Cviklový šalát s tahini: Rýchla fit pochúťka

Cviklový šalát s tahini: Rýchla fit pochúťka
  • 28.03.2022
  • Angelika Kutišová

Máte doma zásobu cvikly, ktorá už potrebuje spotrebovať? Využite ju na tento fantastický šalát. 

Mnoho ľudí nemá rado cviklu pre jej zemitú chuť. No touto netradičnou pochúťkou ich presvedčíte, že cviklový šalát môže byť naozaj chutný. Dokonca môžete použiť akúkoľvek odrodu cvikly. Ja som použila červenú a bielu, preto je môj šalát na fotke svetlý. Môžete ho jesť aj samostatne alebo ako prílohu.

Neváhajte tento šalát pripraviť aj počas grilovačky a ozvláštniť ním napríklad hamburger. Bude chutiť všetkým a pevne verím, že budú od vás vyžadovať, aby ste im prezradili tajomstvo toho dokonalého cviklového šalátu. 

Vyskúšajte aj tento recept: Jarná polievka z medvedieho cesnaku na krémový spôsob

Cviklový šalát

Zdroj: Redakcia - Angelika Kutišová

Cviklový šalát - netradične

Potrebujeme:

  • 1 kg uvarenej a ošúpanej cvikly (od oka 3 veľké alebo 7 menších cvikiel)
  • 50 g tahini (sezamová pasta)
  • Šťavu z 1 citróna
  • 200 g bieleho jogurtu
  • Soľ a biele korenie podľa chuti

Postup:

  1. Uvarenú cviklu postrúhame. Ja som strúhala striedavo najemno aj nahrubo.
  2. V miske zmiešame tahini s jogurtom, posolíme, okoreníme a pridáme šťavu z citróna. Premiešame s cviklou a dáme vychladiť.
Cviklový šalát

Zdroj: Redakcia - Angelika Kutišová

4 super tipy na obmenu

  1. Nemáte tahini, ale používate orechové maslá? Neváhajte a recept pripravte zámenou týchto prísad. Veď aj tahini je len maslo zo sezamu. Vyskúšajte hoci aj mandľové, kešu alebo aj arašidové maslo
  2. Namiesto jogurtu môžete použiť aj kalorickejšiu a menej zdravšiu majonézu alebo tatársku omáčku. Je to tip pre prípad, že naozaj nemáte nič iné po ruke.
  3. Môžete si pripraviť aj domácu majonézu z vajca a oleja. Použité suroviny budú zdravšie než hotová majonéza, ale pozor – bude to stále kalorická bomba. 
  4. Mojim tajným favoritom je jemný tvaroh. Pridajte ho do tohto šalátu a vylepšíte jeho nutričné hodnoty o vzácne bielkoviny.  

Odporúčame tiež: Fazuľové donutky bez múky a cukru


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní