Poslom jari je aj medvedí cesnak: TOTO sú 3 recepty z neho, ktoré budú chutiť celej rodine

O tom, že jar nezadržateľne klope na dvere sa presvedčíte aj pri prechádzke lesom. Ak sa totiž trošku porozhliadnete, určite nájdete zelené lístky plné vitamínov a blahodarných účinkov. O slovo sa hlási medvedí cesnak.

Sila prírody nepozná hraníc. Ak ste sa doteraz oblúkom vyhýbali konzumácii medvedieho cesnaku, možno je najvyšší čas dať mu vo vašej kuchyni šancu. Okrem sily, ktorú táto prvá jarná bylinka ukrýva, vás presvedčia aj chuťovky, ktoré z neho pripravíte. Pripravení na recepty z medvedieho cesnaku?

Medvedí cesnak - aké sú liečivé účinky medvedieho cesnaku?

Čerstvý medvedí cesnak, ako aj čerstvé listy medvedieho cesnaku sú jednoducho neodolateľné! Využitie medvedieho cesnaku je naozaj široké, a preto zaraďte chutný medvedí cesnak do svojho jedálnička.

Prezradí ho jeho vôňa, šíriaca sa v listnatých lesoch, hájoch a na miestach kde je vlhko a tieň.

Aromatická bylinka má veľa pozitívnych účinkov aj na zdravie a toto sú dôvody, prečo ho v rôznych formách konzumovať:

  1. má dezinfekčné a antibiotické účinky
  2. obsahuje vysokú dávku vitamínu C
  3. znižuje krvný tlak
  4. prečistí ľadviny aj močový mechúr
  5. pomôže pri nechutenstve

Dávajte pozor na to, aby ste si medvedí cesnak nepomýlili s konvalinkou, ktorá je jedovatá. Listy konvalinky nevoňajú po cesnaku.

TIP: Listy rozkvitnutého medvedieho cesnaku už nezbierajte. Nemajú takú výraznú chuť ani obsah živín.

Ako možno medvedí cesnak uskladniť?

Medvedí cesnak je možné skladovať viacerými spôsobmi. Hlavné veci, na ktoré treba pamätať, sú udržiavanie dostatočne nízkej teploty a vlhkosti, aby sa zabránilo jeho zhnednutiu a zhnitiu. Tu sú niektoré spôsoby, ako skladovať medvedí cesnak:

Skladovanie medvedieho cesnaku v chladničke

Medvedí cesnak sa môže skladovať v chladničke vo vzduchotesnom obale alebo uzavretej nádobe. Dôležité je umiestniť ho ďalej od ostatných potravín, aby sa nepreniesla jeho intenzívna vôňa.

Zamrazenie medvedieho cesnaku

Ďalšou možnosťou je zamrazenie medvedieho cesnaku. Môžete ho nakrájať na menšie kúsky a uložiť ho do mrazničky vo vzduchotesných vreckách alebo nádobách.

Sušenie medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak sa tiež dá sušiť. Môžete ho zavesiť na nite v dobre vetranom mieste alebo použiť sušičku na bylinky. Po vysušení ho skladujte v uzavretej nádobe.

Konzervovanie medvedieho cesnaku v oleji

Medvedí cesnak sa dá tiež konzervovať v olivovom oleji. Rozrežte ho na menšie kúsky a vložte do pohára, zaliateho olejom. Uchovávajte v chladnej a tmavej miestnosti.

Nezabudnite pravidelne kontrolovať stav skladovania medvedieho cesnaku a odstrániť akékoľvek zhnité alebo znehodnotené kusy. Takto si udržíte jeho čerstvosť a chuť čo najdlhšie.

Neprehliadnite: Aké sú účinky medvedieho cesnaku? Spoznajte jeho liečivú silu!

pomazánka z medvedieho cesnaku

Zdroj: Depositphotos

Pomazánka z medvedieho cesnaku

Budete potrebovať:

  • listy medvedieho cesnaku
  • krémový syr
  • parmezán
  • soľ a čierne korenie
  • citrónovú šťavu

Postup: Lístky medvedieho cesnaku umyte a osušte. Spolu s ostatnými surovinami vložte do mixéra a vymixujte na penu. Ochuťte soľou, čiernym korením a šťavou z citróna.

TIP: Pomazánka z medvedieho cesnaku najlepšie chutí na chrumkavom chlebíku, posypaná nasekanými orechmi.

polievka z medvedieho cesnaku

Zdroj: Depositphotos

Polievka z medvedieho cesnaku

Budete potrebovať:

  • 1 cibuľu
  • 3 zemiaky
  • hrsť medvedieho cesnaku
  • kyslú smotanu
  • vývar
  • olivový olej
  • soľ a čierne korenie

Na olivovom oleji opražte do zlatista nakrájanú cibuľu, pridajte na kocky nakrájané zemiaky, koreniny a podlejte vývarom. Keď sú zemiaky mäkké pridajte umytý medvedí cesnak a chvíľu povarte. Polievku rozmixujte ponorným mixérom a zjemnite kyslou smotanou.

TIP: Cesnak nevarte v polievke príliš dlho, aby nestratil nielen farbu, ale aj živiny. Servírujte s pošírovaným vajíčkom.

pesto z medvedieho cesnaku

Zdroj: Depositphotos

Pesto z medvedieho cesnaku

Budete potrebovať:

  • 300 g medvedieho cesnaku
  • 100 ml kvalitného olivového oleja
  • 200 g nesolených orieškov neutrálnej chuti (mandle, vlašské alebo píniové orechy)
  • 50 g nastrúhaného parmezánu
  • pár kvapiek limetky
  • soľ a čierne korenie

Postup: Nakrájané listy medvedieho cesnaku zmixujte s ostatnými ingredienciami tak, aby vnikla hladká hmota. Ak je pesto husté pridajte viac limetkovej šťavy alebo oleja.

TIP: Pesto, ktoré sa hodí nielen do cestovín skladujte v dobre uzavretej nádobke v chladničke.

Urobte si tiež: Najchutnejšia avokádová nátierka – ako ju pripraviť trikrát inak?

Vôňa medvedieho cesnaku + liečivý medvedí cesnak = vyskúšajte naše TOP recepty!

Aktualizované na 10.03.2024

1 komentár
Jana Čipková

Jana Čipková

20.03.2024 06:38

Medvedí cesnak máme v záhradke, už nám začal rásť, tak budem robiť z neho pochúťky. Najviac mi chutí čestvý chrumkavý na chlebe.

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE