sadlo, olej alebo iný tuk. Musí ho byť veľa, aby mali fánky miesto na plávanie. Necháme rozohriať, až kým nezačne pukať a najskôr dáme smažiť len jeden kúsok. Ak fánka hneď vyplávala, olej je dobre rozohriaty a môžeme sa pustiť do smaženia.

smažené fánky

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Barbora Vizváryová

Krok č. 7: Vysmažené fánky nakoniec posypeme práškovým cukrom a najlepšie ihneď podávame.

božie milosti

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Barbora Vizváryová

Prajeme Vám dobrú chuť!

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE