Najlepšie zemiakové placky so syrom – nikdy sa ich neobješ!

Najlepšie zemiakové placky so syrom – nikdy sa ich neobješ!

Na aký spôsob najviac obľubujete zemiaky vy? Pravdou je, že spracovať sa dajú na veľmi veľa spôsobov. Podávať ich možno ako prílohu, no rovnako sa z nich dá pripraviť samostatný pokrm. Zemiaková kaša, varené zemiaky, pečené zemiaky, hranolky, francúzske zemiaky, zemiakový šalát, kyslá zemiaková polievka, zemiakové halušky, to všetko je len malá ochutnávka pokrmov, v ktorých dominujú zemiaky. Okrem toho sa zemiaky používajú pri príprave mnohých iných jedál. 

A čo také zemiakové placky? Tie možno na Slovensku zaradiť k tradičným jedlám, ktoré sa konzumovali od nepamäti. Kto by nemiloval zemiakové placky? Sú jednoduché na prípravu, hotové z pár ingrediencií, ktoré človek bežne doma nájde a hlavne sú lahodné a chrumkavé. Ak ste rovnakým fanúšikom zemiakových placiek ako my, neváhajte ich vyskúšať aj podľa nášho receptu. Do placiek sme totiž pridali aj syr, ktorý ich chuť ešte povýšil. Tak hor sa do smaženia tejto dobroty!

Budeme potrebovať:

  • 10 stredne veľkých zemiakov
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 vajcia
  • 100 g tvrdého syra
  • soľ a korenie
  • sušenú majoránku
  • 4 PL hladkej múky
  • olej na vyprážanie

Pozri aj: Videorecept: Rýchly 5-minútový krabí šalát zo 4 ingrediencií

recept na zemiakové placky

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Barbora Vizváryová

Postup prípravy:

Krok č. 1: Zemiaky ošúpeme a následne nastrúhame – nie veľmi najemno, no ani nahrubo. Potom z nich dôkladne vytlačíme prebytočnú šťavu. Cesnak s cibuľou očistíme. Cibuľu rovnako nastrúhame, cesnak prelisujeme a pridáme k zemiakom. 

Pozri aj: Zdravé cuketové placky pečené v rúre – bez tuku a stále chutné!

syrovo-zemiakové placky

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Barbora Vizváryová

Krok č. 2: K zemiakom, cibuli a cesnaku pridáme aj vajíčka, najemno nastrúhaný syr a menšiu hrsť sušenej majoránky. Zmes premiešame a podľa chuti osolíme a okoreníme. Následne ju zahustíme múkou. Múku pridávame postupne, ak zemiaky pustia ešte veľa vody, múky bude treba viac. 

Pozri aj: Lahodný karfiolový hummus: Vyskúšaj aj niečo menej tradičné

placky zo zemiakov

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Barbora Vizváryová

Krok č. 3: Zmes by nemala byť úplne riedka, no ani hustá. Potom sa už môžeme pustiť do smaženia placiek, buď na rozpálenom oleji, alebo na masti. Podľa preferencií môžeme robiť buď veľké placky na veľkosť panvice, alebo na panvici zároveň urobíme dve či tri menšie placky. Keď sú placky z oboch strán dobre prepečené, poukladáme ich na kuchynské obrúsky, aby vsiakli prebytočný tuk.

TIP: Placky sú chutné aj samotné, no pokojne ich vyskúšajte s kopčekom kyslej smotany, prípadne s kyslou nakladanou kapustou. 

Odporúčame: Mrkvové šatôčky: Rozchytajú sa behom pár sekúnd!

placky

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Barbora Vizváryová

Prajeme vám dobrú chuť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní