Najlepší bazový sirup podľa našich babičiek

Najlepší bazový sirup podľa našich babičiek
  • 19.05.2022
  • Lenka Biba Slovak

    • Zdieľaj:
  • 0

V pohanských kultúrach existoval pred mnohými stáročiami mýtus, ktorý hovoril o kríku života a smrti. Ten mal byť bránou do podsvetia pre tých, ktorí stratili niť života, a zároveň mal slúžiť živým ako spojenie so svojimi blízkymi zosnulými počas rituálov spojenia v magických chvíľach rozjímania.

V dobách dávno minulých sa nenašiel nikto, kto by tento krík odpílil, olámal či vyťal. Rástol pri obydliach ľudí, pričom prežil mnohé pokolenia. A rastie dodnes! Ten ker sa volá BAZA ČIERNA (Sambucus nigra), a práve začína jej sezóna.

Odporúčame: Ako zatočiť s vráskami? Máme pre vás užitočné rady a jeden SKVELÝ TIP!

baza čierna

Zdroj: Shutterstock®

Sezóna bazy je tu!

Vôňa bazy je nezameniteľná, ako aj sirup z jej nádherných kvetov. Jeho chuť je jedinečná a neodolateľná! Je ideálna do osviežujúcich limonád počas teplých jarných a letných dní, ale využije sa aj pri pečení rôznych dobrôt. Pri jeho príprave ale nešetrite s množstvom – máme pre vás totiž recept, ktorý je zaručene ten najlepší.

bazový sirup

Zdroj: Shutterstock®

Recept na bazový sirup

Čo budeme potrebovať:

  • 30 veľkých chuchvalcov kvetov bazy čiernej,
  • 2 veľké citróny alebo 4 lyžičky kyseliny citrónovej,
  • 2 kg cukru (kryštálový cukor),
  • 2 litre prevarenej vody, už vychladnutej.

Postup:

  • kvety bazy zľahka premyjeme vodou a zbavíme ich najsilnejších častí stopiek,
  • zalejeme ich prevarenou vodou a pridáme umytý, na kolieska nakrájaný citrón (prípadne kyselinu citrónovú), potom necháme odstáť 24 hodín,
  • na ďalší deň sirup precedíme cez jemné plátno do vopred pripraveného hrnca,
  • následne pridáme cukor, ktorý miešaním dôkladne rozpustíme, krátko povaríme a nakoniec plníme do fliaš.

Takto pripravený bazový sirup vydrží v temnej chladnej miestnosti aj niekoľko mesiacov. Po otvorení fľašu so sirupom ale skladujte radšej v chladničke, aby sa nepokazil a nestratil svoju jedinečnú chuť.

Odporúčame aj: Trápia vás nechty, vlasy a pleť? Máme jednoduché riešenie!


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

RECEPT: Torta ube chiffon s maracujou z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

RECEPT: Torta ube chiffon s maracujou z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 20.07.2022
RECEPT: Mrkvový chlieb s pistáciami z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

RECEPT: Mrkvový chlieb s pistáciami z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 05.08.2022
RECEPT: Maková torta s pečenými slivkami z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

RECEPT: Maková torta s pečenými slivkami z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 25.07.2022