Zero waste varenie: Zeleninové krupoto zo stoniek brokolice

Mnoho ľudí využíva z brokolice a z karfiolu iba hlavičky a stonky zahadzuje, čo je veľká škoda, pretože sa dajú fantasticky zužitkovať. Ak sa snažíme využiť suroviny v kuchyni bez zvyšku, hovoríme tomu zero waste varenie. Je to varenie, kedy sa snažíme o tvorbu čo najmenšieho množstva odpadu, čím dokážeme ušetriť peniaze a rovnako aj prírodné prostredie.

Ak sa vám zdá, že je stonka brokolice alebo karfiolu zdrevnatená, odrežte koniec a jemne ju ošúpte. Stonku môžete použiť napríklad aj:

  • do zeleninovej polievky – nakrájanú na kocky,
  • uvarenú v celku v prívarku, ktorú následne rozmixujete a zahustíte tak prívarok,
  • na zeleninové hranolky alebo čipsy,
  • na rizoto alebo krupoto. 

Prinášame vám recept na fantastické krupoto, ktoré si môžete pripraviť vegetariánsky alebo s mäsom.

Pozrite si aj: Nátierky z medvedieho cesnaku, ktoré si zamilujete

krupoto

Zdroj: Redakcia - Angelika Kutišová

Vymeňte ryžu za jačmenné krúpy

Vyskúšajte jačmenné krúpy, pravdepodobne vás milo prekvapia. Ich chuť je oveľa plnšia, výraznejšia a orechovejšia. Budete mať pocit, že chcete každé jedno zrnko pohrýzť, až tak vám bude chutiť. Krúpy viete kúpiť rôznej veľkosti (sú očíslované). Na krupoto si zvoľte väčšiu veľkosť, napríklad 7. Dostanete ich v bežných potravinách. 

Na krupoto budete potrebovať (pre 4 osoby):

  • 1 balenie jačmenných krúp 
  • stonku z jednej brokolice
  • cibuľu
  • vývar
  • voliteľné: mäso, tofu, balkánsky syr, cream cheese, mascarpone, orechy

Postup:

  1. Krúpy vopred namočte ako strukoviny. Ak ste nestihli, tak ich len umyte a dajte variť pod pokrievkou s vývarom (alebo s vodou). 
  2. Kontrolujte množstvo vody pod krúpami, aby neprihoreli a podlievajte. Môžete podliať aj trochou bieleho či ružového vína, alebo pivom.
  3. Keď sú krúpy al dente, pridajte nakrájané stonky brokolice, cibuľu – zamiešajte a prikryte. Necháme iba chvíľu podusiť, aby zelenina ostala chrumkavá. 
  4. Nakoniec môžete ešte pridať zvlášť osmahnuté kúsky mäsa či tofu, alebo balkánsky syr. Ochutnajte a nabudúce vyskúšajte aj variantu s mascarpone (do krupota vmiešajte 2 PL mascarpone). Dosoľte, môžete použiť aj biele alebo čierne korenie. 
  5. Pred stolovaním posypte orechmi, napríklad pistáciami.

Vyskúšajte aj: Tvarohové šúľance bez lepku a bez psyllia

stonky brokolice

Zdroj: Redakcia - Angelika Kutišová

Krúpy považujeme za zdravšiu alternatívu ryže. Je to celozrnná obilnina, pri ktorej konzumujeme skutočne celé zrno. Preto ho aj odporúčame namáčať, aby sa vyplavili fytáty. Tie by mohli brániť vo využiteľnosti vitamínov a stopových prvkov, ktoré zrno obsahuje. Krupoto si spravte podľa seba – ako klasické suchšie rizoto alebo moderné talianske – čľapkavé. Využiť do neho môžete akúkoľvek zeleninu a namiesto masla na konci použite radšej cream cheese. 

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE