Pšenový nákyp s jablkom bez pridaného cukru

Pšenový nákyp s jablkom bez pridaného cukru
  • 28.02.2022
  • Angelika Kutišová

    • Zdieľaj:
  • 0

Pšeno, jablká a voda. Jednoduché suroviny spojené do fantastickej chuti. Sladkosť vhodná ako dezert, ale aj ako raňajky. Navyše je VEGAN!

Potrebujeme:

  • 150 g suchého pšena
  • 450 g vody
  • 4 jablká
  • vanilkovú esenciu (alebo škoricu)
  • 200 g čerešní alebo iného čerstvého, či mrazeného ovocia
  • kakao / čokoládu / biely jogurt na ozdobenie podľa vlastnej chuti

(vegan, bezmliečne, bezlaktózové, bezlepkové)

Odporúčame: Zdravé palacinky – dokonalé aj z ovsených vločiek a bez cukru

domáci nákyp

Zdroj: Redakcia - Angelika Kutišová

Postup:

  • Pšeno nasypeme do hrnca a pridáme vodu. Varíme ho v trojnásobnom množstve vody, ako je samotný objem pšena. Privedieme do varu občasným miešaním a varíme pod pokrievkou 10 až 15 minút na miernom ohni. Ďalších 10 minút necháme prikryté nasiaknuť vodu a zmäknúť.
  • Do druhého hrnca nasypeme na malé konci nakrájané jablká. Netreba ich šúpať. Prilejeme pol deci vody, privedieme do varu a necháme podusiť do polomäkka. Následne ich ochutíme vanilkou alebo škoricou. Do zapekacej misy položíme papier na pečenie a navrstvíme na spodok ¾ pšena, na neho jablká, mrazené ovocie a znova zbytok pšena.
  • Takto dáme zapiecť na 250 stupňov na ventiláciu, nakoľko všetko v nákype je hotové. Potrebujeme iba zapiecť do chrumkava.

Alternatívne môžete pridať do pšena trocha sladidla a na vrch nakrájať maslo. Pšeno môžete uvariť aj v mlieku alebo v rastlinnom nápoji. V tejto pôvodnej variante je však nákyp jednoduchý, veľmi chutný, nákladovo efektívny a kaloricky výhodný.

Vyskúšaj aj: Zdravé cuketové placky pečené v rúre – bez tuku a stále chutné!

príprava pšenového nákypu

Zdroj: Redakcia - Angelika Kutišová

Energetická hodnota celého nákypu bez posýpky: 972 kcal

  • Bielkoviny: 22 g
  • Tuky: 8 g
  • Sacharidy: 200 g
  • Vláknina: 25 g

Dávam do pozornosti vysoký obsah vlákniny, ktorá je mimoriadne dôležitá pre zdravé fungovanie tráviacej sústavy.


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

RECEPT: Makovo-maková torta z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

RECEPT: Makovo-maková torta z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 06.06.2022
RECEPT: Malinový cheesecake z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

RECEPT: Malinový cheesecake z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 11.07.2022
RECEPT: Gaštanová Rubikova kocka z Pečie celé Slovensko
KOLÁČE/DEZERTY

RECEPT: Gaštanová Rubikova kocka z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 16.09.2022