Hoď kameňom, kto nemáš rád chlebík vo vajíčku! Je to pokrm, ktorý len dokazuje, že v jednoduchosti je sila. Krajec nie úplne najčerstvejšieho chleba, vajíčko, trochu soli a výborné (hoci nie úplne diétne) raňajky či večera sú na svete. Ale čo keby ste si nikdy nestarnúci chlebík vo vajíčku tentoraz pripravili trochu inak? Prinášame vám niekoľko tipov, nápadov a inšpirácií, ako si ozvláštniť aj takú prudkú klasiku, akou chlebík vo vajíčku rozhodne je.
Chlebík vo vajíčku s cesnakom a syrom
Stačí pridať pár ingrediencií naviac a je možné, že tradičný vajíčkový chlieb už pre vás nikdy nebude tým, čím býval.
Budete potrebovať (1 porcia):
- 2 krajce staršieho chleba
- 1 vajce
- ½ ČL horčice
- mlieko
- strúčik cesnaku
- postrúhaný syr
Vajíčko si rozšľahajte, pridajte trochu mlieka, horčicu (pokojne aj viac, je to na vašej chuti), pretlačený cesnak a postrúhaný tvrdý syr. Obaľte chlebík a opečte z oboch strán na troche oleja.
Pozri aj: Prečo pestovať aloe vera? Takto ho využiješ pre zdravie i krásu!
Chlebík vo vajíčku pre tých, čo sa nikam neponáhľajú
Ak máte ráno naponáhlo, odložte si prípravu tohto chleba radšej na večeru. Vyžaduje totiž o čosi viac času než bežný chlebík, pretože ho budete piecť v rúre.
Budete potrebovať (1 porcia):
- 2 krajce staršieho chleba
- 1 vajce
- kyslá smotana
- strúčik cesnaku
- 1 ČL horčice
- plátok syra
- plátok salámy (šunky)
- postrúhaný syr
- soľ a čierne korenie
Vajíčko rozšľahajte s trochou kyslej smotany, s horčicou, pretlačeným cesnakom, soľou a korením. Cesto by malo byť mierne husté. Vymastite si plech, na ktorý uložíte obalený chlieb. Naň položte syr a salámu (šunku) a navrch druhý chlebík, takisto obalený. Ak vám zostalo nejaké cesto, prelejte ním chleby a posypte syrom. Pečte v rúre, vyhriatej na 190°, a to z oboch strán.
Chlebík vo vajíčku, zaliaty smotanou
Ide o obmenu, ktorú určite oceníte vtedy, ak sa vám nechce vystávať pri panvici, kým vypražíte chlieb pre celú rodinu.
Budete potrebovať (1 porcia):
- krajce staršieho chleba
- 4 vajcia
- 200 ml sladkej smotany alebo šľahačky
- 3 strúčiky cesnaku
- postrúhaný syr
- soľ a čierne korenie
Krajce chleba poukladajte na vymastený plech a zalejte zmesou, ktorú si pripravíte vymiešaním smotany, vajíčok, pretlačeného cesnaku, soli a korenia. Navrch dajte postrúhaný syr a pečte na 190°, približne 20 minút. Obmenou bude aj to, ak chlieb nenakrájate na krajce, ale na malé kúsky.
Zaujme ťa: Naozaj nám káva s mliekom škodí? Prečo zabudnúť na tento životabudič?
Chlebík vo vajíčku – bez vajíčka
A napokon zdravšia alternatíva, vhodná aj pre vegánov.
Budete potrebovať (1 porcia):
- krajce staršieho chleba
- cícer (v konzerve)
- polohrubá múka
- soľ a čierne korenie
Cícer prepláchnite a rozmixujte so šálkou vody, soľou a korením. Čierne korenie môžete nahradiť aj karí korením. Ak vám vznikne príliš hustá hmota, po rozmixovaní ešte dolejte trochu vody. Podľa potreby prisypte trochu polohrubej múky a premiešajte. V zmesi obaľte krajce chleba a vyprážajte na panvici. Takto pripravený chlebík „vo vajíčku“ výborne chutí s jarnou cibuľkou.
Niekoľko ďalších tipov na „vyšperkovanie“ chlebíka vo vajci
- Tradičný chlebík vo vajíčku si môžete ozvláštniť aj tak, že pred obalením vo vajíčku si naň natriete vrstvu akejkoľvek paštéty.
- V prípade, že nechcete vajíčkový chlieb vyprážať na oleji, už do vajíčkovej zmesi pridajte trochu oleja. Následne obalený chlebík opečte len na suchej panvici, ale pozor – treba ho rýchlejšie otočiť.
- Na spôsob chlebíka vo vajíčku môžete namiesto chleba použiť aj rožky alebo knedľu.
- Vajíčkový chlieb, pripravený v rúre, je chrumkavejší než ten z panvice.
- Výbornú chuť klasickému chlebu vo vajíčku dodá primiešanie majoránky k obaľovacej zmesi.
Neprehliadni: Vieš, aké druhy medu existujú a na čo sú dobré? Zorientuj sa v nich!
- Anketa
KTORÝ RECEPT NA CHLEBÍK VO VAJÍČKU VYSKÚŠATE?
Odpovedalo 72 ľudí