Francúzske makrónky: Jednoduchý recept, ktorý sa vám určite vydarí

Makrónky sú novinkou vo svete moderných dezertov. Na Slovensku sa objavili iba pred pár rokmi a dodnes ich kúpite iba v tých lepších a modernejších cukrárňach či kaviarňach. Vedeli ste, že existujú dva druhy makróniek? Hoci ich názov znie francúzsky, pochádzajú vraj z Talianska. Aj pri receptoch sa stretneme s dvoma hlavnými spôsobmi ich prípravy: francúzskou a talianskou metódou. 

Na internete nájdete veľa receptov, ktoré sú principiálne rovnaké. Odlišujú sa iba v množstvách a niekedy aj v pomeroch surovín. My sme už vyskúšali viacero receptov a ponúkame vám ten najjednoduchší, ktorý sa vždy vydarí.

Odporúčame aj: 3-krát recept na francúzske toasty – dokonalé sladké raňajky

recept na makrónky

Zdroj: Shutterstock®

Na francúzske makrónky budeme potrebovať:

  • 85 g mletých mandlí
  • 85 g práškového cukru
  • 60 g krupicového cukru
  • 60 g bielkov
  • farbivo (práškové alebo gélové)

Pred samotným postupom prípravy makróniek, venujte pozornosť príprave surovín.

  1. Používajte mleté mandle, nie odtučnenú mandľovú múku. Použiť môžete aj plátky mandlí, ktoré si rozmixujete. 
  2. Pripravte si mixér, v ktorom premixujete zmes mandlí a práškového cukru tak, aby bola naozaj jemná.
  3. Venujte pozornosť váženiu surovín – v tomto recepte nie sú prípustné +/- 1-2 gramy.
  4. Dávajte pozor, aby sa do bielkov nedostal ani kúsok žĺtka. 
  5. Bielky musia byť poriadne vyšľahané, aby bol sneh pevný. Skúška správnosti je, keď sa na šľahači tvorí špička alebo keď misu otočíte nad hlavu a bielky vám nevypadnú na hlavu. 
  6. Vopred si pripravte silikónovú špachtľu a vrecko položené vo vysokom pohári, do ktorého naplníte makronáž.
  7. Pripravte si aj podložku. Použiť môžete silikónovú podložku s predtlačou, papier na pečenie alebo teflónovú podložku. Dbajte na čistotu, aby podložky neboli zamastené. 
  8. Ak nemáte podložku s formou, nakreslite si krúžky na výkres a dajte ho pod podložku či papier. 
  9. Použite špic alebo len vystrihnite otvor na vrecúšku, minimálne 6 mm a nie väčší ako priemer 11 mm. 
  10. Farbivo pri tejto metóde pridávajte do bielkov. 

Neprehliadni: Cviklový šalát s tahini: Rýchla fit pochúťka

domáce makrónky

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy makróniek

  1. V jednej miske si prichystajte rozmixovanú zmes práškového cukru a mandlí. 
  2. V druhej miske začnite mixovať bielky na najvyššej rýchlosti. Keď sú polovyšľahané (majú konzistenciu pivovej peny), začnite pridávať cukor. Pridajte ho na 2 až 3-krát (nie naraz) a dobre vyšľahajte. 
  3. Potom začnite vmiešavať sneh do mandľovej zmesi. Použite silikónovú špachtľu. Rovnako aj sneh vmiešajte na 3-krát. 
  4. Pridajte farbivo – nie veľa, iba a špičku noža.
  5. Zmes miešajte dovtedy, kým nebude trošku tekutá. To znamená, že ak ju naberiete na špachtľu, tak vám bude veľmi pomaličky, ale bez výrazného trhania sa tiecť (nie padať). Väčšina receptov udáva konzistenciu „tekutej lávy", ale preboha, kto už videl tekutú lávu?
  6. Makronážou naplňte vrecko v pohári a môžete vytláčať kôpky v tvare kruhu. Vytláčajte pomaly, na konci zastavte a až potom spravte akoby slučku. 
  7. Položte podložky na plech a pobúchajte plechom o stôl. Prsknú tak bublinky, ktoré sa môžu v ceste nachádzať. 
  8. Skontrolujte okom či vidíte v ceste vzduchové bublinky, ak áno, prepichnite ich špáradlom.
  9. Potom nechajte makrónky zaschnúť cca 20-40 minút. Či sú zaschnuté zistíte tak, že sa jemne dotknete ich povrchu. Ak vám na prste neostane cesto, sú pripravené k pečeniu. 
  10. Zapnite rúru na 150 ºC a keď je vyhriata, vložke makrónky. 
  11. Pečte ich približne 12 až 16 minút. Tie menšie (1,5 cm priemer) kratšie a tie väčšie (3,5 cm) dlhšie. Sledujte ich, aby nezhnedli. 
  12. Nechajte ich vychladnúť na podložke. Po úplnom vychladnutí nebudú prilepené k podložke.   

Nuž, je to pravda, však? Pečenie makróniek neznie jednoducho. Pozostávajú iba z pár surovín a predsa je ich príprava hotová alchýmia. Vyskúšajte a dajte nám vedieť, ako sa vám vydarili. 

 

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE