Lístková roláda s kelovou plnkou z Pečie celé Slovensko

Lístková roláda s kelovou plnkou z Pečie celé Slovensko
  • 03.01.2023
  • Redakcia .

    • Zdieľaj:
  • 0

V tejto slanej roláde z domáceho lístkového cesta sa ukrýva mnoho chutí. Hlavnú rolu hrá kel, ktorý sa dopĺňa s pórom, mrkvou, šampiňónmi a slaninkou. Ak takúto roládu ponúknete svojej návšteve či hosťom na oslave, isto budú nadšení. Recept prináša súťažiaca Lucka z relácie Pečie celé Slovensko. 

Vodová časť cesta:

  • 500 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 1 PL octu
  • 5 g soli
  • 230 g vody

Tuková kocka do cesta:

  • 100 g polohrubej múky
  • 500 g studeného masla

Plnka kelová:

  • 1 stredný kel - nasekaný na drobno
  • 1 pór - nakrájaný na drobno
  • 5 ks mrkvy - nastrúhanej na hrubo
  • 200 g menších šampiónov - nakrájaných na plátky
  • 100 g slaniny masovej – nakrájanej na kocky
  • 200 g bravčovej šunky - nakrájanej na kocky
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • 3 PL oleja
  • 250 g kyslej smotany

Slané dekoračné cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g vody
  • 1 PL soli

Postup prípravy rolády:

  1. Maslo s polohrubou múkou spojíme hákom v mixéri a potom ručne vypracujeme kocku.
  2. Vodové cesto – sypké suroviny dáme do mixéra, pridáme zvyšné suroviny a hákom vypracujeme cesto. Ručne ho vytvarujeme do tvaru bochníka a narežeme do kríža, zakryjeme utierkou a necháme odpočívať 15 minút.
  3. Cesto rozvaľkáme do tvaru otvorenej obálky od stredu von. V strede ho necháme trošku hrubšie. Vložíme tukovú kocku a zabalíme ju do cesta. Vzniknutú kocku roztlačíme rukami do strán a potom dovaľkáme valčekom do tvaru obdĺžnika. Cesto prvýkrát preložíme na 3 časti. Necháme odležať v chladničke 15 minút. Postup opakujeme, kým cesto nie je preložené 4 krát. Po 4 preklade máme cesto hotové a môžeme plniť. Z tejto dávky nám vyjdú 2 veľké rolády.
  4. Plnka – pór so slaninkou a šunkou opražíme na panvici do zlata. Presunieme do misky . Na výpeku, čo zostal na panvici podusíme kel, pridáme šampiňóny, mrkvu. Všetko posolíme, okoreníme a zmiešame s mäsovou časťou. Necháme vychladnúť. Do vychladnutej zmesi vmiešame smotanu a plnku máme pripravenú na plnenie závinu.
  5. Dekoračné cesto – všetko spolu zmiešame necháme odpočívať cca 20 min a vytvarujeme elastické cesto ako plastelínu. Pomocou vykrajovačiek vykrajujeme tvary a skladáme ornamenty. Na roládu ich dáme mierne vyschnuté a 10 minút pred koncom pečenia. Prilepíme ich pomocou vajca.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

RECEPT: Rozprávková torta Čin-Čin z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

RECEPT: Rozprávková torta Čin-Čin z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 18.12.2022
Višňová torta Pat a Mat z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

Višňová torta Pat a Mat z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 26.12.2022
Bylinkovo-ovocné pralinky z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

Bylinkovo-ovocné pralinky z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 11.01.2023