RECEPT: Cesnakový chlieb z Pečie celé Slovensko

Čerstvý cesnakový chlieb pripravený podľa receptu

Domáce je skrátka domáce. Zakúpené pokrmy sa pravdepodobne nikdy nevyrovnajú tým doma pripraveným. Navyše, keď pripravujeme domáce poctivé jedlo, presne vieme, čo obsahuje a nemusíme sa tak obávať rôzne zbytočných potravinárskych aditív v zložení. Skvelým príkladom je chlieb. Čo sa vyrovná čerstvo upečenému domácemu teplému chrumkavému chlebu? Ak hľadáte jednoduchý recept na fantastický chlieb, neváhajte a vyskúšajte cesnakový chlieb podľa Alenky z Pečie celé Slovensko!

Suroviny:

  • 500 g hladkej múky T650
  • 3 čajové lyžičky soli
  • 1 polievková lyžica cesnakového prášku
  • 2 polievkové lyžice octu
  • 400 ml teplej vody
  • 2 čajové lyžičky cukru
  • 22 g čerstvého droždia

Postup:

V teplej vode rozpustíme cukor a droždie. V mise zmiešame múku, soľ, cesnak a ocot. Pridáme kvások a premiešame tak, aby sa cesto spojilo (nemiesime). Prikryjeme a necháme hodinu kysnúť. Vykysnuté cesto presunieme na pomúčenú dosku a poprekladáme ho. Potom ho zložíme tak, že kraje cesta preložíme do stredu. Bochník otočíme tak, aby bol spoj cesta na spodnej strane a preložíme ho na plech s papierom na pečenie.

Zakryjeme utierkou a necháme podkysnúť cca 20 minút. Pred pečením vložíme do rúry nádobu s horúcou vodou a chlieb pečieme 15 minút pri teplote 210 stupňov a potom ešte 30 minút pri teplote 180 stupňov. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke. 

Podávame s cesnakovou nátierkou. 

syrová nátierka

Zdroj: Pečie celé Slovensko

Cesnakovo-syrová nátierka s orechmi a pažítkou

  • 1 ks syr Lučina
  • 1 ks tavený syr v črievku
  • 100 g tvrdý syr
  • 5 polievkových lyžíc šľahačkovej smotany
  • 4 ks vlašské orechy
  • pažítka
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • čierne korenie

Postup: Orechy nasekáme, zmiešame ich s ostatnými surovinami a vymiešame hladký krém, ktorý natrieme na chlieb.  

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE