Chlieb vo vajíčku 4x inak: Po každom si oblížeš prsty!

Chlieb vo vajíčku 4x inak: Po každom si oblížeš prsty!

Hoď kameňom, kto nemáš rád chlebík vo vajíčku! Je to pokrm, ktorý len dokazuje, že v jednoduchosti je sila. Krajec nie úplne najčerstvejšieho chleba, vajíčko, trochu soli a výborné (hoci nie úplne diétne) raňajky či večera sú na svete. 

Ale čo keby ste si nikdy nestarnúci chlebík vo vajíčku tentoraz pripravili trochu inak? Prinášame vám niekoľko tipov, nápadov a inšpirácií, ako si ozvláštniť aj takú prudkú klasiku, akou chlebík vo vajíčku rozhodne je.

Chlebík vo vajíčku s cesnakom a syrom

Stačí pridať pár ingrediencií naviac a je možné, že tradičný chlebík vo vajci už pre vás nikdy nebude tým, čím býval.

Budete potrebovať (1 porcia):

  • 2 krajce staršieho chleba
  • 1 vajce
  • ½ ČL horčice
  • mlieko
  • strúčik cesnaku
  • postrúhaný syr

Vajíčko si rozšľahajte, pridajte trochu mlieka, horčicu (pokojne aj viac, je to na vašej chuti), pretlačený cesnak a postrúhaný tvrdý syr. Obaľte plátky chleba a opečte z oboch strán na troche oleja.

Plnený chlieb vo vajíčku pre tých, čo sa nikam neponáhľajú - alebo vajíčko v chlebe?

Ak máte ráno naponáhlo, odložte si prípravu tohto chleba radšej na večeru. Vyžaduje totiž o čosi viac času než bežný chlebík, pretože ho budete piecť v rúre - pripravíte si tak opečený chlieb, ktorý bude zároveň najlepší chrumkavý chlieb!

Budete potrebovať (1 porcia):

  • 2 krajce staršieho chleba
  • 1 vajce
  • kyslá smotana
  • strúčik cesnaku
  • 1 ČL horčice
  • plátok syra
  • plátok salámy (šunky)
  • postrúhaný syr
  • soľ a čierne korenie

Príprava chleba:

Vajíčko rozšľahajte s trochou kyslej smotany, s horčicou, pretlačeným cesnakom, soľou a korením. Cesto by malo byť mierne husté. Vymastite si plech, na ktorý uložíte obalený obľúbený chlieb. Naň položte syr a salámu (šunku) a navrch druhý chlebík, takisto obalený. Ak vám zostalo nejaké cesto, prelejte ním pripravený chlieb a posypte syrom. Pečte v rúre, vyhriatej na 190°, a to z oboch strán.

Neprehliadnite: Jednoduchá papriková pomazánka na hrianky i do jedál

vajíčkový chlebík inak

Zdroj: Shutterstock®

Chlieb vo vajci zaliaty smotanou

Ide o obmenu, ktorú určite oceníte vtedy, ak sa vám nechce vystávať pri panvici, kým vypražíte chlieb pre celú rodinu.

Budete potrebovať (1 porcia):

  • krajce staršieho chleba
  • 4 vajcia
  • 200 ml sladkej smotany alebo šľahačky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • postrúhaný syr
  • soľ a čierne korenie

Celé krajce chleba poukladajte na vymastený plech a zalejte zmesou, ktorú si pripravíte vymiešaním smotany, vajíčok, pretlačeného cesnaku, soli a korenia. Navrch dajte postrúhaný syr a pečte na 190°, približne 20 minút. Obmenou bude aj to, ak chlieb nenakrájate na krajce, ale na malé kúsky.

Zaujme ťa: Naozaj nám káva s mliekom škodí? Prečo zabudnúť na tento životabudič?

chleba vo vajci

Zdroj: Shutterstock®

Najlepší chlieb vo vajci – dá sa pripraviť chrumkavý chlieb vo vajíčku aj bez vajíčka? ÁNO!

A napokon zdravšia alternatíva, vhodná aj pre vegánov.

Budete potrebovať (1 porcia):

  • krajce staršieho chleba
  • cícer (v konzerve)
  • polohrubá múka
  • soľ a čierne korenie

Cícer prepláchnite a rozmixujte so šálkou vody, soľou a korením. Čierne korenie môžete nahradiť aj karí korením. Ak vám vznikne príliš hustá hmota, po rozmixovaní ešte dolejte trochu vody. Podľa potreby prisypte trochu polohrubej múky a premiešajte. V zmesi obaľte krajce chleba a vyprážajte na panvici. Takto pripravený chlebík „vo vajíčku“ výborne chutí s jarnou cibuľkou.

Odporúčame aj: Tradičné vanilkové rožky z vlašských orechov (videorecept)

recepty na vajíčkový chlieb

Zdroj: Shutterstock®

Niekoľko ďalších tipov na obaľovaný chlebík vo vajíčku - ako ešte obaliť chlieb vo vajci?

  • Tradičný chlebík vo vajíčku si môžete ozvláštniť aj tak, že pred obalením vo vajíčku si naň natriete vrstvu akejkoľvek paštéty.
  • V prípade, že nechcete vajíčkový chlieb vyprážať na oleji, už do vajíčkovej zmesi pridajte trochu oleja. Následne obalený chlebík opečte len na suchej panvici, ale pozor – treba ho rýchlejšie otočiť.
  • Na spôsob chlebíka vo vajíčku môžete namiesto chleba použiť aj rožky alebo knedľu.
  • Vajíčkový chlieb, pripravený v rúre, je chrumkavejší než ten, ktorý opekáme na panvici.
  • Výbornú chuť klasickému chlebu vo vajíčku dodá primiešanie majoránky k obaľovacej zmesi.

Neprehliadni: Vieš, aké druhy medu existujú a na čo sú dobré? Zorientuj sa v nich!

chlebík vo vajci inak

Zdroj: Shutterstock®

- Anketa

KTORÝ RECEPT NA CHLEBÍK VO VAJÍČKU VYSKÚŠATE?

Odpovedalo 165 ľudí  

Chlebík vo vajíčku s cesnakom a syrom
32%
Chlebík vo vajíčku pre tých, čo sa nikam neponáhľajú
5%
Chlebík vo vajíčku, zaliaty smotanou
10%
Chlebík vo vajíčku – bez vajíčka
19%
Všetky určite!
35%

Aktualizované na 24.11.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní