O tom, že jar nezadržateľne klope na dvere sa presvedčíte aj pri prechádzke lesom. Ak sa totiž trošku porozhliadnete, určite nájdete zelené lístky plné vitamínov a blahodarných účinkov. O slovo sa hlási medvedí cesnak.
Sila prírody nepozná hraníc. Ak ste sa doteraz oblúkom vyhýbali konzumácii medvedieho cesnaku, možno je najvyšší čas dať mu vo vašej kuchyni šancu. Okrem sily, ktorú táto prvá jarná bylinka ukrýva, vás presvedčia aj chuťovky, ktoré z neho pripravíte. Pripravení na recepty z medvedieho cesnaku?
Medvedí cesnak a jeho účinky
Prezradí ho jeho vôňa, šíriaca sa v listnatých lesoch, hájoch a na miestach kde je vlhko a tieň. Aromatická bylinka má veľa pozitívnych účinkov aj na zdravie a toto sú dôvody, prečo ho v rôznych formách konzumovať:
- má dezinfekčné a antibiotické účinky
- obsahuje vysokú dávku vitamínu C
- znižuje krvný tlak
- prečistí ľadviny aj močový mechúr
- pomôže pri nechutenstve
Dávajte pozor na to, aby ste si medvedí cesnak nepomýlili s konvalinkou, ktorá je jedovatá. Listy konvalinky nevoňajú po cesnaku.
TIP: Listy rozkvitnutého medvedieho cesnaku už nezbierajte. Nemajú takú výraznú chuť ani obsah živín.
Pomazánka z medvedieho cesnaku
Budete potrebovať:
- listy medvedieho cesnaku
- krémový syr
- parmezán
- soľ a čierne korenie
- citrónovú šťavu
Postup: Lístky medvedieho cesnaku umyte a osušte. Spolu s ostatnými surovinami vložte do mixéra a vymixujte na penu. Ochuťte soľou, čiernym korením a šťavou z citróna.
TIP: Pomazánka z medvedieho cesnaku najlepšie chutí na chrumkavom chlebíku, posypaná nasekanými orechmi.
Polievka z medvedieho cesnaku
Budete potrebovať:
- 1 cibuľu
- 3 zemiaky
- hrsť medvedieho cesnaku
- kyslú smotanu
- vývar
- olivový olej
- soľ a čierne korenie
Na olivovom oleji opražte do zlatista nakrájanú cibuľu, pridajte na kocky nakrájané zemiaky, koreniny a podlejte vývarom. Keď sú zemiaky mäkké pridajte umytý medvedí cesnak a chvíľu povarte. Polievku rozmixujte ponorným mixérom a zjemnite kyslou smotanou.
TIP: Cesnak nevarte v polievke príliš dlho, aby nestratil nielen farbu, ale aj živiny. Servírujte s pošírovaným vajíčkom.
Pesto z medvedieho cesnaku
Budete potrebovať:
- 300 g medvedieho cesnaku
- 100 ml kvalitného olivového oleja
- 200 g nesolených orieškov neutrálnej chuti (mandle, vlašské alebo píniové orechy)
- 50 g nastrúhaného parmezánu
- pár kvapiek limetky
- soľ a čierne korenie
Postup: Nakrájané listy medvedieho cesnaku zmixujte s ostatnými ingredienciami tak, aby vnikla hladká hmota. Ak je pesto husté pridajte viac limetkovej šťavy alebo oleja.
TIP: Pesto, ktoré sa hodí nielen do cestovín skladujte v dobre uzavretej nádobke v chladničke.
UROBTE SI TIEŽ: Najchutnejšia avokádová nátierka – ako ju pripraviť trikrát inak?