Čistenie rúry bez námahy? Máme pre vás odpoveď

Neviete, ako vyčistiť rúru a kde vôbec začať? Môže sa to zdať náročné, ale odmena v podobe žiarivo čistého spotrebiča a prísľub chutnejšieho jedla, to určite stojí za námahu. Našťastie, hĺbkové čistenie rúry nie je také namáhavé, ako si možno myslíte.

Od jednoduchého stlačenia tlačidla až po prípravky, ktoré rozpúšťajú mastnotu, v tomto článku nájdete všetko, čo potrebujete na čistenie rúry.

Odporúčame: Jenoduchá papriková pomazánka na hrianky i do jedál

Ako často by ste mali čistiť rúru?

Odpoveď je prostá: aspoň každé tri mesiace a v prípade potreby aj častejšie. Je tiež rozumné pretrieť rúru po každom pečení. Čím viac priebežnej starostlivosti spotrebiču venujete, tým bude jednoduchší proces čistenia. Nezabúdajte, že vďaka čistej rúre je vaše jedlo chutnejšie a v spotrebiči sa bude nachádzať menej baktérií. To isté platí pre všetky vaše domáce prístroje. Napríklad, pri rýchlovarnej kanvici je dôležité vedieť, ako odstrániť vodný kameň, aby fungovala správne a energeticky efektívne.

ako vyčistiť vnútro rúry

Zdroj: Depositphotos

Ako vyčistiť vnútro rúry

Mnohé moderné rúry sú vybavené samočistiacou funkciou. Počas čistiaceho cyklu sa rúra zahreje a nečistoty sa potom len zotrú vlhkou handričkou. Hlavnou nevýhodou je, že rúra počas tohto procesu uvoľňuje veľké teplo, čo nie je ideálne v teplejších mesiacoch. Môže tiež produkovať nepríjemný zápach.

V závislosti od modelu rúry môže byť potrebné odstrániť rošty. Počas takéhoto čistenia sa vždy uistite, že rúra vychladla na izbovú teplotu, predtým, ako sa pokúsite vytrieť jej vnútro. Pravdepodobne budete musieť svoju rúru “samočistiť” viackrát, aby ste odstránili skutočne pripečenú mastnotu.

ako čistiť rúru

Zdroj: Depositphotos

Použite profesionálny čistiaci prostriedok

Okrem samočistiaceho cyklu, máte aj niekoľko iných alternatív. Jednou z možností je použiť profesionálny čistiaci prostriedok na rúry, ako je napríklad HG čistič na rúry a grily. Jeho použitie je veľmi jednoduché:

  1. Rúru môžete mierne nahriať (aby ste zosilnili pôsobenie prípravku). Maximálne však na 30°C.
  2. Po odstránení veľkých kusov voľných pripálenín, nastriekajte prípravok rovnomerne na vnútorný priestor rúry a nechajte pôsobiť 3-5 minút. Čistič “nadvihne” špinu a mastnotu, čo vám umožní ich jednoducho utrieť.
  3. Uvoľnenú nečistotu zotrite mokrou handrou alebo špongiou.
  4. Následne je nutné rúru myť horúcou vodou. Pri čistení veľmi znečistených rúr celý postup niekoľkokrát zopakujte.

Rada od nás:

Pri čistení rúry vždy postupujte podľa návodu. Vhodné je tiež nosiť pracovné rukavice.

Vyskúšajte: Recept na domáci pribináčik z tvarohu a smotany 

Prírodný čistič na rúru

Zdroj: Depositphotos

Prírodný čistič = menšia efektivita

Ak chcete rúru vyčistiť bez profesionálneho čistiaceho prostriedku, môžete si vyrobiť prírodný čistič pomocou sódy bikarbóny, octu a vody. Sóda bikarbóna pôsobí ako abrazívum a voda zmäkčuje pripečené miesta.

Zo spomínaných ingrediencií vytvorte pastu a naneste ju vo veľkom množstve na vnútorné povrchy rúry a dajte jej 20 minút (ideálne aj dlhšie), aby rozložila pripálené jedlo. Do zmesi sódy bikarbóny môžete pridať aj trochu octu, čím získate extra čistiacu silu. Následne poutierajte handričkou z mikrovlákna. Podľa potreby opakujte.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE